U mňa je svätá pravda, že časom sa menia chute. Roky nejedávam jogurty. Fakt. Začalo to asi spolupatričnosťou s Romanom a časom som na jogurty úplne stratila chuť. Nedávno som však v obchode jeden jogurt kúpila. Nebol nič moc, a niečo mi mi v ňom chýbalo. Mám totiž rada ak je v jednom súste niečo jemné ale zároveň aj chrumkavé. A tak hádam vôbec nie je prekvapenie, že som si vyrobila domácu granolu, s ktorou aj ten najobyčajnejší jogurt chutí lepšie.
Asi ste to už čítali či počuli sto krát, ale domáca granola je super. Jednak si do nej dáte len to čo naozaj chcete a máte radi, a máte tak lepšiu kontrolu nad jej obsahom. Nikdy som nefičala na ranných cereáliách s mliekom a tak sú granola + jogurt pre mňa veľký krok vpred. A poznáte to, ráno sa mi nechce vstávať extra skôr aby som si pripravila raňajky, takže mať po ruke hotovú granolu, a k tomu len otvoriť jogurt, nie je žiadne extra varenie. Takže na raňajky akurát.
Granola vám vo vdzuchotesnej nádobe vydrží niekoľko týždňov, ak ju nezjete skôr. Takže ju stačí pripraviť raz za čas, a keď máte chuť na jogurt, kašu alebo smoothie misku, máte ich vždy čím posypať. A obyčajný jogurt už nikdy nebude chutiť rovnako. Verte mi:)
Recept je veľmi jednoduchý a stačí ak len približne dodržíte pomery. Takže žiadne váženie, stačí ak máte po ruke odmerku. Na plný pohár kokosovej granoly si teda prichystajte:
1 šálku ovsených vločiek
1 šálku mandlí (použila som celá jadrá)
2 PL chia semiačok
1/4 šálky javorového sirupu
1/2 šálky strúhaného kokosu
1/2 šálky kokosových plátkov
Naschvál som použila len pár surovín, ktoré som mala po ruke. Ak máte radšej vlašské orechy ako mandle, alebo uprednostňujete med, či bezlepkové vločky, pokojne ich použite. Na tomto recepte nie je čo pokaziť. Dôležité je len dodržať čas pečenia. Kokosové lupienky, strúhaný kokos či chia semiačka sú omnoho jemnejšie, preto sa pečú kratšie. Tak myslite na to:)
Postup:
- V miske zmiešajte ovsené vločky, mandle a javorový sirup. Dobre premiešajte.
- Zmes vysypte na plech vystlaný papierom na pečenie, dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, a pečte približne 20 minút.
- Počas pečenia zmes aspoň raz premiešajte aby sa oriešky aj vločky opiekli z každej strany.
- Po 20 minútach pridajte kokosové lupienky, strúhaný kokos a chia semiačka, a pečete ešte ďalších 10 minút.
- Po upečení nechajte granolu úplne vychladnúť a skladujte vo vzduchotesnej nádobe, aby zostala dlhšie chrumkavá.
Granolu som hneď vyskúšala s kokosovým jogurtom a tak bolo ešte viac cítiť kokosovú chuť. A tú ja milujem:) Tak ak máte kokos radi tak ako ja, dúfam, že si granolu upečiete. A veľmi ma poteší, ak svoje výtvory otaguje hashtagom #spolupristole.
P.S. tieto krásne sklenené nádobky s medenými viečkami a čierne lyžičky mám z Butlers. A doručujú aj na Slovensko:)
Dobrú chuť!
Monika
Čo si myslíte