
Tak toto je úplná klasika, na ktorú mám pre vás úplne perfektný recept. Cesto robievam roky a pracuje sa s ním úplne úžasne. Nikdy netreba pridať viac múky, či čokoľvek iné a je vždy elastické a nadýchané. K tomu tvarohová plnka a lekvár dochutený trochou škorice a rumu. A mozrejme posýpka, ktorá koláčom dodá na chrumkavosti.
Garantujem vám, že sa po nich zľahne zem. Také sú dobré! A super je, že chutia dobre aj na druhý, či tretí deň. Je to práve vďaka tvarohu, ktorý nie je na vrchu koláča ale zabalený vnútri.

Z mojej skúsenosti s pečením týchto koláčikov mám pre vás niekoľko rád, aby sa vždy perfektne vydarili.
Z množštva cesta v recepte viete upiecť 6 väčších alebo 10 menších koláčov. Väčšie koláče budete mať hotové rýchlejšie a lepšie sa vám do nich bude baliť tvarohová plnka. S tými menšími je to trochu väčšia prácička a musíte byť trochu viac opatrný pri balení tvarohej plnky. Naopak menšie mi prišli viac vhod keď som ich brala na výlet a koláčikov bolo viac a ušlo sa každému. Takže toto nechám na vás.
Na tvarohovú plnku použite tučný hrudkovitý tvaroh, ktorý ako to robila moja babka a teta, je ideálne nechať cez noc vyžmýkať. Tento krok som ja vynechala lebo som nemala po ruke čistú gázu ale dá sa to obísť. Tvaroh si vyberte vopred, nechajte dôjsť do izbovej teploty, následne otvorte, zlejte prípadnú vodu, zamiešajte s maslom (fakt) izbovej teploty a ostatnými surovinami na plnku, a dajte naspäť do chladničky. Keď bude cesto hotové na plnenie, plnku len vyberte z chaldničky, bude pekne tuhá a nebude robiť šarapatu pri plnení.
Na koláče sa hodí mierne tekutý slivkový lekvár. Ak máte domáci ideálne, ten býva totiž taký. A ak máte z obchodu, ten treba jemne vylepšiť. Jednak chuťovo pridaním trochy rumu a štipkou škorice. Cieľom je dosiahnuť tekutejšiu konzisteniu tak, aby vám nezostal stáť na lyžici. Takže sa ho nebojte ochutnať a keby bol stále veľmi tuhý a nechcete už pridávať rum, skúste lyžicu horúcej vody.


Aby koláče dobre držali tvarohovú plnku, s cestom sa naozaj pohraje. Dobre ho spracujte, ak máte robot ako ja, určite ho použite. Vytvaruje guľky pomocou gúľania v ruke ako na videu, spodky niekoľkokrát spojte a cesto pred plnením mierne vyváľkajte. Nie úplne natenko, aby vám tá tvarohová plnka pri balení niekde nepresiakla ale ani úplne nahrubo aby ste tie konce vedeli pekne spojiť. Cesto je pružné, elastické a pri jeho tvarovaní ho nepotrebuje podsypávať múkou. Verte mi neprilepí sa o dosku a zbytočným múčením by sa pripravili o práve o jeho schopnosť pekne sa spojiť. Priznám sa, ja veľmi nerada vidím keď je kysnuté cesto po upečení také vráskavé, pretože správne vypracované kysnuté cesto má byť naopak úplne hladké. Tam je potom problém s receptom alebo tým, že nebolo dostatočne spracované.
A posledná rada, ktorú pre vás mám je, začať najprv s mrveničkou. Urobte ju ako prvú, dajte ju do chladničky a vyberte až úplne nakoniec, keď pôjdu koláče do rúry. Hovorím to vždy, ale studená mrvenička sa vám pri pečení tak rýchlo neroztopí a koláče budú o to chrumkavejšie.



Snažila som sa vám do detailov opísať všetky nástrahy, ktoré tento recept má tak, aby sa vám už na prvý šup parádne podarili. Na prvé čítanie to možno znie zložito, ale sú to len overené tipy a triky, ktoré sa mi pri pečení osvedčili a aj keď možno nebudú na prvý pokus koláče ako žurnálu, chuťovo vám to vynahradia.
Zároveň vám chcem napísať, že recept vznikol v spolupráci so značku Kenwood a budem aj trochu osobnejšia. Je to môj prvý nový recept v roku 2025. Je už skoro máj, a obvykle som už úplne rozbehnutá ale tento rok je to inak. Na recepte, jeho natáčaní, písaní, fotení, úprave, strihu videa, titulkovaniu popisu pracujem snáď už 5 dní. Aby som vyladila plnku, overila recept, nastavila dva foťáky a statívy, všetko to dala dokopy, a je to fakt práca! Baví ma, ale tento rok to nemôžem robiť tak vo veľkom, „zadarmo“ ako to bolo pominulé roky a v poslednej dobe za 200 likov na instagrame. To sa nesťažujem len konšatujem. Takže tento rok tu uvidíte asi menej receptov, ale o to viac vycibrených.

Tak hádam sa vám bude recept páčit a keď si ho upečiete dáte mi vedieť, ako vám koláče chutili. Vaša spätná väzba či už tu na blogu vo forme komentára alebo reakcie na instagrame mi dáva inšpiráciu na ďalšiu tvorbu!


Moravské koláče, ktoré sa vždy podaria
- Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
- Počet porcií: 6–10 1x
Description
Úžasne vláčne koláče plnené tvarohom a slivkovým lekvárom
Suroviny
Cesto:
125 ml plnotučného mlieka
21g čerstvého droždia
250g hladkej múky
60g kryštálového cukru
2 žĺtky (jedno do cesta a druhé na potretie)
60g roztopeného masla
štipka soli
Tvarohová plnka:
200g tučného hrudkovitého tvarohu
50 masla izobvej teploty
kôra z 1 bio citróna
50g práškového cukru
Slivkový lekvár dochutený štikou škorice a rumom
Mrvenička:
50g hladkej múky
50g studeného masla
50g práškového cukru
na posypanie upečených koláčikov trocha práškového cukru
Postup
Začnite s posýpkou. V miske zmiešajte múku, cukor a studené maslo nakrájané na menšie kocky. Ručne všetko pomačkajte a vypracujte mrveničku, ktorú odložte do chladničky.
Z tvarohu vylejte vodu, zmiešajte ho s maslom izbovej teploty a ostatnými surovinami na plnku. Tiež odložte do chladničky.
Z mierne teplého mlieka, lyžice cukru a droždia pripravte kvások a nechajte ho nakysnúť cca 10 minút.
Do veľkej misy, či robota s nádstavcom hák dajte múku, kvások a všetky ostatné suroviny a vypracujte hladké a nelepivé cesto. Keď je krásne spojené dajte ho na cca 1 hodiny vykysnúť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Vykynuté cesto potom ručne prepracujte a rozdeľte na jednotlivé časti. Najrpv urobte guľku, ktorú v ruke zagúľajte, spodky prištipnite aby sa dobre spojili a potom mierne rozváľkajte. Naplňte trochou tvarohovej plnky a opatrne zabaľte, spojte konce tak, aby plnka nikde nevytiekla a ešte raz opatrne a len veľmi jemne vyváľkajte.
Takto pripravené koláčiky dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, ešte prikryte útierkou a nechajte 10-15 minút podkysnúť.
Medzitým si pripravte slivkový lekvár ak ho potrebujete zriediť.
Podkysnuté koláče v strede mierne stlačte prstami, potrite žĺtkom a do stredu naneste slivkový lekvár. Na záver výdatne posypte mrveničkou.
Pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 15 -20 minút podľa veľkosti koláčov.
Po upečení nechajte koláče mierne vychladnúť, posypte práškovým cukrom a môžete ochutnať!
Poznámky
Z tohto množstva cesta vám vyjde 6 veľkých alebo 10 menších koláčov. Pre viac tipov si prečítajte celý článok:)
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 60
- Kategória: Koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte