Toto je pre mňa veľká vec. Upiecť tortu. Mám pred tým totiž dosť veľký rešpekt. Plus som nikdy nemala nejaký extra dôvod piecť torty. Roman môže tak akurát punčovú, ja zjem jeden, no možno dva kúsky a veľké oslavy u nás nie sú zvykom. Lenže keď tie torty vedia byť tak dobré a krásne! Takže som si dala taký malý vnútorný challange, raz mesačne vyskúšať upiecť tortu a ak sa podarí, podeliť sa o ňu.
Prvú poriadnu tortu som piekla minulý rok pre časopis Dobré jedlo do Sladkej výzvy. A hoci som ju ešte nedala na blog, tak trochu som zabudla, určite sem pribudne tiež. Z tejto torty som bola dosť nervózna, nevedela som aký použiť krém, koľko poschodí urobiť ale našťastie mám po ruke dve cukrárky, ktoré mi poradili a pomohli vybrať ten správny krém:) Prvou je Veronika Bušová, ktorú poznáte ako super cukrárku z Kuchyne Lidla a druhá je Renča, známa ako Kolachella. Pretože pre mňa boli torty španielskou dedinou, najprv som skúsila swiss merigue buttercream, čo sú v podstate vyšľahané bielka nad parou a potom zmiešané s maslom. Parádne hladký krém, ktorý je však aj poriadne sladký. Potom mi dievčatá poradili použiť radšej mascarpone so šľahačkou a musím uznať mali pravdu. Tento krém je ľahší na prípravu, zvládnete ho aj keď s pečením len začínate a tá chuť! Musím uznať, že vždy keď ochutnám mascarpone tak som v siednom nebi.
Ale späť k tejto torte. Zhodou okolností píšem tento recept v deň svojich narodením, ale na tortu, resp. na ten kúsok čo mi znej zostal, sa môžem len pozerať. Viete kedy vás najviac rozbolí zub? Okrem toho, že vtedy keď to vôbec nečakáte, ja pridávam, že na narodeniny. Takže recept píšem v momente kedy zabrali analgetiká a ja aspoň nerozmýšľam ako prežijem zubára, a sústredím sa na písanie.
Torta je celkom jednoduchá a sú v nej len chute orechov a kávy. Oriešky som si pri pečení veľmi obľúbila takže pardon, že ich teraz používam tak často. A cesto som piekla v dvoch okrúhlych formách s priemerom 18 cm a pekne vošli do normálnej rúry naraz.
A čo budete potrebovať?
[left]450 g hladkej múky1 balenia prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL škorice
4 vajcia
170 ml repkového oleja
250 g trstinového cukru
250 ml mlieka
200 g na hrubo mletých orechov
20 g kvalitného kakaa[/left] [right]250 g mascarpone
125 g práškového cukru
200 ml smotany na šľahanie
štipka soli
1 ČL vanilkovej pasty
250 ml silnej kávy[/right]
Postup:
- V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a škoricu.
- V druhej miske vymiešame cukor s vajciami do peny, pridáme olej a premiešame.
- Postupne vsypeme múku, mlieko a nakoniec orechy. Cesto dobre premiešame.
- Takto pripravené cesto rozdelíme na dve časti, do jednej dáme o 20 g menej cesta a pridáme tam kakao. Tak nám vzniknú dve cestá.
- Obe cestá vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov približne 50 – 60 minút. Či je cesto upečené môžete skontrolovať špajlou. Upečené cesto necháme cvhíľu vychladnúť, vyberieme z formy a necháme na miežke, kým nie je úplne vychladnuté. Pustíme sa do krému.
- Mascarpone vyšľaháme s cukrom v jednej miske.
- V druhej miske vyšľaháme šľahačku do skoro tuha. Budeme ju ešte trochu šľahať s marcarpone, tak nech ju neprešľaháte. Šľahačku teda pridáme k mascarpone, pridáme vanilku, štipku soli a ešte chvíľu spolu šľaháme, kým sa krém dobre nespojí. Kým budeme tortu plniť odložíme krém do chladničky.
- Vychladnuté korpusy zrežeme, ak trochu vstrede vybehli a rozrežeme na dve rovnako hrubé pláty. Uložíme ich striedavo tak, aby jeden spodný korpus bol na spodku torty a jeden spodný korpur bol úplne na vrchu torty otočený dolu hlavou (aby sme mali rovný vrchný okraj) a tortu začneme skladať.
- Spodný korpus najprv polejeme kávou, potom natrieme krémom a položíme ďalší korpus a jemne ho pritlačíme. Takto postupujeme kým neminieme všetky korpusy. Ja som vrchný korpus nepoliala kávou, ale mala som tak urobiť. Takže pokojne do toho, korpus bude šťavnatejší. Nakoniec vrchnú časť torty potrite krémov a pomocou špachtle zarovnajte zvyšným krémom aj boky. Torta je nahá, takže vôbec nevadí ak bude sem tam pretŕčať kúsok cesta.
- Hotovú tortu dajte na niekoľko hodín do chladničky, ideálne cez noc. Potom stačí už len tortu ľubovoľne nazdobiť.
Ja som tortu dozdobila už iba kvietkami, ktoré som mala doma a takto mi to stačilo. Na rôzne jedlé ozdoby ako temperovaná čokoláda, makronky či pusinky sa ešte len chystám, takže možno časom pribudnú recepty aj na ne:) Zatiaľ dúfam, že vám bude táto tortička chutiť a vyskúšate si aj vy:)
U mňa testovali moje kamošky a chutilo aj mne:) Teda keď me nebolel ten zub:)
Tak, normálne som hrdá na tú tortu, neviem prečo som sa tak dlho bála nejakú upiecť a úprimne už sa teším na tie ďaľšie čo prídu. Hlásite sa niekto na ochutnávky? A key ste chceli vidieť viac z prípravy, sledujte ma na instagrame, tam zverejňujem všetky tie zákulisné info a stories:)
Dobrú chuť!
Monika
Lenka
31 januára, 2019Predpokladam, ze vyslahane bielka idu nakoniec, nie su totiz spomenute v recepte … inak vyzera torticka krásne
LaPetit
31 januára, 2019Lenka, už som to opravila, nešľahá sa sneh, pridávajú sa celé vajcia:)
Petra
31 januára, 2019Odkiaľ je prosím ten nádherný stojan na tortu?
LaPetit
31 januára, 2019Ahoj Petra, doniesla som si ho z USA:)
Liliana
26 januára, 2020Dobry den prajem a chcela by som sa len spytat ze ci nejaky konkretny druh orechov neodporucate na korpus. Viem ze kazdy typ orechov je trochu iny, napriklad vo vlastnostiach ako je obsach tuku, tak som sa len chcela spytat ze z akych vam tak nadherne vysla ta torticka? Predpokladam ze bud vlazske alebo lieskove ste pouzili ale len som sa chcela uistit. Chcem totizto skusit tuto tortu pre mamu na narodeniny tak sa chcem uistit ze bude co najlepsia co sa da!
LaPetit
26 januára, 2020Dobrý deň Liliana, najlepšiu skúsenosť mám s vlašskými orechmi, chutia super a v tento korpuse boli akurát. Držím palce nech sa podarí a chutí!
solidstate
1 augusta, 2023Zda sa to byt dobry recept – ale prosim, aky priemer ma pekac na korpus torty? To velke mnozstvo muky sugeruje priemer minimalne 26 cm. Je tomu tak?
Co mi lingvisticky prekaza: Vo francuzstine znamena „la petite“ malicka -ale samozrejme s „e“ na konci, kedze ste zena a naznacujete to s „la“. „Petit“ bez „e“ na konci je muzsky rod. Vsak urcite nepoviete „ten ulica“, „ta chlieb“ atd.
LaPetit
1 augusta, 2023Dobrý deň, recept na formu s priemerom 18 cm. Použila som som dve, do ktorých som rozdelila cesto. Ak chcete piecť v 26 cm forme bude potrebné prispôsobiť dobu pečenia.