Tento víkend som mala v pláne niečo úplne iné. Marhule v záhrade však nepočkali a ja som si spomenula na destvo na dedine. Babka vedela robiť najlepšie mahruľové knedle. Ľahké ako obláčik a mierne kyslé vďaka tvarohu. A hoci som ich prípravou zabila pol dňa neľutujem, tento obed stál naozaj za to.
S kysnutým cesto nie som najväčšia kamarátka ale dnešné slniečko a teplo mi pomohlo, cesto nakyslo zo hodinku asi na trojnásobok svojho objemu a knedle sa mi podarili ako tie babkine.
Na približne 10 – 12 knedlí potrebujeme:
300 g polohubej múky
20 g čerstvého droždia
1 PL cukru
1 hrnček mlieka
1 vajce
štipku soli
10 – 12 odkôsktovaných neprezretých marhúľ
100 g hrudkového tvarohu
maslo a cukor na posypanie
Postup:
- Do väčšej misky preosejeme múku, v strede urobíme dierku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zasypeme ho cukrom a zalejeme trochou vlažného mlieka.
- Necháme vzísť kvások, pridáme vajce a začneme miesiť.
- Postupne pridávame mlieko až kým nie je múka vlhká. Ja som použila bezlakózové mlieko, ktoré je trochu redšie, tak ak používate klasické, možno ho bude treba trochu menej. Záleží to aj od múky, skúste nechať pracovať kuchársky inštinkt.
- Cesto potom ručne domiesime na pomúčenej doske a dáme naspäť do múkou posypanej misky.
- Necháme kysnúť približne 1 hodinu, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Potom cesto na doske vyváľkame na približne 1/2 cm a veľkým pohárom vykrajujeme kolieska. Ja mám radšej celé marhule, tak som vybrala kôstku a v ceste som obalila celú marhuľu. Dobre vygúľajte.
- Knedle necháme ešte mierne podkysnúť apoň 20 minút a varíme prikryté nad parou aspoň 15 minút. Aby som zistila, či sú už uvarené, jednoducho jednu knedľu prekrojím a pozriem sa:)
- Uparené knedle premiešame v mise s roztopeným maslom, rozdelíme na porcie a pridáme posýpku podľa vlastnej chuti.
Romanovi som urobila opraženú strúhanku a sebe som dala tvaroh. Ten je krásne kyslí a tak skvelo doplní sladkú chuť marhúľ. Trochu poprášime múčkovým cukrom a ešte poriadne oblejeme roztopeným maslom:)
Dobrú chuť!
Čo si myslíte