S curry som sa prvý krát stretla pred niekoľkými rokmi v Thajsku. Na ostrove Koh Yao Yay sme si sadli do prvej reštaurácie, spokojne si objednali jedlo, a po prvom ochutnaní som si myslela, že voláme záchranku:) Curry bolo tak pálivé, že viac ako tú prvú lyžicu som nedala. Na druhý krát sme už pochopili, že si treba pýtať turistické curry, ktoré bolo o čosi znesiteľnejšie ako to pre domácich.
Nehľadiac na pálivosť mám curry veľmi rada.A tak sa už pár rokov pokúšam o curry aj doma. Skúšala som aj vlastnú curry pastu, takže ak si trúfate na zháňanie exotických surovín, recept mám:) Keď si však chcem zjednodušiť život, používam kupované curry pasty. Áno nebudete to chutiť ako to curry, ktoré vám zachránilo deň po náročnej noci na Koh Phi Phi, ale úprimne? Cez týždeň nemám čas riešiť citrónovú trávu a galangal. A na kupovanej curry pastej nie je nič zlé.
Jedným z dôvodov prečo mám curry rada je, že je rýchle, jednoduché a teraz v zime krásne zohreje. Navyše si kontrolujem pikatnosť a dám si len takú zeleninu, ktorú mám vyslovene rada. Občas si dám curry z donášky ale buď je príliš pikantné, alebo v curry lovím papriku, či baklažán a takto doma predne viem, čo mám očakávať:) To je u mňa asi aj dôvod prečo nejedávam(e) v reštauráciách – očakávania sú asi prehnane veľké a potom príde sklamanie. Ale tak ja som veľmi vyberavá už od detstva:)
Ale dosť bolo rečí, poďme na tento úžasný a rýchly recept! Pre dvoch budete potrebovať:
125 g cukety
125 g karfiolu
125 g mini kukuričiek
100 g edamame
200 g kuracieho mäsa (prsia)
2 PL repkového oleja
1- 2 PL červenej curry pasty
2 strúčiky cesnaku
2 cm zázvoru
3 PL rybacej omáčky
1 plechovka kokosového mlieka
na ozdobu: bylinky ako koriander alebo bazalka či jarná cibuľka a na podávanie miska ryže.
Super curry pastu som našla v rakúskom reťazci Hoffer, poháril stál tuším do 2 €, a je najmenej pikantná akú som kedy vyskúšala, takže mi akurát vyhovuje. Stále je pikantná ale nie tak aby sa curry nedalo jesť:) Tažke odporúčam začať na jednej – dvoch lyžičkách a keby ste náhodou mali pocit, že vám to nestačí, ešte pridajte:) Kokosové mlieko pred pridaním dobre rozmiešajte, nechcete aby bolo rozdelené na tuk a vodu, keby ste ho náhodou skladovali v chladničke.
Postup:
Na curry je potrebné mať všetky suroviny vopred nakájané, pretože sa varí veľmi rýchlo a človek po pritom nestíha krájať:) Tak si všetko najprv prichystajte a až potom rozpaľujte panvicu. A ku curry sa hodí najviac jasmínová ryža alebo basmati, tak si ju nezabudnite uvariť vopred.
- Mäso, cuketu, karfiol a kukuricu nakrájajte na približne rovnako veľké kúsky.
- Cesnak a zázvor nakrájajte na drobno.
- V panvici rozohrejte olej, pridajte cesnak a a zázvor a asi 1 minútu sprudka restujte.Pridajte mäso a opečte z každej strany. Opečené mäso vyberte a pridajte do panvice červenú curry pastu. Dobre premiešajte, a restujte kým sa nerozvinú všetky vône.
- Do curry pasty pridajte karfiol, premiešajte a zalejte ho kokosovým mliekom. Varte približne 3 minúty.
- Potom do panvice pridajte zvyšnú zeleninu, opečené mäso, edamame a ešte asi 2 – 3 minúty varte.
- Na záver pridajte rybaciu omáčku a curry ochutnajte. Ak je dostatočne pikantné a výrazné, môžete podávať. Ideálne s miskou ryže.
A to je všetko. Do curry si môžete dať akúkoľvek zeleninu ako je brokolica ale aj tá paprika, baklažán či tekvica. Je to fakt len na vás. Ja milujem aj edamame, a keďže si ich vždy len sporím na nejaký špeciálny recept, tak som si konečne dopriala:)) Curry chutí dobre aj na druhý deň, či na obed do práce, takže smelo si ho uvarte aj z dvojnásobnej dávky:)
Curry najradšej podávam v miskách a tieto moje sú z Butlers, spolu s paličkami, zlatým príbrom a tanierikmi.
A keď sa vám podarí, nezabudnite ma na instagrame otagovať @lapetit.sk alebo použite hashtag #spolupristole, budem sa tešiť! Vážne <3
Monika
Čo si myslíte