Nechápem, ako sa mohlo stať, že táto jesenná polievka doteraz na blogu chýbala. Ja totiž krémové polievky milujem a tekvicovú obzvlášť. Viem jej uvariť celý kotol, a aj tak sa zje. Vždy začím základom, ktorý dodá polievke výraznú chuť. A k tekvici sa mi hodí šalotka, bylinky ako tymian a šalvia, a aj kúsok slaniny. Ak náhodou nemáte šalviu, pokojne použite rozmarín. Šalvii sa u nás na záhrade mimoriadne darí, tak ju používam kde sa dá:)
Najprv všetko podusím aby sa rozvinuli chute a až potom pridávam tekvicu. Tú navyše upečiem v rúre, a tým sa celá príprave polievky urýchli. A pečiem ju nielen preto, ale keď sa tekvica najprv upečie, jemne skaramelizuje a tým sa zvýrazní jej chuť. Mohli by ste všetko hodiť rovno do hrnca, ale táto extra námaha sa vám vyplatí. Verte mi.
Na veľký hrniec alebo tak 4 -6 porcíí polievky budete potrebovať:
1,5 kg tekvice (Napríklad maslová alebo Hokkaido)
1 ks šalotky
1 strúčik cesnaku
2 vetvičky tymianu
4-5 lístkov šalvie
50 g slaniny na malé kocky
soľ
čierne korenie
3 PL olivového oleja
1 l zeleninového vývaru
Postup:
- Tekvicu ošúpte a nakrájajte na rovnako veľké časti.
- Dajte na plech na pečenie, dobre osoľte a okoreňte, a polejte 2 PL oleja. Premiešajte a dajte piecť na 200 stupňov a približne 30 minút (záleží od veľkosti kúskov tekvice).
- Tesne pred tým ako sa tekvica dopečie si vo väčšom hrnci na zvyšnom oleji spente nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak, a pridajte nakrájané bylinky a slaninu. Niekoľko minút duste, kým cibuľa nezosklovatie.
- Potom pridajte upečenú tekvicu, zalejte vývarom a ak je to potrebné, pridajte ešte vodu tak, aby bola všetka tekvica ponorená.
- Polievku priveďte do varu a potom rozmixujeme do hladka. Na koniec pridajte smotanu na šľahanie a nechajte ešte niekoľko minút variť.
Pred podávaním môžete polievku ešte ozdobiť trochou smotany, pár lístkami šalvie alebo ak chcete môžete si pripraviť aj orieškovú posýpku. Ja mám najradšej opečené mandle a trochu čili, na zahriatie.
A ako pripravujete tekvicovú polievku vy?
Čo si myslíte