Tvarohová štóla je pre všetkých, čo nechcú čakať dva týždne kým sa odleží klasická štóla, a navyše je z nekysnutého cesta. Takže ideálny recept pre zameprádznené mamy, ako som ja:) A je fakt veľmi chutná. Viac ako krémové vianočné koláčiky, obľubujem tie kde je kandizované ovocie, oriešky a kopec cesta.
Tvarohová štóla podľa mňa nahradí aj vianočku. Nie je síce taká nadýchaná ale chuťovo sa jej vyrovná. Dôležité je ju výdatne potrieť maslom a dobre posypať cukrom, vďaka čomu zostane pekne vláčna. Hoci u nás doma sa nikdy nič neohreje dlhšie ako pár dní, a tesne pred Vianocami ju budem musieť upiecť znovu.
Štóla je inak tradičný nemecký recept, ktorého história siaha až do 14 storočia. Pôvodne sa piekla bez masla iba z múky, kvasníc a vody, ale to už dávno neplatí. Teraz sa často sa do štóly pridáva aj marcipán, ale zohnať kvalitný, naozaj mandľový marcipán, je takmer nemožné, tak na čo si to komplikovať. Tento recept je rýchly, chutný a na to aký je vynikajúci aj veľmi jednoduchý. Ak sa vás zaújima aj video recept, stačí ak kliknete na tento odkaz.
PrintTvarohová štóla
- Čas prípravy: 1 hodina 5 minút
- Počet porcií: 20 1x
Description
Jednoduchá a rýchla štóla plná ovocia a orieškov.
Suroviny
450 g hladkej múky + na podsypanie
1 prášok do pečiva
125 g práškového cukru + na posypanie
150 g rozpusteného masla + 100 g na potretie
250 g tučného tvarohu
2 vajcia
kôra z 1 chemicky neošetreného citrónu a pomaranča
1/4ČL mletej vanilky /1 vanilkový cukor
50 g hrozienok namočených v rume
50 g sušených višní namočených v pomarančovom likéri (prípadnu brusníc)
100 g kandizovanej pomarančovej kôry
50 g mandľových lupienkov
Postup
V mise preosejte múku spolu s práškom do pečiva a cukrom. Pridajte maslo a zľahka premiešajte. Pridajte vajíčka aj tvaroh a ručne spracujte. Pridajte aj obe kôry, vanilku a ručne vypracujte hladké nelepivé cesto.
Na pomúčenej doske cesto mierne rozváľkajte a pridajte všetko ovocie aj mandľové lupienky. Jemne zapracujte do cesta a opäť vyváľkajte na hrúbku asi 3 cm. Pozdĺž dlhšej časti cesto zahnite a preložte tak aby vrchná časť končila v trištvrtine spodnej časti cesta. Resp. aby vznikol akoby hrbol, čo je typický tvar pre štólu. Tvar štóly ešte upravte, dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 minút. Potom teplotu znížte na 160 stupňov a pečte ešte ďalších 30 – 35 minút.
Ešte horúcu štólu potrite maslom. Pekne postupne, kým sa nevpije všetko maslo a nakoniec posypte toľkým cukrom, kým sa nevytvorí biely film a cukor sa neprestane topiť. Takto pripravenú štólu nechajte úplne vychladnúť, zabaľte do alobalu a skladujte na chladnom mieste, napr. v komore.
Poznámky
Tvarohovú štólu však netreba nechávať odstáť niekoľko týždňov, dobrá je aj na druhý deň. Najlepšia, ak postojí pár dní, ak to vydržíte:)
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 50
- Kategória: Vianoce
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Hana
14 decembra, 2021Dobrý den. Prosím o radu. V tomto receptu na štolu uvádíte 50 g mouky, ale v receptu na Ig je uvedeno 450g. Co je správně? Děkuji za odpověď, Hana
LaPetit
14 decembra, 2021Hano, och to je len preklep ako som kopírovala recept z poznámok. Má to byť 450g muky idem to opraviť.
Milada Šotíková
27 novembra, 2022Je naozaj výborná,odporúčam všetkými desiatimi.