Tvarohové guľky milujem. Sú rýchle, chutné a dajú sa naplniť od jahôd, marhúľ až po čučoriedky. Pôvodný recept nájdete v mojej knihe Spolu pri stole, kde ich nájdete ako recept na jahodové guľky. A hoci kniha vyšla už pred viac ako 5 rokmi, k receptu sa rada vraciam. A keďže som jahodovú sezónu akosi prepásla, resp. naša dcéra Romi povyjedala všetky jahody ešte na záhrade, skúsila som guľky urobiť teraz a marhuľami. Tie sú všade naokolo, a hoci ich ľúbim len tak, zabalené v tvarohovom ceste, posypané tvarohom a zaliate maslom, stoja za to!
Na guľky je vhodné použiť menej zrelé ovocie, ktoré počas varenia krásne zmäkne ale ovocie bude stále držať svoj tvar. Od toho aké veľké máte marhule bude záležať aj to koľko guliek vám vyjde z jednej dávky cesta. Občas na trhu natrafím na fakt mimi marhule, predáva ich jeden pán niečo okolo 1 € za kilo, a vždy ich vezmem práve pre tento recept. Na druhú stranu ak budú guľky väčšie nič sa nestane. Budú sa variť trošičku dlhšie, ale vždy sa riadte tým, že musia vyplávať na povrch a potom ich nechajte tak 2 – 3 minútky a až potom ich vyberte. Ja ich nakrájam na štvrťtky a dve guľky zaplnia celý tanier.
Do cesta nepridávam žiadny cukor a tak sú guľky vhodné aj pre menšie deti ako naša dvojročná Romi, sebe ich okrem masla aj tvarohu trochu pocukrujem práškovým cukrom. Ale posýpka je na vás, či to bude len maslo, strúhaný perník, opečená strúhanka, kokos, alebo ako robievala moja babka, nastrúhaná horalka:) To vám bolo. Ako dieťa som to milovala.
Tak dúfam, že ich vyskúšate,a keď vám budú chutiť, dajte mi vedieť. Budem sa tešiť!
Ak máte podobné recepty radi, vyskúšajte aj môj recept na čučoriedkové guľky z odpalovaného cesta, kysnuté marhuľové knedle alebo slivkové knedle zo zemiakového cesta.
PrintTvarohové guľky s marhuľami
- Čas prípravy: 20 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Jednoduché, rýchle a vynikajúce ovocné guľky
Suroviny
500g tučného hrudkovitého tvarohu
1 vajíčko
180g hladkej múky
štipka soli
10 ks čerstvých marhúľ
na posypanie:
tvaroh, roztopené maslo, práškový cukor
Postup
Najprv si dajte variť vodu so štipkou soli, v ktorej budete guľky variť. Akurát zovrie, kým si ich pripravíte.
Vo väčšej miske zmiešajte tvaroh, vajíčko, múku a soľ a ručne vypracujte cesto. Všetky suroviny sa musia pekne prepojiť.
Marhule vyskôstkujte. Ideálne je ich nerozrezať celé ale len z časti a kôstku opatrne vybrať. Marhule sa tak nerozpadnú a guľky budú lepšie držať tvar.
Zoberte si kúsok cesta, v ruke ho mierne rozprestrite. Do stredu vložte marhuľu a vytvarujte guličku.
Vložte do vriacej vody, počkajte kým guľky vyplávajú a varte ich ešte ďalšie dve až tri minúty.Potom ich preceďte a môžete rovno podávať s obľúbenou posýpkou.
Poznámky
Počet guliek závisí od veľkosti marhúľ. Z menších vámich vyjde viac, z väčších naopak menej. Varte ich v dostatočne veľkom hrnci a vode taka aby mali priestor sa odlepiť od dna a vyplávať na povrch. Tak budete vedieť kedy sú uvarené.
- Čas prípravy: 10
- Čas varenia: 10
- Kategória: Sladké jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte