Vianoce sú časom sviatočného pečiva, ale ak nemáte čas alebo možnosti na malé sušienky, dokonca aj obyčajná bábovka môže byť ozdobou sviatočného stola. Bábovka bol môj prvý počin v kuchyni, pečiem ju už od detstva. Je jednoduchá, rýchla a môžete ju upiecť na milión spôsobov.
Na prvý sviatok vianočný milujem vychutnávanie si svojej bábovky s kávou v ruke a sledovanie vianočných rozprávok. Perníkové cesto mi vždy chutilo, je vláčne, krásne vonia a v kombinácií s orieškami a horúcim karamelom je to naozaj jeden z mojich obľúbených dezertov.
Bábovku si môžete ľahko upiecť doma, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
4 vajcia
150 g trstinového cukru
1 ČL perníkového korenia
2 PL kakaa
100 g mletých orechov (lieskové alebo vlašské)
150 g múky
½ prášku do pečiva (6g)
150 ml repkového oleja
150 ml rastlinného mlieka
50 g hrozienok
štipka soli
tuk a múka na vymazanie formy
na ozdobu si pripravte karamel z:
2 PL masla
100 g trstinového cukru
60 ml smotany na šľahanie
štipky soli
Na pečenie bábovky používam repkový olej. Rafinovaný má ideálne vlastnosti pri pečení, pretože nemá výraznú chuť, także perníkové korenie a ostatné suroviny vyniknú. Mimochodom repkový olej sa nazýva ,,oliva severu”, pretože obsahuje vysoké množstvo kyseliny olejovej, podobne ako olivový olej¹. Repkový je teda náš olej s dlhou tradíciou. Viac o hodnotných vlastnostiach tohto produktu nájdete na zamilujsadorepkovehooleja.eu.
Postup:
- Zo žĺtkov a cukru vyšľahajte penu.
- Pridajte korenie, kakao, orechy a dobre premiešajte.
- Múku premiešajte s práškom do pečiva a spolu s mliekom a olejom pridajte k vyšľahaným žĺtkom.
- Bielka vyšľahajte so štipkou soli a opatrne primiešajte do cesta.
- Nakoniec pridajte hrozienka, cesto vylejte do vymazanej a vymúčenej formy na bábovku.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 45 minút.
Počas pečenia bábovky si pripravte karamel:
- V panvici zohrejte na miernom ohni cukor, kým cukor neskaramelizuje.
- Pridajte maslo a nakoniec teplú smotanu a dobre premišajte.
- Nechajte mierne vychladnúť a prelejte do pohára.
Upečenú bábovku vyberte z formy, pocukrujte, polejte teplým karamelom a nakoniec ozdobte orieškami.
Chutné a šťastné sviatky!
1)Szostak W.B. „Walory zdrowotne oleju rzepakowego w profilaktyce chorób układu krążenia i innych chorób”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 57-88
Čo si myslíte