Toto je jeden z receptov, s ktorým som sa trochu naptrápila. Nie, že by nechutil, práve naopak, skôr som mala po fotografickej stránke chvíľu problém, ako jedlo odfotiť tak, aby bolo minimálne tak pekné ako bolo dobré. Zapekané cestoviny, roztečený syr a k tomu paradajková omáčka. No čo vám poviem. Prvú verziu fotiek som vymazala, trochu sa ukľudnila, predýchala a potom to už išlo. Niekedy len dobrý recept nestači a akosi to nevie celé zapadnúť do seba, teda presne podľa mojich predstáv ale netreba to vzdať. Toľko asi k posolstvu tohto receptu. Teda okrem toho, že je fakt jednoduchý, rýchly a viac než dobrý.
Cuta je typická letná zelenina, ktorá je v mojej kuchyni skoro na dennom poriadku. A práve v jeden víked, keď Roman nebol doma, som vzala nápad na tento recept a konečne ho zrelizovala. Lasagne mám rada ale som taká nesvoja, lebo nikdy neviem, či sa majú najprv varič a až potom zapekať a pri pomyslení na bešamel, som radšej siahla po ľahšej a chutnejšej vezii. Jednoducho som klasické lasagne vymenila za cuketu, a ako plnku som použila zmes ricotty, mozzarelly a byliniek. K tomu hotová pardajková omáčka a bolo. Dostala som hneď niekoľko dobrých ohlasov od okolia, takže recept musel zákonite skončiť aj na blogu.
A čo budete potrebovať? Na 3 – 4 porcie si pripravte:
[left]3 stredne veľké cukety200 g ricotty alebo hrudkového tvaroku
2 kúsky mozzrelly v náleve
1 vajce[/left] [right]1 ČL granulovaného cesnaku Mäspoma
400 ml hotovej paradajkovej omáčky (napr. marinara)
20 g parmezánu
soľ, čierne korenie[/right]
Postup:
- Cuketu umyjeme a pozdĺžne nakrájame na tenké pásiky.
- V miske zmiešame ricottu spolu s korením, vajíčkom a nakoniec pridáme nastrúhanú mozzarellu.
- Cuketové pásiky zľahka ugrilujeme na panvici, aby zmäkli a dáme bokom aby trochu vychladli.
- Každý pás cukety potrieme plnkou, zarolujeme a preložíme do zapekacej misky, do ktorej sme už vopred vyliali paradajkovú omáčku.
- Postupujeme až kým neminieme všetku cuketu a plnku.
- Na záver ešte celý plech jemne okoreníme čiernym korením a posypeme strúhaným parmezánom.
- Zapekáme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 – 30 minút.
- Pred podávaním necháme chvíľu vychladnúť.
Nakoniec stači pekáč spravodlivo rozdeliť a môžete sa do toho pustiť. Ja som si cuketu takto prirpavolal toto leto asi 4 x krát a ak ste na celý plech sami, stači ak ho ohrejete v rozpálenj rúre a máte ako čerstvo dopečené. Takže ufčite sa dá prirpaviť aj večer vopred alebo pred tým ako čakáte návštevu.
Dobrú chuť!
Čo si myslíte