Kto by nemal rád bazový sirup? Ja ho zbožňujem a skoro každý rok sa vyberiem s košíkom na lup. Tento rok je o niečo výnimočnejši a magickejší. Baza nám totiž rastie na záhrade, a za našim domom je lesná cesta plná agátu a bazy. Priznám sa, že keď sme domček kupovali, ani len som sa nešla pozrieť na koniec uličky, pretože je slepá, ale doslovne vôňa pri polievaní záhrady pár dní dozadu, ma vyhnala prejsť sa kúsok ďalej. Urastené orechy, vysoké stromy agátu, včely, kozy, a pole. To všetko máme v susedstve a ja som sa úplnou náhodou ocitla v rozprávke. Šípové ruže, divé maliny a mrkva, všetko na dosah ruky. Tak trochu môj živý sen:)
Baza je veľmi aromatická rastlina a vôňa a chuť sa skrýva v krásnych, malých kvietkoch. Peľ je jemne žltej farby, a keď pojdete na bazu, budete ho mať po celých rukách, v košíku a vlastne všade. Na sirup zbierajte iba plne vykvitnuté kvety, ktoré su plné pelu. Pri zbieraní sa nezľaknite hmyzu, na kvietkoch si vždy niečo nájde a mňa pobyt na dedine naučil, že všetky pavúky, chrobáky sa ma boja viac ako ja ich.
Na zbieranie bazy si vyberte miesto s čo najmenším pohybom aút, ďalej od ciest a čo najviac v prírode. Baza je teraz naozaj všade. Stači sa len trochu poobezerať. Na bazový sirup si vyhraďte dva dni. Nie že by ste museli stáť nad sporákom ale najprv je potrebné bazu macerovať (dostať z nej všetku chuť) a až potom variť samotný sirup.
Sirup je hlavne o tom, že je sladký. Verte mi, skúšala som rôzne recepty s takým či onakým cukrom a najradšej mám svetlý sirup. Krásnu jemnú svetlú farbu dosiahnete použitím bieleho cukru alebo medu. S trstinovým prípadne inými tmavšími cukrami, ako muscavado alebo kokosovým, ktoré majú výraznú chuť samé o sebe, zmeníte aj chuť sirupu. Nie je na tom nič zlé, ak vám to tak chutí, ale ak hľadáte klasiku a možno kompromis medzi cukrami, vyskúšajte môj recept s medom.
Je to možno trochu drahšia varianta, ale ak vám záleží na tom, čo jete a pite, tak vás jeden pohár medu nezabije ani nezruinuje. Navyše sirup nebudeme veľmi prevárať a tak si med hádam udrží svoje dobré vlastnosti.
Na to aby vám sirup vydržal čo najdlhšie sú potrebné dve veci – cukor ako konzervant a sterilizácia. Ak chcete aby sirup vydržal celý rok, pomer vody a cukru by mal byť 1:1. Čím menej cukru dáte, tým skrátite jeho dobu trvanlivosti.
Ak chcete mať sirup v lete po ruke a nebudete ho schovávať na budúcu jar, stačí ak dodržíte tieto pravidlá:
–> poháre umyte teplou vodou a saponátom, a dajte na plech s vodu do vyhriatej rúry na 160 stupňov na 10 minút
–> nezabudnite vysterilizovať aj vrchnáky
–> uvarený sirup plnte ešte horúci do horúcich pohárov, dobre uzavrite a nechajte v teple (napr. deke) úplne vychladnúť.
–> sirup môžete aj sterilizovať a to tak, že uvarený sirup v pohároch ponoríte do vody a varíte (voda musí vrieť) aspoň 25 minút (500 ml fľašu) alebo 30 minút (1 l fľašu)
Tieto jednoduché pravidlá pomôžu aby sirup zostal dlhšie čerstvý aj bez použitia pomeru 1:1. A ak dávate sirup deťom, kľudne ho pre istotu skladujte v chladničke, tým vôbec nič nepokazíte. Na druhú stranu, čítala som aj, že sirup môžete dať do mrazničky, hoci tu veľmi záleží od pomeru cukru, či sa vôbec zamrazí:)
A aby ste is nemysleli, že bazový sirup sa dá použiť iba do limonády, mám pre vás 3 skvelé recepty, kde ho určite využijete. Bazový sirup je totiž super sladidlo a môžete ho použiť namiesto klasického cukru. Na blogu mám tri recepty na sladkosti, ktoré sú s bazovým sirupom najlepšie kamošky.
Prvý recept je na super dobré jahodové tiramisu s bazovým sirupom
Druhý je recept na chutné bazové koláčiky z celozrnnej múky
A tretí recept je na vynikajúcu bazovú zmrzlinu
PrintDomáci bazový sirup s medom
Description
Zo skúseností z minulých rokov a všetkého zavárania, čo som stihla za posledné roky urobiť som tentokrát išla do skromnejšej verzie a sirupu som pripravila za 2 fľašky (spolu cca 1,5 litra) a na toto množstvo budete potrebovať:
Suroviny
cca 35 kvetov bazy
1,5 l prevarenej a vychladnutej vody
900 ml agátového medu
6 citrónov v bio kvalite
Postup
Začnite tým, že si dáte prevariť vodu a necháte ju vychladnúť. Trvá to celkom dlho, tak to urobte ako prvé, nech zbytočne hodiny nečakáte, kým môže bazu zaliať.
Kvety bazy ručne preberte, a do veľkého pohára nastrihajte len kvietky tak aby ste sa zbavili zelených častí. Tie sú zbytočné horké.
Kvety zalejte vodou, tak aby boli ponorené, pridajte na plátky nakrájane 3 citróny, a pohár zakryte gázou alebo čistou útierkou. Nechajte odstát aspoň 24 hodín na tmavom a chladnom mieste.
Potom bazu precedťe a vyžmýkajte všetku šťavu z kvetov a citrónov a prelejte do hrnca. Pridajte citrónovú šťavu zo zvyšných citrónov (preceďťe cez sitko), med a sirup priveďte na miernom ohni do varu. Varte 5 minút a potom sirup opatrne prelejte do teplých vysterilizovaných pohárov. Dobre uzavrite a nechajte zabalené v deke/utekáru úplne vychladnúť.
Skladujte v komore na tmavom mieste, a po otvorení ho skladujte v chladničke.
Čo si myslíte