Nie vždy je čas na kysnuté cesto. Ikeď milujem mäkké, nadýchané šišky, v poslednej dobe na ne nebol čas. Za to tieto rýchle šišky s ricottou, ovoňané pomarančovou kôrou, sú hotové raz dva a sú tak dobré! Niekedy sa aj z tej časovej nevýhody zrodí parádny recept. A keďže fašiangy sú v plnom prúde, je ideálny čas si ich pripraviť.
Tieto malé guličky obalené v zmesi práškového a krupicového cukru sa vojdú akurát do ruky a dva hryzy. Vďaka ricotte sú vláčne a jemné a verím, že si ich zamilujete rovnako ako ja. A máte radi klasické šišky, kuknite na moje recepty na kysnuté šišky plnené malinovým džemom, šišky s jahodovou penou alebo menej tradičné šišky plnené krémom z červených pomarančov.
Každé sú jedinečné a ja som zvedavá, čo nové vymyslím tento rok!
Ak náhodou nemáte doma bio pomaranč, pretože v recepte využijete aj kôru aj šťavu, pokojne použite kôru z citrónu. Alebo vám poradím, lebo tie bio pomaranče nie sú úplná samozrejmosť. Vždy keď na ne natrafím, kôru ošúpem a zamrazím v zásobníku na ľad. Dám len trochu kôry do každej kocky, tak cca 1 ČL a potom ju mám po ruke vždy keď treba.
Ako olej na vysmážanie vám odporučím repkový olej, ktoré má dobré tepelné vlastnosti a vysoký bod prepálenia (okolo 200 stupňov) , je bez chuti a zápachu. Ja na neho nedám dopustiť.
Pri smažení šišiek je ale dobré byť trpezlivý a olej zahrievať pozvolne. Ideálne je mať teplomer a snažiť sa držať teplotu okolo 175 stupňov. Keď by ste olej zohriali veľmi sprudka, nedokážete ho potom uržať na stabilnej teplote. Tak na to myslite.
PrintŠišky bez kysnutia
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 15 1x
Description
Jednoduché šišky bez kysnutia
Suroviny
250g hladkej múky
80 g krupicového cukru
15 g kukuričného škrobu
1 ČL prášku do pečiva
2 šťastné vajcia
štipku soli
250 g ricotty
kôru z 1 bio pomaranča
šťavu z 1/2 pomaranča
1 l oleja na vysmážanie a
3 PL krupicového cukru + 1 PL práškového cukru na obaľovanie
Postup
V miske zmiešajte sypké suroviny, pridajte kôru a šťavu z pomaranča, vajcia a nakoniec aj ricottu. Ručne spracujte na kompaktné cesto a vytvaruje guľky. Cesto mierne lepí, tak si keď tak pomúčte ruky, ale nepridávajte zbytočne veľa múky.
Olej si rozpáľte pozvolne na najmenšom plameni, a keď dosiahne teplotu 175 stupňov začnite smažiť prvé šišky. Podľa veľkosti hrnca ich pridávajte postupne a tak aby sa netlačili. Každú šišku smažte celkovo cca 7 minút a v polovici otočte (ak sa nepretočila sama).
Šišky potom nechajte odstáť na papierovej servítke a ešte teplé obaľte v cukre (zmiešajte krupicový s práškovým) .
- Čas prípravy: 10
- Čas varenia: 20
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Bri
21 februára, 2022Super chutne a niecim originalne šišky Bala som sa aby cesto vyslo, trosku sa aj lepilo ako bolo spomenute v recepte. Pouzila som slnecnicovy olej a naozaj ho bolo zo zaciatku ked boli cerstve citit. Takze oporucam aj ja repkovy. Inak velmi dobry a pravdivy recept, takych je na internet malo, takze dakujem za VasUrcite recept nevyhodim a opat vyskusam
★★★★★
LaPetit
25 februára, 2022Ďakujem!
Karin
24 februára, 2023úžasný recept – ako všetky od Vás :) ďakujem, šišky chutia vynikajúco
★★★★★
LaPetit
24 februára, 2023Ďakujem krásne za milé slová!