Punčové rezy sú u nás doma veľmi obľúbené, vlastne sú obľúbeným zákuskom môjho muža a pečiem ich už roky. Zvykla som mu piecť punčovú tortu na narodeniny a ak chcete túto klasiku vyskúšať do tortovej formy, pozri sa na môj recept. Tento recept je rovnaký, len je prispôsobený na klasický plech s rozmerom 40x 30 cm.
V čom je môj recept odlišný od bežných receptov na punčové rezy je domáci punč, ktorý nielen že krásne zafarbí ale aj dochutí celý zákusok. Často totiž vidím recepty, kde sa stredná ružová vrstva zafarbí ružovým farbivom a zaleje sa cukrovým sirupom. Tak je zákusok síce pekný ale veľmi sladký a nie je v ňom žiadna chuť, iba cukor.
Predstavte si, punč plný malín, vína, pomačančovej kôry, korenia a rumu nielen znie, ale aj chutí neporovnateľne.
A aj poleva je domáca. Bez umelých farbív, iba som si odložila trochu punču a zmiešala ho s citrónovou šťavou a cukrom. Takže je krásne ružová, svieža a chutná! Tak, čo presvedčila som vás, že domáci punčák stojí za to? Ak áno, poďte si ho spolu so mnou upiecť. A ak si chcete pozrieť aj videorecept, nájdete ho na mojom instragrame, stačí kliknúť sem.
PrintPunčové rezy z domáceho punču
- Čas prípravy: 55 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Šťavnaté punčové rezy
Suroviny
Piškót:
6 vajec
250 g práškového cukru
100 ml repkového oleja
125 ml vody (alebo 125 ml plnoučného mlieka)
300 g polohrubej múky
9 g prášku do pečiva
štipka soli
Punč:
200 ml vína z čiernych ríbezlí Pereg
100 ml kvalitného malinového sirupu
200 ml pomarančovej šťavy
šťava a kôra z 1 citrónu
125 g malín (môžu byť aj mrazené)
40 ml rumu
2 celé škorice
4 klinčeky
Poleva:
150 g práškového cukru
1 –2 PL punču
10 ml šťavy z citrónu
na dokončenie 220 g malinového džemu a čerstvé maliny
Postup
Piškót
Vo väčšej mise rozšľahajte pomocou mixéru vajíčka do peny. Potom pridajte cukor a znovu vyšľahajte. Pridajte oleja aj vodu. Nakoniec pridajte preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a len pomocou stierky premiešajte.
Formu vystlite na spodku papierom na pečenie, cesto prelejte do formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 25 minút.
Punč
V hrnci zmiešajte všetky suroviny okrem rumu a varte tesne pod bod varu. Potom punč preceďte, maliny prepasírujte a do mierne vychladnutého punču pridajte rum. Odložte z neho časť na polevu.
Dokončenie
Korpus opatrne vyberte z formy, oddělte od papiera na pečenie a nakrájajte na 3 cca 10 cm široké pásy.
Položte jeden bočný pás (ten s okrajom) na servírovaciu dosku spodnou stranou dole a potrite tenkou vrstvou džemu. Položte naň stredný pás, jemně zatlačte a opatrne polievajte punčom. Vždy po troche počkajte kým sa punč vsaje. Opatrne polejte aj okraje tak aby bol punč všade rovnomerne. Potom dajte na korpus opäť vrstvu džemu a posledný pás cesta. Punčový rez prikryte alobalom a zaťažte, a dajte odpočinúť do chladničky ideálne cez noc.
Na druhý deň punčový rez vyberte, rovnomerne zrežte okraje.
Práškový cukor preosejte, pridajte citrónovú šťavu a premiešajte. Pridajte najprv 1 PL punču, premiešajte a ak bude poleva síce hustá, ale tekutá, polejte ňou opatrne koláč. Ak by bolo treba pridajte ešte 1 PL punču. Polevu potom nechajte zaschnúť, a môžete krájať rezy.
Poznámky
Veľkosť plechu je cca 40 x 30cm.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 25
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte