Z trhu som si priniesla krásne sladké jahody, višne a prvé ríbezle. A ikeď väčšinu sezónneho ovocia zjeme len tak, z misky, ovocný koláč musí byť. Ten mám totiž najradšej. Žiadne krémové plnky, pudingy ba ani čokoláda mi nechutia tak ako šťavnaté ovocie v jemnom korpuse. Galetta je rustikálny koláč, kde vôbec nezálaží na rovných okrajoch. Tak ako sa vám poradí rozváľkať, tak bude:)
Na ovocnú galettu potrebujeme:
[left]250 g hladkej múky
150 g masla
1/2 ČL soli
2 PL práškového cukru
2 PL ľadovej vody[/left]
[right]500 g ovocia (ja som použila jahody, višne a ríbezle)
2 PL trstinového cukru + trochu na posypanie cesta
pár vetvičiek citrónového tymianu
1 žĺtko
10 g mandľových lupienkov (nemusí byť)[/right]
Múku zmiešame so soľou a cukrom a pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Rýchlo spracujeme a po troškách pridávame ľadovú vodu. Vypracujem vláčne cesto, ktoré necháme zabalené vo fólii aspoň 1 – 2 hodiny v chladničke.
Ovocie umyjeme, ak treba vykôstkujeme. Jahody nakrájame na menšie kúsky, višne a ríbezle sú fajn, také aké sú. Zmiešame s lístkami citrónového tymianu, ktorý pridá trochu kyselosti. Cesto vyváľkame do kruhu a opatrne prenesieme na papier na pečenie a plech. Ak by sa vám cesto trhalo, skúste ho vyváľkať priamo na papieri na pečenie. Do stredu cesta dáme ovocie tak, aby ostali od okraja aspoň 4-5 cm, posypeme trstinovým cukrom a okraje zabalíme. Okraje cesta potrieme žĺtkom a posypeme trochou trstinového cukru.
Ako každé malsové cesto pečieme koláč vo vyhriatej rúre na 170 stupňoch približne 30-45 minút do zlatova. Tak 15 minút pred dopečením posypeme mandľami, ktoré sa stihnú krásne opiecť ale nie spáliť.
Viete čo je na tomto koláči najlepšie? Môže sa jesť ešte teplý:) A predstavte si na ňom kopček smotanovej vanilkovej zmrzliny alebo len lyžicu kyslej smotany. Pomaly sa roztopia a krásne sa spoja so šťavou z ovocia. Hotové nebo:)
Dobrú chuť!
Čo si myslíte