Jeseň je posledné ročné obdobie, kedy dozrieva ovocie. Okrem jabĺčok mám rada hrušky a hrozno. Hoci je to ovocie, vôbec sa nebojím kombinovať ho s mäsom, práve naopak.
Pečené hrozno chutí fantasticky, hrušky všetko osviežia a klasický nedeľný obed dostane ten správny jesenný twist. Na pečenie kuriatka najradšej používam repkový olej.
Repkový olej sa vyrába lisovaním vhodných repkových semien. Môže sa lisovať za studena alebo podrobiť ďalšiemu spracovaniu – rafinácii. Je to súbor technologických procesov, jeho použitie je určené na odstránenie škodlivých látok. Repkový olej je tak zbavený zvyšných ťažkých kovov alebo ďalších chemických nečistôt. Výsledný rafinovaný repkový olej má jasnú, číru farbu a takto je zbavený chuti aj zápachu, vďaka čomu nedominuje v jedle.¹
Chuť a vôňu dodajú tomuto jedlu práve hrušky a hrozno. Aby jedlo nebolo príliš sladké, pridala som cibuľu, trochu cesnaku a nakoniec som kura dobre osolila a okorenila.
Na pečené kuriatko budete potrebovať:
celé kura
350 g ružového hrozna bez kôstok
4 hrušky
2 červené cibule
2 strúčiky cesnaku
3 PL repkového oleja
soľ
čierne korenie
100 ml hruškového sajdru
Postup:
- Cibuľu ošúpte a nakrájate na kúsky.
- Umyte aj ovocie, hrušky nakrájajte na štvrťky, a odstráňte jadierka.
- Kura osušte papierovou utierkou, potrite olejom, a potom osoľte a okoreňte podľa chuti. Do vnútra kuriatka dajte strúčik cesnaku, štvrťku cibule a pár bobuliek hrozna.
- Zvyšné hrozno, cibuľu, hrušky aj cesnak naukladajte okolo kuriatka. Podlejte sajdrom a plech zabaľte do alobalu.
- Vložte do rúry vyhriatej na 175 stupňov približne na 60 minút.
- Odkryte alobal, zvýšte teplotu na 190 stupňov a pečte ďalších približne 30 minút. Občas polejte kura sajdrom a pečte, kým nie je koža upečená do zlata.
Upečené kura môžete ihneď podávať, a ak vám ako príloha nestačí pečené hrozno s hruškami, pripravte si svoju obľúbenú prílohu. Upečené hrozno je doslova chuťová bomba, je mäkké, ale stále plné šťavy, ktorá exploduje v ústach. S ich chuťou kontrastujú hrušky, ktoré sú delikátne a prakticky sa rozplývajú v ústach.
Ak z kuriatka niečo zvýši, na druhý deň ho oberte a podávajte na hrianke s hroznom. Úplne jednoduché a pritom úžasné na chuť. A úplne dobre fungujú v recepte aj jablká a sajder z jabĺk.
Dobrú chuť!
¹ Krygier K., Wroniak M., Ptasznik S. „Wpływ różnych etapów produkcji oleju rzepakowego na jego właściwości zdrowotne”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda”, Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s.31-46
Čo si myslíte