Nie vždy sú dni kedy napriek tomu, že Roman je veľký mäsožravec, jeme mäso. Paradoxne nosí domov viac tofu akoby ste si možno mysleli. A ja ho s radosťou jem. Najviac u nás fičí tofu praženica, a keď je to len a len na mne, najradšej ho skombinujem s mojou obľúbenou cuketou. Tento rok sme boli lucky a dva rastliny nám dali viac cukiet ako sme boli schopní zjesť, tak dostala rodina, susedia a aj naša Vlnka si pochutila.
A ako chutí cuketa najlepšie? no predsa ugrilovaná a aj s tým tofu. Tu, ak máte voči tofu predsudky, kúpte si údené, či lahôdkové alebo to s čili a verte mi, už nebude pochybovať. Špízy si môžete dať ako hlavné jedlo, či ľahkú večeru alebo ako prílohu k letnej grilovačke.
A čo budete potrebovať? na 4 porcie si pripravte:
[left]3 balenia údeného tofu (cca 500 g)2 stredne veľké cukety
2 stredne veľké červené cibule
1 citrón
soľ
čierne korenie
1 PL oleja na grilovanie
petržlenovú vňať na ozdobu[/left] [right]na marinádu:
80 ml olivového oleja
2 ČL dijonskej horčice
2 ČL Mäspoma korenia Tofu a syr[/right]
Postup:
- Tofu nakrájame na rovnako veľké kocky a osušíme pomocou papierovej útierky.
- V miske zmiešame suroviny na marinádu a prelejeme ňou tofu. Necháme marinovať najmenej 30 minút.
- Cibuľu a cuketu nakrájame na približne rovnako veľké kúsky ako tofu a začneme striedavo skladať špízy. Cuketu, cibuľu a tofu pravidelne obmieňame.
- Rozohrejeme gril alebo grilovaciu panvicu a jemne ju potrieme olejom. Poukladáme špízy a grilujeme z každej strany. Počas grilovanie môžeme potierať zvyšnou marinádou z tofu.
- Ugrilované špízy dáme bokom a na panvici zľahka ugrilujeme na polovicu rozkrojené citróny.
- Na záver špízy jemne dochutíme soľou, čiernym korením a pokvapkáme šťavou z grilovaného citrónu.
Je to veľmi jednoduché a rýchle jedlo, ktoré si viete pripraviť aj vopred, a len ho vytiahnete z chladničky a môžete ísť grilovať. A ten citrón, ten určite vyskúšajte. Jemne zaúdená chuť, kyslosť a trochu trpkosti. Úplná pecka. Tak čo vy a letné grilovačky? Tiež nechcete aby sa leto skončilo?
Čo si myslíte