Prosím nezľaknite sa slova bôčik. Hovorím to hneď na úvod, pretože si viem predstaviť, že to môže znieť strašidelne. Ale ak vám poviem, že s receptom mi pomáhal môj muž, ktorý ho vie pripraviť tak, že z neho odpadnete a vôbec nebude mastný, verte mi. Začalo to pred pár rokmi, keď si cvičil taliansku porchettu a dones piluje bôčikové recepty. Tento kus mäsa je možno zaznávaný, ale je lacný a pritom sa s ním dá doslova čarovať.
Je to už nejaký čas, čo sme sa vrátili z Japonska a práve touto krajinou je recept inšpirovaný. Hoci dosť prispôsobený mojím chutiam:) Už dlhšie mám taký osobný zoznam zeleniny, ktorú mám fakt, že úprimne rada, a určite v ňom nájdete aj uhorku. Táto je navyše nakladaná v náleve podľa Davida Changa z jeho knihy Momofuku, ktorá mimochodom stojí za prečítanie. Odborným garantom však bol Roman. Povedala som mu svoju predstavu o chutiach, trochu ma usmernil a uistil, že predsa len môžem ísť spať a nechať bôčik celú noc v rúre, a keď sa ráno zobudím, bude hotový:) A mal pravdu.
Tak na cca 5-6 porcií si pripravte:
800 g bôčiku bez kosti
1 ČL korenia piatich chutí
150 ml sójovej omáčky
100 ml teryaki omáčky
10 ks mrazených buns (dostať v ázijských potravinách)
50 ml ustricovej omáčky
1 šalátovú uhorku[/left] [right]1 jarnú cibuľku
1 PL sezamových semiačok
50 g nesolených pražených arašidov
125 ml ryžového octu
200 ml horúcej vody
50 g cukru
½ ČL soli
čerstvý koriander
Pred pár rokmi by som mrazené buns nepoužila ani kedy som nemala celú noc spať, ale dnes, mile rada siahnem po pomoci. V ázijských potravinách na Bajkalskej v Bratislave ich napriek dosť zredukovanému sortimentu v pohode mali, a za 10 buns som zaplatila túším necelé tri eurá. Ak by som to mala prepočítať na čas, ktorý by som zabila vyrábaním perfektných buns, mám pocit, že som ešte aj zarobila:))) Tak preto mrazené. Veď budeme predsa piecť bôčik 8 hodín a k tomu nakladať uhorku:) A hlavne, za 5 minút po servírovaní bude potom, tak prečo si to trochu neuľahčiť:)
Postup:
- Bôčik zbavíme kože a posypeme korením piatich chutí. Zarolujeme do rolády a previažeme motúzom.
- Dáme do pekáča, polejeme sójovou a teryaki omáčkou a pekáč prikryjeme pokrievkou alebo zabalíme do alobalu.
- Pečieme pri 100 stupňoch približne 8 hodín (ideálne aj cez noc – fakt sa to dá, nevyhoríte ani vás nezrujnuje účet za elektrinu).
- Po upečení bôčik vyberieme a udržiavame v teple. Z výkepu odstránime vypečený tuk a výpek vyredukujeme v menšom hrnci, kým nezhustne. Potom do výpeku pridáme ustricovú omáčku a premiešame.
- Bôčik nakrájame na plátky a opatrne premiešame v omáčke.
- Uhorku nakrájame na prúžky pomocou škrabky na zemiaky okrem strednej časti, a zelejeme ju nálevom z horúcej vody, ryžového octu, cukru a soli. Necháme chvíľu odstáť.
- Mrazené buns pripravíme podľa návodu v bambusovom paráku.
- Naparené buns naplníme nakladanou uhorkou, plátkom mäsa a dochutíme sezamovými semiačkami, na hrubo nasekanými arašidami, na tenko nakrájanou jarnou cibuľkou a lístkami čerstvého koriandru.
- A prelejeme ešte zvyšnou omáčkou. Tou určite nešetriť!
Jednoduché nie? Ok, nie je to rýchla večera, ale na niektoré veci sa oplatí počkať:) U nás padli za vlasť hneď ako som ich dofotila a znovu ohriala. Potom už nie sú také super sexy, ale chutné boli aj tak.
Inak z bôčiku sa pomalým pečením vypečie všetok tuk. Ak by ste bôčik piekli iba hodinu, či dve, určite by ho tiež pustil ale toto pomalé pečenie je väčší magic. Máme to odskúšané asi 100 x, fakt je to lepšie. Možno by to lepšie vysvetlil Roman, ale ja vám poviem, že vyslovene nestrávim ťažké mastné jedlá, hlavne keď je niekde veľa tuku. Či už obyčajná klobása, paštéta alebo obyčajný výpek ku kuraťu, či niečo podobné. Už dlho ich nejedávam a nebýva mi ťažko. A po tomto bôčiku je to rovnako. Zostane len mäso, taká tá bývalá vrstva tuku (neviem na to nájsť to správne slovo) plná chuti ale po mastnote ani stopy, a ja nepreochkám večer s výčitkou, prečo som dala nalákať na takú dekadenciu:)
Tak dobrú chuť a opäť mám na týchto fotkách vecičky z Butlers.cz , od bambusového paráku, cez taniere až po paličky:) A ak sa rozhodnote tento recept vyskúšať, určite mi dajte vedieť. Buď na instagrame, facebooku, budem sa tešiť.
Monika
Čo si myslíte