Tento recept:) Myslela som, že ani nestojí za písanie, ale na instagrame, ste ma poprosili, aby som, aj tento notoricky známy recept pridala. Je to taká letná klasika, a čo som si pri jeho príprave uvedomila je, že je prirodzene bez laktózy. A akokoľvek by som si priala ochutňať guľky z odpaľovaného cesta, keď ochutnám tieto, úplne na ne zabudnem:)
Preto viac ako recept, vám chce napísať, na čo si pri ceste dať pozor. Sú totiž zemiaky, ktoré sa naň hodia viac, iné menej a najdôležitejšie je, neprehnať to s múkou. Výsledné knedle potom budú jemné ako obláčik, a tých pár rád stojí za to.
a čo budete teda potrebovať?
Na cca 10 – 15 guliek (záleží to aj od veľkosti sliviek ) si nachystajte:
900 g zemiakov, varný typ ideálne C, ak ho nedostanete, použite aj varný typ B
1 vajce
250 g polohrubej múky + 50 – 100 g na podsypávanie
2 štipky soli
slivky – skôr tvrdšie
a stúhanku, maslo a trochu cukru na posypanie
Postup:
- Zemiaky v šupke umyte, a dajte variť do osolenej vody. Varte kým nebudú mäkké, potom odstavte, zlejte vodu a nechajte úplne vychladnúť.
- Uvarené zemiaky ošúpte a malo by vám zostať tak cca 800 g očistených zemiakov.
- Zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte vajíčko, soľ, múku a ručne spracujte cesto. Ideálne je to zamiešať v miske a potom domiesiť na pomúčenej doske. Začnite vždy radšej s menším množstvom múky a postupne pridávajte. Malo vy vzniknúť mierne lepivé cesto. Nie tak, že sa vám bude lepiť na ruky, že ho nebudete vedieť dať dole, ale malo by zostať mierne lepivé, aby sa vám dobre tvarovali guľky.
- Takto pripravené cesto si rozdeľte na 2 časti a každú na pomúčenej doske vyváľkajte na cca 0, 7 cm. Také aby nebolo ani príliš tenké aní príliš hrubé. Ak sa vám prilepí nič to, použite len trochu viac múky.
- Slivky vykôstkujte, a ideálne je nerozrežte celé, len tak do 3/4 avyberte kôstku. So slivkami sa bude lepšie pracovať a pri gúľaní vám nebudú utekať.
- Cesto pomocou noža nakrájajte na 2 x väčšie kúsky ako sú slivky, cesto si vložte do dlane, do stredu dajte slivku a vytvarujte guľku. Ak treba, opäť si pomôžte trochou múky.
- Guľky varte vo vriacej osolenej vode, nechajte ich vyplávať napovrch a varte ľalšie dve minúty. Guľky nevarím naraz, ale postupne, 12 guliek tak na 2 várky. Takto sa guľky nemusia tlačiť a nebudú sa navzájom lepiť.
- Ešte horúce guľky polejte rozpusteným maslom a použite obľúbenú posýpku. Ja mám rada strúhankovú ale keby som mala doma perník, dala by som si ten:)
Inak je to veľmi jednoduchý recept a keď si zemiaky uvaríte večer vopred, ide to to aj veľmi rýchlo. Ja som s tými zemiakmi mala trochu stres a paniku, a nikdy v živote som som nebola z obchodu tak rýchlo doma, ako keď som si myslela, že som ich nechala variť na sporáku. Samozrejme nenechala, všetko bolo vypnuté, ale tých 15 minút som ani nedýchala:))
Tak dobrú chuť a keď si guľky urobíte, dajte mi vedieť, na instagrame ma buď otagujte alebo použite hastag spolupristole.
Simandlová Dáda
5 augusta, 2020Já je sypu mákem a mastím sádlem. Vyzkoušejte :-)
D.S.
Lucia
14 septembra, 2023Ahoj Monika, robila som tieto gule podla Tvojho receptu. Naozaj robis cesto s 250 g muky? Ja som jej najskor dala tolko, ale bolo neskutocne lepkave a musela som pridavat viac a viac, az som nakoniec dala asi 600 g a vyslo ho velmi vela ;) Teraz „musim“ urobit aj gnocchi, lebo tolko guli nemame ako zjest. Na to mnozstvo muky som sa chcela opytat. Asi aj z toho dovodu mam cesta asi na 35 guli, vsak? :)
LaPetit
18 septembra, 2023Ahoj Lucia, áno robím tak. Plus teda trochu na podsypávanie. Ale veľmi záleží aj od zemiakov, môže byť, že niektoré si vyžiadajú viac múky. Zároveň by ale cesto malo byť mierne lepivé, nie úplne múčne. Tých 600g je už naozaj veľa. Akú múkua aký varný typ zemiakov si použila?