Cheesecake je veľká klasika a ja som ten typ, čo má rád také čisté chute. Takže keď som premýšľala s akou jesennou príchuťou by som upiekla cheesecake, voľba padla na slaný karamel. Cheesecake som navyše chcela upiecť s pomocou prídavnej pary, ktorú mám v mojej rúre Bosch. Pôvodný recept, ktorý možno z blogu už poznáte, som totiž piekla vo vodnom kúpeli. A práve to zaparenie perfektne nahradila prídavna para. Sama som bola zvedavá ako to bude fungovať, a jednoducho poviem, že funguje to parádne. Cheesecake bol vláčny, krásne krémový, proste perfektne upečený.
Ok, urobila sa mi na ňom trhlinka, ale to bolo tým, že som použila trochu menšiu formu ako v mám v recepte a tak bolo tej náplne skoro až po okraj, Ale čo vám poviem, s Romi na rukách, som rada, že cheesecake sa podaril ako sa podaril. Dúfam, že mi túto chybičku krásy odpustíte. Pred tým ako som sa stala mamou, by som ten cheesecake upiekla ešte raz, lebo však profesionálna česť. Ale úprimne, nemôžem by na seba taká prísna, cheesecake bol vynikajúci tak či tak!
Cheesecake je ideálne piecť deň vopred. Má totiž rád ak cez noc postojí v chladničke. A to isté platí aj o slanom karameli. Pred naliatim na hotový cheesecake je lepšie ak je vychladnutý:)
Ak nemáte prídavnú paru, odporúčam piecť cheesecake vo vodnom kúpeli. Formu na cheesecake zo spodu obaľte do dvoch vrstiev alobalu a takto pripravený cheesecake dajte do veľkého pekáča s vyšším okrajom. Do tohto pekáča dajte vodu, tak aby siahala aspoň do výšky 2-3 cm formy na cheesecake a dajte piecť rovnako ako v postupe vyššie.
Ale musím povedať, tá prídavná para je nielen super praktická, ale to pečenie s ňou je omnoho jednoduchšie. Takže ak uvažujete o novej rúre, odporúčam vám pokukovať po tých s touto funkciou. Ich prehľad nájdete na stránke Bosch. Ja mám konkrétne typ HNG6764S6 s prídavnou parou s mikrovlnami, ak by ste sa pýtali.
Tak čo, presvedčila som vás? Ak si cheesecake upečeite, dajte mi vedieť, ako vám chutil. Celý recept nájdete nižšie.
Cheesecake so slaným karemelom pečený v parnej rúre
- Čas prípravy: 1 hodina 35 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Vláčny, krásne krémový a perfektne upečený cheesecake.
Suroviny
cheesecake:
200 g celozrnných sušienok
100 g masla
680 g krémového syra
300 g kyslej smotany
200 g práškového cukru
1 PL vanilkového extraktu
3 vajcia
2 žĺtka
3 Pl hladkej múky
125 g smotany na šľahanie
slaný karamel:
200 g kryštálového cukru
120 ml vody
60 g masla (izbovej teploty)
120 ml smotany na šľahanie (izbovej teploty)
1/2 – 1 ČL soli
Postup
Sušienky rozmixujte a pridajte rozpustené maslo. Premiešajte a rovnomerne vtlačte na dno formy. Použite lyžicu, pôjde to lahšie.
Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov (horkovzduch) na približne 10 minút. Nechajte potom mierne vychladnúť.
Rúru potom vyhrejte na 160 stupňov.
V mise zmiešajte syr a kyslú smotanu úplne do hladka. Pridajte cukor, vanilkový extrakt a vajcia. Nakoniec pridajte múku a smotanu na šľahanie, a len zľahka premiešajte.
Vylejte na korpus a dajte piecť do rúry. Pustite prídavnú paru a pečte približne 1 hodinu a 15 minút.
Na slaný karamel zmiešajte cukor s vodou a dajte pomaly zhrievať. Chce to čas a trpezlivosť ale cukor sa roztopí a začne karamelizovať. Ideálne je topiaci sa cukor nemiešať.
Keď sa začne cukor karamelizovať, môžete ho jemen premiešať aby bol rovnomerne hnedý. Keď dosiahne krásnu karamelovú farbu pridajte smotanu aj maslo a zamiešajte. Keby karamel stvrdol, len miešajte tak dolho kým sa nerozpustí. Nakoniec pridajte soľ. Ideálne použiť kvalitnú vločkovú soľ.
Poznámky
Rozpis je na cheesecake s priemerom 23 cm.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 65
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Americká
Kľúčové slová: cheesecake
Čo si myslíte