Naschvál som napísala, že sú to ázijské rezance na spôsob pad thai. Pretože pravé pad thai to nie je:) Za to som však použila dostupné ázijské suroviny, ktoré zoženiete v každom supermarkete. A úprimne, pridávam ďalší recept do kategórie 15 minútové recepty. Ok, možno dvadsať, ale záleží od toho, ako rýchlo krájate zeleninu. Pretože rezance sa varia necelých 5 minút, a za ten čas si pripravíte všetko ostatné.
Do rezancov môžete pridať akúkoľvek zeleninu a keď chcete aj protein. Ja som v tomto recepte použila tofu. Mám ho totiž rada, je na večeru ľahko stráviteľné a je opečené za minútku. Ako zeleninu som použila zelenú papriku a moju obľúbenú brokolicu. Bežne sa prádáva aj mrkva, a na čo nesmiete zabudnúť je poriadne chrumkavá posýpka. A na to sú ideálne arašidy. Ja ich mám doma vždy po ruke.
A čo budete potrebovať? Na dve porcie si pripravte:
1/2 zelenej papriky
100 g brokolice
200 g lahôdkového tofu
200 g ryžových cestovín
1 vajce
2 strúčiky cesnaku
3 PL nesolenych arašidov
Hrsť čerstvých klíčkov (napr. Mango alebo China rose)
1 PL sezamových semiačok
2 PL oleja
omáčka:
2 PL (30 ml) sójovej omáčky
2 PL trstinového cukru
1 PL ryžového octu
1 PL rybacej omáčky
1 PL limetkovej šťavy
Ak chcete aby bolo tofu extra chrumkavé, pred opečením ho zľahka obaľte v troche ryžovej múky. Ja dávam tak 1 PL a miske tofu s múkou premiešam. Pekne sa obalí a pri opekaní na panvici sa urobí krásna chrumkavá krusta.
Postup:
- Všetko si vopred pripravte, varí sa totiž veľmi rýchlo a na krájanie nebude počas prípravy čas:)
- V miske zmiešajte sójovú omáčku, cukor, ryžový ocot, rybaciu omáčku a limetkovú šťavu. Odložte bokom.
- Papriku nakrájajte na tenké pásiky a brokolicu na menšie kúsky. Jarnú cibuľku a cesnak nakrájajte na drobno
- Tofu osušte a nakrájajte na kocky.
- Rezance uvarte vo vriacej vode podľa návodu.
- Pokiaľ sa varia rezance, rozpáľte panvicu, pridajte olej a tofu. Zprudka ho opečte a dajte bokom.
- Do tej istej panvice pridajte papriku a brokolicu a asi 1 – 2 minúty restujte za stáleho miešania.
- Potom pridajte jarnú cibuľku a cesnak a opäť miešajte.
- Zeleninu dajte na kraje panvice, pridajte vajce a rozmiešajte ho do zeleniny.
- Pridajte uvarené cestoviny, pripravenú omáčku, klíčky a dobre premiešajte. Odstavte zo sporáku.
- Cestoviny rozdeľte na tanier a ozdobte nahrubo nasekanými arašidmi a sezamovými semiačkami.
Rezance môžete pred podávaním ešte pokvapkať trochou limetkovej šťavy alebo nemusíte. Len môj muž by do všetko pridával „citrón“ a občas má pravdu:) Tak čo, presvedčila som vás na kúsok „ázie“ doma? Ázijská kuchyňa je veľmi rýchla, tak je ideálne uvariť si ju večer cez týždeň, keď nie je toľko času vypekať, či čakať kým sa udusí hovädzie bourguignon:))
A veľmi často sa ma pýtate ako a kde chodím na všetky tie tanieriky, príbory či hrnce. Tak dnes vám dám jeden super tip –> mrknite na stránku Butlers –> nájdete tam naozaj všetko, čo by ste nielen v kuchyni potrebovali:) Tieto kontkétne taniere sú zo série Siena, kde nájdete okrem tanierov aj misky a džbánik:)
Dobrú chuť a dajte vedieť či vám chutilo! Či už na facebooku alebo instagrame s hashtagom #spolupristole.
Monika
Čo si myslíte