Ak ľúbite sladké raňajky alebo múčniky (inak viac sa mi páči český výraz „moučník“) tak cisársky trhanec je pre vás to pravé orechové. Nadýchaná palacinka, ktorú natrháte priamo v panvici a opečiete do chrumkava na masle. Viete si predstaviť tú chuť? Mňam! Zvonku chrumkavá a zvnútra jemná a nadýchaná.
Takže do zbierky sladkých raňajkových receptov ako sú lievance, palacinky, či french toast pridávam aj tento na cisársky trhanec.
Navyše sa k tomuto jedlu viaže aj krásna história. Čítala som niekoľko príbehov ako vzniklo, a hoci neviem ktorá je pravdivá, známe je, že túto dobrota sa spája s cisárovnou Sissi a jej manželom Františkom Jozefom I. A ako všetky skvelé recepty, aj tento pravdepodobne vznikol tak, že sa nepodarila palacinka a bolo ju treba nejak zachrániť. A tu sa podarilo nadmieru.
Pôvodný recept bol pravdepodobne so slivkovým lekvárom, ale neskôr sa objavila verzia so slivkovým kompótom, či hrozienkami. Ja som zvolila verziu s višňami. Tak či tak, recept na trhanec je skvelý sám o sebe, a prílohu si môžete upraviť podľa seba.
Recept sa od klasických palaciniek líší tým, že sa do cesta pridávajú vyšľahané bielka. Cesto je vďaka tomu nadýchanejšie a jemnejšie. Na druhú stranu, a stalo sa to aj mne, tým, že je cesto také jemné, trochu ťažšie sa s ním manipuluje. Ale mám na to trik:)
Základom je mať kvalitnú panvicu, ja som použila moju novú panvicu Fabini z viacvrstvovej nerezovej ocele s nepriľnavým povrchom kde sa cesto naozaj neprichytilo. Panvice od Fabini mám už nejaký ten čas a som nadšená. Trhanec som piekla na panvici s priemerom 26 cm a mám aj menšiu 20 cm verziu, ktorá je veľmi šikovná na každodenné varenie. Ak ich chcete tiež vyskúšať, mám pre vás aj zľavový kód na 5% zľavu, ktorá sa vzťahuje na celý sortiment (aj ten čo je v akcii či zľave). K vašej objednávke stačí pridať kód „LAPETIT“.
Druhá vec je, že cesto je potrebné rozdeliť a upiecť viac palaciniek postupne. Ja som na prvý krát dala do panvice polovicu cesta a hoci zo spodu bolo krásne opečené, zhora bolo ešte tekuté, a viete si predstaviť, že sa mi nepodarilo palacinku pretočiť. Takže to netreba siliť, a ak cesto rozdelíte na 4 časti, budú sa dať krásne otočiť a zároveň budú dosť hrubé a vláčne uprostred.
Viac vás už nejdem zdržiavať a dúfam, že vám bude cisársky trhanec chutiť rovnako ako mne.
PrintCisársky trhanec s višňami
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Tradičný recept na vynikajúci múčnik alebo skvelé sladké raňajky.
Suroviny
Cisársky trhanec:
4 vajcia
100g kryštálového cukru
120 g hladkej múky
200 ml plnotučného mlieka
štipka soli
Višňová omáčka:
350 g mrazených višní
100 ml vody
2 PL práškového cukru + na posypanie
Na smaženie:
50 g masla
2 PL repkového oleja
Postup
V menšom hrnci zmiešajte mrazené višne, 2 PL práškového cukru a vodu, a dajte variť na mierny oheň. Keď sa višne rozmrazia môžete ich vybrať a šťavu varte kým nezhustne na omáčku.
V miske zmiešajte žĺtka s kryštálovým cukrom. Stačí tak aby sa suroviny spojili. Potom pridajte mlieko a múku a všetko dobre premiešajte. Z bielok a soli vyšľahajte tuhý sneh a opatrne primiešajte ku zvyšku cesta.
Na panvici si rozohrejte časť oleja a keď bude panvica horúca nalejte cesto tak, aby bola palacinka hrubá maximálne 0,5 cm. Opekajte do chrumkava a potom opatrne pomocou dlhej špachtle otočte a opekajte daľšiu minútku alebo dve aby sa cesto zatiahlo. Potom pomocou dvoch drevených špachtlí cesto natrhajte na približne rovnako veľké kúsky. Pridajte časť masla a trhanec ešte rýchlo opečte na masle.
Takto postupujte až kým neminiete celé cesto. Trhanec nakoniec naservírujte, posypte práškovým cukrom, pridajte višne a prelejte višňovou omáčkou.
Poznámky
Na prípravu som použila panvicu s priemrom 26 cm.
A namiesto višní môžete použiť akékoľvek ovocie máte po ruke, aj kompótové či ako ja, mrazené.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 15
- Kategória: Sladké jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte