Torty nie sú mojou silnou stránkou, ale keď mám chuť na slávnostný dezert, nemôžem odolať. Keď kombinujete citrón a maliny, nemôžete nič pokaziť. Práve naopak, je to jedna z najlepších kombinácií. Sladké maliny, svieži citrón – čo viac si priať. Torta je naozaj ľahká na prípravu. Korpus som pripravila zo zjednodušeného piškótového cesta, ktorého prípravu zvládnete ľavou zadnou. Navyše nie je potrebné, aby cesto podrástlo, takže vajcia netreba oddeľovať a šľahať sneh. To si užijete neskôr, keďže som tortičku ozdobila vyšľahanými vaječnými bielkami.
A nebojte sa, bielky som robila nad parou, čím sa pasterizujú. A čo by to bol za piškót, keby som doň nepridala aj olej. Osobne preferujem ten repkový, pretože si udržuje dlhšie čerstvosť, a to vďaka veľmi dobrej odolnosti proti oxidácii a je ideálny na pečenie. A okrem praktických vlastností má aj cenné nutričné hodnoty – nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny ako E, K a provitamín A*. A vďaka pridaniu džemu a čerstvých malín je torta svieža, ľahká a ideálna na leto. Maliny v sezóne chutia najlepšie.
Na tortičku s priemerom 17 cm potrebujete:
[left]170 g kryštálového cukru3 vajcia
170 g hladkej múky
50 ml repkového oleja
kôra a šťava z 1 bio citrónu
vanilkový extrakt[/left] [right]125 g čerstvých malín
5 PL malinového džemu
2 bielka
100 g práškového cukru
kvety bazy na ozdobu[/right]
Postup:
- V miske zmiešajte vajcia s cukrom a vyšľahajte do peny.
- Pridajte kôru a šťavu z citrónu, vanilkový extrakt.
- Primiešajte múku, pridajte olej a dobre premiešajte.
- Cesto vylejte do formy vystlanej papierom na pečenie a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na približne 30 – 40 minút.
- Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť a potom prekrojte na polovicu. ak sa vám cesto príliš vyduje, odrežte povrch tak aby vám zostala rovná plocha.
- Spodný korpus potrite džemom, poukladajte naň čerstvé maliny a položte druhú časť korpusu.
- Do menšieho hrnca dajte vodu a pozvolna ohrejte.
- Bielka dajte do misky, ktorú vložíte do hrnca tak, aby sa nedotýkala horúcej vody. Bielka najprv jemne premiešajte s práškovým cukrom, dajte do vodného kúpeľa vyšľahajte do tuha.
- Sneh pomocou lyžice rozotrite na povrchu torty a pomocou opaľovacej pištole povrch bielkov opáľte. Ak pištol nemáte, vložte vrchný korpus s bielkovou penou pod gril a zepekajte približne 5 – 10 minút, kým bielka nechytia krásnu zlatú farbu.
- Nakoniec môžeme tortu ozdobiť ešte kvietkami bazy alebo inými jedlými kvetmi.
Tortu môžete ihneď podávať alebo nechajte odpočívať v chladničke do druhého dňa. Je ideálna na letné párty, piknik alebo oslavu. Tak čo, výskušate ju?
Monika
*Krygier K. „Właściwości użytkowe rafinowanego oleju rzepakowego”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 89-92
Čo si myslíte