Asi sa budem opakovať, ale pri cestovaní fakt radi ochutnávame všetko možné. Z dovolenky je tak vysvovene gastroturistika a hoci na Novom Zélande je to hlavne o mäse, veľmi sa nám páčili aj všetky zeleninové, vegánske a raw bistrá. Hlavne ak si niečo objednáte a vôbec nečakáte, že to bude také dobré. Zrazu vám v ústach vybuchujú chute, ktoré vás milo prekvapia a kombinácie, ktoré by ste možno nikdy nevyskúšali. A nakoniec si poviete wau, tak toto je také super, že si to chcete urobiť aj doma.
Kvôli mužovej intolerancii na laktózu, možno až alergii, sme si v kaviarňach vyberali vždy vegan dezerty a na 90 % boli aj raw. Istota je istota, a tak som našla nové zaľúbenie v týchto vegan a raw veciach, hoci som sa možno doma pár krát popálila. Aby bolo synonymom zdravého koláča len niečo, čo je bez lepku, bez mlieka a úplne najviac bez cukru bola pre mňa nakoniec bez chuti. A potom v čom je pointa, dávať si koláč, ktorý je vám vôbec nechutí? Ok, vytešovať sa, že som zjedla niečo super, super zdravé je fajn, ale keď k tomu pridáte aj chuť, tak sa dostanete niekam inam. A práve tento cheesecake, je taký.
Začnem s tým, že je fakt jednoduchý, a máte ho pripravený do 30 minút. Potom ho síce musíte ešte schladiť, ale to už nie je práca:)
Potrebujete na jeho prípravu len 10 surovín (pridalal som do receptu citrónovú šťavu) a ja vám poviem, kde presne ich zoženiete.
Z každej vrstvy koláča viete urobiť samostatný dezert, či už „bite me“ guličky. Stačí ak pridáte viac kokosu na obalenie, pristrúhate mrkvu, či pridáte oriešok dovnútra. Domáci pribináčik z bielej vrsty si konečne môžu vychutnať všeci, ktorí si pamätajú jeho chuť z detstva a pritom im to alergie už nedovolia, alebo ľahký „ovocno-tvarohový krém“ do pohára s rozpustenou čokoládou….a mohla by som takto pokračovať donekonečna:)
Na jeho prípravu môžeze použiť akúkoľvek formu akú máte doma, buď plech na brownies, tortovú formu, formu na tart alebo takú akú som použila ja.
A nakoniec to najdôležitejšie je, že tento cheesecake je fakt, fakt vynikájúci. Je to akurát sladký, krémový, ovocný koláčik, ktorý sa vám bude rozplývať na jazyku:)
Na jeden koláč do formy dlhej 20 cm budete potrebovať:
140 g mandlí
40 g struhaného kokosu + na záver na posypanie
6 čerstvých ďatli medjool (125g po vykostkovani)
350 g nesolených kešu orieškov
3/4 šálky kokosového oleja
1 vanilkovy struk
1/3 šálky javorového sirupu
200g kokosoveho jogurtu (alpro)
šťavu z 1/2 citróna
300g mrazeného lesného ovocia (jahody,maliny, čučoriedky)
125 g čerstvých čučoriedok
Okrem toho si pripravte aj mixér alebo food processor, papier na pečenie, formu a voľné miesto v mrazničke.
Ďatle dostanete kúpiť napríklad v Tescu, teraz som ich tam videla vždy keď som išla nakupovať, dokonca včera v akcii:) Vydržia dlho v chladničke tak možno vezmite aj dve balenia. Inak čerstvé ďatle kúpite aj v Rakúsky v predajni Merkur, kde je zážitok nakupovať:) Alpro jogurty dostanete v bio obchodocha tiež v Tescu, kotré má celkom slušnú vegánku a lacto free sekciu.
Na tom, či budú mandle celé, so šupkou/bez, na plátky vôbec nezáleží, budeme ich mixovať na jemno.
Najprv si vystelte formu, okraje papiera na pečenie musia pretŕčať, aby ste mohli cheesecake pohodlne vytiahnuť z formy. Dajte si na tom záležať a rohy, kotré sa vám prekrývajú odstrihnite, papier sa totiž odtlačí do koláča, a keď ho chete mať tip top trochu sa s ním pohrajte.
Postup:
- Kešu si vopred namočte do vody. Ideálne cez noc, ale na kurze varenia sme ich mali namočené 15 minút v horúcej vode a išlo to tiež.
- V mixéri rozmixujte mandle na jemno. Zbytočne ich nemixujte dlho, inak urobíte mandľové maslo. Pridajte odkôstkované ďatle a strúhaný kokos. Jemne rozmixujte, vyberte hmotu, a ručne ešte premieste aby sa všetky surobiny spojili. Vtlačte na dno formy. Opäť sa trochu pohrajte s koláčikom a napríklad pomocou lyžice rovnomerne uhlaďte korpus.
- Mixér si umyte a pridajte kešu spolu s roztopeným kokosovým olejom. Mixujte, občas premiešajte a keď sa začne tvoriť krém, pridajte jogurt, semiačka z vanilkového struku a javorový sirup. Poriadne mixujte, až kým je krém úplne hladký. Potom ho ochutnajte a keď tak ešte pridajte trochu javorového sirupu a šťavu 1/2 citróna a dobre premiešajte.
- 3/4 krému dajte na korpus, dobre ho utraste a dajte do mrazničky.
- Do zbytku krému pridajte mrazené lesné ovocie a rozmixujte na hladko. Krém vylejte na koláč, až keď bude biela vrstva ztuhnutá a potom dajte vychladiť do mrazničky na cca 2 hodiny.
- Pred servírovaním nechajte koláč cca 15 minút na kuchynskej linke povoliť, vyberte ho z formy, ozdobte četstvým ovocím a trochou strúhaného kokosu, a nakrájajte na plátky.
Koláč mal u nás doma aj na kurze varenia úspech, za čo som veľmi vďačná. Vždy som sa bála takého typu „pečenia“ ale oplatí sa vystúpiť zo svojej komfornej zóny a vyskúšať niečo nové. A hlavne konečne si u nás doma môžeme dať riadny cheesecake. Ten sme spolu s Romanom predtým nikdy nemali <3
Tak dobrú chuť dajte vedieť, či sa vám podaril:)
Monika
Čo si myslíte