Ani netuším prečo som tento parádny posúch nevyskúšala už skôr. Je to taká tailianska klasika a keďže neobsahujem ani mlieko, ani maslo, je to ideálne predjedlo, vždy keď čakáme hostí. Kysnutie ide v tomto prípade veľmi ľahko a len z trochy múky a olivového oleja vykúzlite naozaj parádne mäkký a voňavý posúch. Zákadom je samozrejme ako pri všetkých talianských jedlách kvalitný olivový olej. Tak si dajte pozor na to, aby ste použili ten extra panenský:)
Focacciu si môžete pripraviť v úplne klasickej vezri, len s olivovým olejom a bylinkami, alebo môžete rovno experimentovať. Ja som to riskla so cherry paradajkami a bolo to super. Focaccia je ľahká, mierne korenistá a paradajky dodajú posúchu trochu šťavy. Môžete pridať prosciutto, syr, figy alebo čokoľvek, čo máte radi.
A čo budete potrebovať? na veľký plech (do 60 cm širokej rúry) si prirpavte:
400 g hladkej múky
125 ml panenského olivového oleja
10 g sušeného droždia
1 PL bazalky Mäspoma
1 PL rozmarínu Mäspoma
1 PL oregana Mäspoma
2 strúčiky cesnaku
250 ml teplej vody
1 PL medu
1 ČL soli
¼ ČL čierneho mletého korenia
250 g cherry paradajok
Postup:
- V miske zmiešajte vodu, droždie a med. Nechajte cca 5 minút postáť, kým vzíde kvások.
- Do menšieho hrnca dajte olej, pridajte bylinky a na miernom ohni zohrievajte približne 2 minúty. pridajte pretlačený cesnak a nechajte olej prevoňať daľšie dve minúty. Potom olej odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť.
- Do kvásku pridajte múku, cca ½ bylinkového oleja a vypracujte hladké cesto. Na koniec pridajte ešte soľ a čierne korenie a spracujte na hladké cesto.
- Vypracované cesto nechajte hodinu podkysnúť v mise vymastenej olejom.
- Vykysnuté cesto dajte na plech a ručne ho pomocou končekov prstov rozprestrite na plechu.
- Na cesto poukladajte prekrojené paradajky a nechajte cesto ešte 20 minút podkysnúť.
- Pred pečením foccaciu potrite zvyšným olejom a dajte piecť na 20 minút do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Foccacia je upečená, keď má krásnu bledo zlatú farbu.
Potom už len stačí chvíľu vydržať aby sa foccacia dala nakrájať a cesto trochu vychladlo. Focacciu si viete pripraviť aj vopred a je úplne v pohode servírovať ju studenú. Ak predsalen túžite mať foccaciu aspoň trochu teplú, stačí ju na chvíľu vložiť do vyhriatej rúry.
Tak čo vyskúšate? Ak hej, nezabudnite svoje výtvory otagovať #lapetit #spolupristole, budem sa tešiť na vaše príspevky! a dobrú chuť!
Čo si myslíte