Koniec letných prázdnin je tu, a ja neviem či sa mám tešiť, alebo mi bude za letom trochu smutno. Ale asi každé obdobie má svoje čaro, a častejší dážď a chladnejšie noci majú niečo do seba. Ako dieťa som sa na začiatok školského roka veľmi tešila. Nákup zošitov a ceruziek bol pre mňa malý sviatok. A to som zažila základnú školu ešte bez všetkých supermarketov a úplne pamätám si ako sme sa tlačili v maličkom papiernictve, a všetko sme si pýtali spoza pultu. Potom sa raz mamina dostala do nejakého veľkoskladu a ja som mala tie najkrajšie obaly na zošity. Nepriehladné, gumové a s krásnymi ilustráciami. Tuším ich mám v detskej izbe asi doteraz:) A láska k zošitom mi zostala až do vysokej školy. Pretože z dobrých (a pekných) poznámok sa akosi lepšie učí, že?
Toto obdobie sa mi spája aj so sezónou jabĺčok a sliviek, a tak som si povedala, že nový školský rok oslávim parádnym jablkovým receptom. Spojila som totiž svoje dve obľúbené chute – domáce škoricové rolky a strúhané jabĺčka. Ak ľúbite jalbkové pyté alebo štrúdľu, viete o čom hovorím.
Základom je domáce kysnuté cesto, hrozienka naložené v rume a šťavnaté jabĺčka. A čo by to bol za recept ak by som nepridala aj trochu voňavej škorice a klinčeka.
S kysnutým cestom som mala veľký rešpekt spolupracovať ale je to len o trpezlivosti. Cesto treba dobre vymiesiť, kým je vláčne a úplne hladké. O ostatné sa postará už čas.
A čo budete potrebovať? Na jeden veľký plech vám vyjde cca 12 – 14 kúskov, takže budete mať nielej pre seba ale aj deti či návštevu:)
Cesto:
55 g masla
60 ml vody
180 ml mlieka
450 g hladkej múky
štipka soli
50 g kryštálového cukru
3/4 sáčku sušeného droždia
1 vajce
2 PL trstinového cukru
trochu roztopeného masla na potretie
Plnka:
5 stredne veľkých jabĺk
štipka mletého klinčeku Mäspoma
30 g hrozienok
0,5 dcl rumu (môžete vynechať)
Postup:
- Do kastróla dajte maslo, mlieko a vodu. Zahrievajte na miernom ohni až kým sa maslo nerozpustí. Nechajte chvíľu vychladnúť.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom a soľou, v strede urobte priehlbinu a pridajte droždie. Zalejte roztopeným maslom s mliekom, pridajte vajíčko a miešajte. Ak máte mixér použite nástavec na miesenie cesta a pri nízkych otáčkach mieste približne 10 minút. Ak pracujte ručne, mieste cesto približne 15 minút. Keby sa cesto príliš lepilo pridajte trochu múky. Ale vždy len po troškách, aby nebolo cesto príliš tuhé.
- Vypracované cesto dajte do vymastenej a pomúčenej misky, zakryte čistou útierkou a nechajte apoň 1 hodinu nakysnúť, resp. kým nezdvojnásobý svoj objem.
- Medzi tým, ako cesto kysne, zalejte hrozienka rumom a ošúpané jablká na hrubo nastrúhajte.
- Keď je cesto vykysnuté, rozváľkajte ho do obdĺžnikoveho tvaru na tenko (menej ako 0,5 cm) a rovnomerne posypte trstinovým cukrom.
- Hrozienka namočené v rume sceďte a z nastrúhaných jabĺčok vytlačte všetku šťavu. Zmiešajte so škoricou a klinčekom a rovnomerne rozprestrite na vyváľkané cesto.
- Cesto potom opatrne zarolujte, okraj môžete potrieť vodou aby sa dobre prilepil, a nakrájajte na približne 2 cm široké kolieska. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte a nechajte ešte 15 minút podkysnúť.
- Nakysnuté slimáky potrite roztopeným maslom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov (teplovzduch) na približne 25 – 30 minút.
Slimáky alebo rolky môžete pred pečením ešte trochu ručne potľapkať, aby ste im dali správny tvar. Pri krájaní sa totiž cesto trochu sploští a ak chcete aby boli slimáky krásne guľaté trochu im pomôžte. Cukor ktorý ste nasypali na cesto mierne skaremelizuje a cesto zlepí, tak by sa vám slimáky nemali v strede rozpadávať. Ikeď, ak sa vám to stane, vôbec to nie je na škodu.
Slimáky po upečení nechajte chvíľu vychladnúť, áno viem, bude to ťažké. Ale horúce kysnuté cesto nie je práve 2 x vhodné na konzumáciu:) Tak to vydrže. Za odmenu potom zakúsnete do chrumkavého cesta plného šťavnatých jabĺčok, sem tam do rumom presiaknutého hrozienka a neviem ako vy, ale ja mám najradše mäkučký stred, kedy je cesto z jednej aj druhej strany obalené karamelom. Tomu hovorím heaven on earth.
Tak dúfam, že som vám spríjemnila začiatok školského roka a ak si podľa tohto receptu napečeite nezabudnite ma označiť @lapetit.sk alebo použite hashtag #lapetit. Budem sa tešiť na vaše výtvory!
Monika
Ľudmila
7 septembra, 2018Ahoj, 3/4 sacku suseneho drzodia, ale z akeho velkeho balenia, lebo existuje na kilo ale aj na pol kila muky.
Dakujem
LaPetit
7 septembra, 2018Ĺudmila toho sáčku, ktorý kúpite v bežných potravinách, teda na 500 g múky. To by bolo použiť v recepte 3/4 kilového balenia droždia:))