Minulý rok som to s džemovaním trochu prehnala. Takže tento rok len veľmi skromne:) A trochu inak. Jahody som si objednala pohodlne z domu a pri jeho príprave som použila môj obľúbeny 3 litrový sklenený pohár. Jahody som totiž najprv macerovala. Jednak som nemusela jahody spracovať hneď a jahodová chuť bola omnoho intenzívnejšia. Viac o príprave najlepšieho jahodového džemu sa dozviete nižšie:)
Jahodový džem je prvý v sezóne a je to pre mňa vždy také zahrievacie kolečko. Priznám, že nie je úplne moj top top, ale mám ho rada natoľko, že ani jeden rok neodolám. A verte mi, domáci džem, sa u nás dlho neohreje. Na raňajky, na výlety, či ako skvelý chutný darček sa minie skôr ako by som chcela.
Na skvelý hustý jahodový džem potrebujete:
2,2 kg jahôd
1 kg trstinového cukru
4 PL vanilkového extraktu
10 g kyseliny citrónovej
šťavu z 1 citóna
Z tohto množstva vám výjde asi 8 cca 250 ml pohárikov, teda asi 2 l džemu. 2,2 kg jahôd používám preto, že po okdrojení zelených častí to vychádza na cca 2 kg jahôd a od toho sa vyvíja ďaľšia džemovacia matematika. Minimálne 50 % obsah cukru vám totiž zaručí, že džem bude po uvarení dobre zastabilizovaný, a nemusíte ho už nijak sterilizovať, stačí ho len rýchlo preliať do sterilných pohárov. A vydrží vám dosť dlho na to aby ste ho pokojne zjedli:)
Už na výlete v New York pred pár rokmi mi padla do oka knihy The blue chair jam book. A hoci som vtedy ani len netušila, že niekedy budem písať foodblog, ku knihe som sa nakoniec vrátila. Autorka, Rachel Saunders, má vlastnú značku džemov a v knihe sa s vami podelí o všetky svoje fígle a kopec receptov. Ako jednu z vecí, ktoré so si pri jednotlivých receptoch všimla je, že ovocie väčšinou najprv „naložila“ do cukru, nechala aspon 48 hodín odstáť a až potom z ovocia varila džem. Ovocie tak pustí prirodzenú šťavu a džem bude lahodnejší.
Jahody som teda odstopkovala, polovicu som nechala vcelku a polovicu jemne rozmačkala v rukách. Všetky jahody putovali do pohára, primiešala som k nim vanilkový exktrakt a na záver som ich zasypala cukrom. Pohár som zatvorila a odložila do chladničky a 48 hodín som jahody nechala odstáť. Ak nie ste natoľko trpezlivý, pokojne stačí nechať jahody odležať aj čo ilen 24 hodín, alebo od večera do rána. Rodziel v tom ako jahody pustia šťavu uvidíte aj tak.
Postup:
- Po dvoch dňoch jahody krásne pustia šťavu a majú nádhernú rubínovú farbu s vôňou vanilky.
- Pohár potom poriadne premiešajte a pridajte citrónovú šťavu.
- Džem je ideálne variť po častiach v širokom plytkom hrnci. Na najmenšom plameni cca 30 – 60 minút pokiaľ nezhustne na požadovanú konzistenciu.
- Občas odoberajte penu a sem tam premiešajte.
- Pred dokončením pridajte kyselinu citrónovu.
- Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, dobre zatvorte a položte viečkom nahor.
Ak sa chcete o džemovaní dozvedieť viac, odporúčam kliknúť aj na môj článok 5 rád pre perfektný džem. Ja sa už sa vidím ako si cez víkend upečieme čerstvé croissanty a ešte v posteli si dáme sladké raňajky:)
Chcete viac receptov na džem? Tak si pozrite aj tieto moje recepty:
Martina
5 júna, 2022Vďaka za recept, práve sa varí ta vanilka by mi ani nenapadla a úžasne mi to džem prevonalo.