Môj muž mi rád hovorí, že som paštikárka:) Má pravdu, som, ale ak paštétu tak najlepšie domácu. Aby som vedela, čo presne obsahuje a mohla k nej urobiť pravé vínové želé. To je na paštike úplný zázrak. K hutnej, plnej chuti zrazu zakúsnete do mierne sladkého a zároveň sviežeho želé, ktorý paštétu príjmene odľahčí.
A prečo práve kačacia? Preto, lebo je práve v sezóne. Určite sa dá pripraviť aj z kuracej alebo králičej pečienky. U nás vzhľadom na zásobu kačacieho mäso od Gazdov nebol dôvod špekulovať:) Teda jednej kačice, ktorú som sa rozhodla použiť od hlavy až po päty. Ako prvé som použila prsia so skvelým tekvicovým pyré, ako druhé prišli na rad droby – teda pečienka.
Na cca 4 – 5 pohárikov domácej kačacej paštéty potrebujete:
1 PL oleja ale kačacej masti
170 g cibule
30 g šalotky
50 g masla
100 g vykŕmenej kačacej pečienky
250 ml sladkej smotany
500 g kačacej pečienky
300 ml červeného suchého vína
4-6 vetvičiek tymianu
soľ a čierne korenie
Na želé potrebujete:
200 ml červeného suchého vína
1 plátok želatíny
1-2 PL cukru
Postup:
Nevykŕmenú pečienku zbavte blán, zalejte červením vínom a nechajte odstáť cez noc.
Na druhý deň sa pustite do základu. Na oleji speňte na kolieska na krájanú cibuľu, šalotku, pridajte maslo a vykŕmenú pečienku. Nechajte rozpustiť všetky tuky, prilejte smotanu a nechajte prevrieť. Nakoniec osoľte a okoreňte. Zmes rozmixujte, čo najviac do hladka.
Vo food processore alebo inom sekáčiku rozmixujte pečienky, z ktorých ste zliali víno do hladkej hmoty. Nechajte robot zapnutý a pomaly prilievajte smotanovú zmes a prihodťe aj lístky tymiánu. Ak máte pocit, že zmes nie je úplne hladká paštétu prelejte cez sitko a prepasírujte. Tak vznikne naozaj hladká paštéta.
Naplňte do pohárikov, z alobalu vytvorte viečka alebo skôr čiapočky (aby mala kam utekať para) a dajte piecť vo vodnom kúpeli do vyhriatej rúry na 150 stupňov. Podľa velkosti pohárov alebo formy pečte približne 30 – 45 minút.
Po upečení nechajte paštéty pomaly vychladnúť a potom zalejte vínovým želé. To si pripravíte zahriatim vína a pridáním želatíny. Počkáte kým sa nerozpustí, necháte chvíľočku vychladnúť, ochutnáte a keď tak pridáte trochu cukru ak by bolo príliš kyslé (čo záleží od použitého vínka). Nakoniec zalejete paštétu. Nechajte ztuhnúť a konečne sa môžete paštétu ochutnať.
Na teplom toaste sa pekne roztápala a so šalátom s trochu kyslým dressingom je to ideálne predjedlo alebo luxusná večera:)
Dobre utesnená paštéta vydrží v chladničke cca 2 týždne a je aj ideálnym jedlým darčekom:) Minimálne ja by som sa jej potešila:)
Z celej kačky mi zostali ešte stehná. Tie plánujem použiť do šalátu. S lokšami je kačka úplná klasika ale ja chcem pripraviť recept, kde si ju budete môcť vychutnať bez výčitiek alebo ťažkého žalúdka. Jeden recept už mám hotový, foto z neho si môžete pozrieť na instagrame, ale ten je súčasťou jedného prekvapenia. Druhý bude viac lokálny asi so šošovicou, repou ale nechajte sa ešte prekvapiť:)
Dobrú chuť!
Čo si myslíte