Tento recept bol láska na prvý pohľad. Nerada totiž pečiem podľa časopisov ale tu som akosi vedela, že to dopadne dobre. A hoci som recept mala v hlave už dlhšie, až ponuka upiecť koláč na brunch s chorvátskou tématikou v reštaurácii San Marten ma prinútil ho vyskúšať. Moje tušenie sa našťastie potvrdilo a koláč chutil nad moje očakávania, cesto bolo neuveriteľne jemné, krém svieži a jesenné ovocie to celé krásne doladilo.
Na tento úžasný ľahký koláč potrebujeme:
[left]6 vajec6 PL cukru
6 PL mlieka
6 PL hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
200 ml smotany na šľahanie[/left] [right]250 g tučného hladkého tvarohu
4 PL trstinového cukru
1 PL vanilkovej esencie
4 zrelé figy
300 g bezkôstkového hrozna
2 PL mandlí
1 PL medu[/right]
Žĺtka vymiešame s cukrom úplne do penista a primiešame mlieko. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a opatrne zamiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme k cestu. To je krásne jemné a vzdušné. Pečieme vo vymazanej tortovej forme s priemerom 23 cm pri 170 stupňoch približne 30-40 minút. Cesto necháme úplne vychladnúť, dosť spľasne, ale nebojte sa, je to v poriadku, má to tak byť. Pochopíte, keď ho budete jesť. Korpus opatrne prekrojíme a naplníme krémom.
Ten si pripravíme zo šľahačky a tvarohu. Studenú šľahačku vyšľaháme spolu s tvarohom, cukrom a vanilkovou esenciou do tuha. Nič viac, nič menej.
2/3 krému dáme medzi korpusy a zvyšok dáme na vrch. Koláč dozdobíme čerstvými figami, hroznom a na sucho opraženými mandľami. Nakoniec mierne osladíme medom a skvelý koláč je na svete:)
Dobrú chuť!
Čo si myslíte