Hľadáte recept na rýchlu a chutnú večeru? Tak vyskúšajte tento recept na lososa s jazmínovou ryžou SOS a avokádovou salsou. Lososa potriete marinádou z medu, oleja a čili, uvaríte si super nadýchanú jasmínovu ryžu dochutenú cesnakom a jarnou cibuľkou, a všetko prelejete salsou z krémového avokáda. Znie to dobre, však?
Neviem, či viete, ale jazmínová ryža sa varí trochu inak ako jej klasická guľatorznná verzia. Na uvarenie perfektnej jazmínovej ryže totiž treba menej vody. Zatiaľ, čo pri obyčajnej ryži je pomer 1 časť ryže a 1,5 časti vody, pri jazmínovej ryži stačí dať na 1 diel ryže len 1,3 dielu vody. Aby bola nadýchaná a jemná, pred varením je dobré ju opláchnuť a nechať odkvapkať. A posledný rozdiel, aspoň v tom, ako varím ryžu ja, je ten, že ryžu zalejem vriacou vodou, nechám zovrieť na prudkom plameni, a až potom zakryjem a nechám dusiť.
Potom už len stačí potrieť lososa marinádou, opiecť ho na panvici, vyrobiť rýchlu salsu z avokáda, ktorá celému jedlu dodá krémovosť a máte hotovo. A nezabudnite, že na rybu skoro vždy patrí aj citrón. Ten dajte až úplne na záver, a určite ním nešetrite:)
U nás doma varím ryžu pomerne často, jednak mi chutí a Romi ju tiež môže v akejkoľvek podobe. Recept vznikol v spolupráci s ryžou SOS a pozrite si aj ďalšie recepty, ktoré vznikli v našej spolupráci, napríklad toto Hovädzie na ázijsky spôsob s jazmínovou ryžou alebo tekvicocú budha misku s hnedou ryžou.
PrintLosos s jazmínovou ryžou a avokádovou salsou
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 2 1x
Description
Rýchla, chutná a jednoduchá večera
Suroviny
2 plátky lososa
Marináda na lososa:
1 PL medu
2 PL olivového oleja
1/4 ČL mletého čili (záleží aké máte a ako veľmi pikatné jedlo chcete)
1/2 ČL soli
Jasmínová ryža:
250g jazmínovej ryže SOS
1 PL repkového oleja
1 strúčik cesnaku
1 jarná cibuľka
1 ČL soli
Avokádová salsa:
1 zrelé avokádo
1 PL bieleho jogurtu
soľ a čierne korenie
Na podávanie 1/2 citrónu, jarnú cibuľku nakrájanú nadrobno
Postup
Ryžu umyte pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať. Medzitým si dajte zovrieť cca 1,3 násobok vody (cca 325g). V hrnci potom rozpáľte olej, pridajte ryžu, soľ a dobre premiešajte, aby sa ryža obalila v oleji. Zalejte ju vriacou vodou, nechajte zovrieť a prikryte pokrievkou. Stlmte plameň na minimum a ryžu duste 12 minút. Potom ryžu vypnite a nechajte pod pokrievkou ďalších 10 minút.
Medzitým si pripravte lososa. Zmiešajte všetky suroviny na marinádu. Lososa utrite papierovou utierkou do sucha a potrite marinádou. V panvici rozpáľte olej a na miernom plameni lososa opekajte najprv zo strany kože. Po cca 10 minútach, keď bude koža upečená do chrumkava rybu opatrne otočte a opečte aj z druhej strany. Ryba bude perfektne opečená, keď sa na boku stratí výrazný oranžový pásik.
Nakoniec nakrájajte avokádo na menšie kocky a zmiešajte ho s jogurtom, korením a soľou.
Keď je ryža odležaná, pridajte do nej ešte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku.
Na tanier dajte ryžu, rybu, salsu a všetko ešte polejte citrónovou šťavou, posypte jarnou cibuľkou a dochuťte čerstvo mletým čiernym korením.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 15
- Kategória: Hlavné jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
Čo si myslíte