Čerešňová bublanina je klasika môjho detstva. Jednoduchá, rýchla a ideálna na spracovanie čerešní. Preto mi napadla ako úplne prvá, ešte pred tým ako oprášim recept na čerešňový džem:) Na všetky čerešňové recepty som sa tento rok tešila o to viac, že na vidieku, v záhrade máme jednu veľkú, krásnu a poriadne starú čerešňu. Keď zakvitla, nevedela som z nej pustiť oči, ani som sa neozdvážila odtrhnúť si halúzku. Hoci sú najviac fotogenické:) Májové mrazy som prežívala veľmi ťažko, ale našťastie, nič sa nestalo, a na strome sa začervenali nádherné, veľké a šťavnaté čerešne.
Toľkú úrodu som ani v kútiku duše nečakala, hoci muž mal hneď jasno, že budeme páliť:) Ja som samozrejme myslela viac na sladké a pečenie, a napadla mi kombinácia čerešní a maku. Mak som pár rokov dozadu vôbec nevyhľadávala, ale v poslednej dobe s ním veľmi rada pečiem. Tá chuť sa hádam ani nedá opísať. A to, že mám najradšej ovocné koláče asi ani nemusím hovoriť. Kombinácia šťavnatého ovocia s cestom, je proste moja naj <3
Skúšala som aj bezlepkovú bublaninu čisto z maku a mandlí ale nebol to veľmi dobrý nápad:( A keďže som čakala na druhý deň hostí, už som to radšej neriskovala…tak som sa vrátila trochu viac ku klasike. Teda takej moje, menej cukru, bez laktózy a s celozrnnou múkou.
S čerešňami som sa veľmi nepárala pretože som potrebovala rýchlo napiecť a kôstkovač zostal v Bratislave. Presne ako si to pamatám z detstva:) Čo som však pomenila je základný recept, predsa len, použila som celozrnnú špaldovú múku a ubralo som aj na cukre. Sladké čerešňe to nádherne vynahradili a po koláči sa zaprášilo.
Príprava je najviac jednoduchá, rýchla a nezaberie vám viac ako 10 minút. Na stredne veľký plech budete potrebovať:
4 vajcia
125 g trstinového cukru
100 g mletého maku
150 g celozrnnej špaldovej múky
1/4 prášku do pečiva
150 ml mandľového mlieka
cca 350 g čerešní
tuk + múku na vymazanie formy
Žĺtka vymiešajte s cukrom úplne do peny. Pridajte mak, múku, mlieko, prášok do pečiva a dobre premiešajte.
Z bielok vyšľahajte tuhý sneh, opatrne pridajte k cestu a premiešajte.
Cesto vylejte na vymazaný a pomúčený plech a naukladajte čerešne.
Bublaninu pečte na 175 stupňov približne 50 – 60 minút. Klasicky, ak vpichnete špajdlu a vyjde čistá, bublanina je upečená.
Nechajte ju mierne vychladnúť (viem, je to ťažké, ale vydržte, nech vás neboleli bruchá) a potom ju jemne pocukrujte, nakrájajte a môžete zjesť:)
Čerešne sú veľmi vďačné ovocie plné vitamínov a minerálov, a tak úžasne sladké. Mne sa už o nich bude aj snívať:) A ak môžete nekupujte čerešne v ochode, zbehnite na trh, k susedovi alebo kúpte od farmárov. Je vždy lepšie jesť sezónne a lokálne <3
A ja ešte zbehnem zajtra pozbierať na džem, čerešňovú omáčku a hlavne, pre muža na kvas. Bude domáca čerešňovica:)
Krásnu nedeľu a dajte vedieť, či vám chutila:)
Monika
Cake therapy
13 júna, 2017Podarila sa skvelo a kolegovia sa zalizovali ❤
IVETA
24 marca, 2020da sa prosim nahradit ta celozrnna spaldova muka, normalnou hladkou alebo polhrubou? dakujem
LaPetit
25 marca, 2020Určite, išla by som asi do klasickej polohrubej múky.