Už dlhšie som nedávala recept na mäso. Väčšinou je to tým, že si myslím, že to nie je až taká veda. Ale na druhej strane, tento článok bude skôr o spôsobe pečenia kuraťa. Chcem Vám totiž ukázať ako si dokážete kura upiecť rýchlo a tak aby bolo lrásne šťavnaté. Navyše sa dozviete, ako si pripraviť vynikajúci vývaz zo zvyškov kostí z upečeného kuraťa a na čo ho použiť.
Kura na spôsob motýlika pripravujeme už niekoľko rokov. Roman ho obľubuje dať na gril v záhrade, ja som skôr na pečenie v rúre. Tým, že sa z kuraťa vyreže chrbtová časť a kura sa tak trochu sploští, bude sedieť na plechu v približne rovnakej výške. To znamená rovnomernejšie prepečenia stehien aj pŕs a aj väčšia časť kože sa lepšie vypečie.
Navyše ak kura budete piecť na rošte prepečie sa ešte lepšie. Ja mám špeciálny plech s roštom presne na mieru k mojej Boschke, a je to môj najobľúbenejší plech na pečenie mäsa. Ak uvažujete nad nejakým extra príslušenstvom k rúre, toto je môj tip č. 1. Ak takýto plech nemáte, môžete si pomôcť tak, že kura dáte piecť na klasickú mriežku, ktorú máte v rúre a poď ňu dáte plech. Tak zachytíte všetku šťavu a budete mať super výpek.
A hoci je tento post viac o technike ako presnom recepte, predsa len vám ho sem pridám. Ja obľubujem len jednoducho ochutené bylinkové kura a na to budete potrebovať:
1 farmárske kura v celku
100 g masla izbovej teploty
za hrsť čerstvých byliniek (rozmarín, petržlenová vňať, tymian a pod.)
kôru z 1/2 bio citróna
Maldon soľ a čerstvo mleté čierne korenie
1/2 ČL sladkej papriky
1 PL olivového oleja
Na tento recept som použila farmárske kura a píšem to preto, že toto kura je trochu húževnatejšie ako to čo, si kúpite bežne v supermarkete. Preto čas a teplotu, ktorú uvádzam v recepte berte orientačne, ak plánujete piecť iný druh kuraťa. Máme to doma odskúšané, tak preto to píšem.
Postup:
- Najdôležitejšie je kura zbaviť chrbtice, ostrým nožom zarežte pozdĺž chrbtice z každej strany a kosť jednoducho vyrežte. Odložte ju bokom, bude sa hodiť na ten zbytkový vývar.
- Potom kura otočte, a jemne ho dlaňou pritlačte aby sa lepšie rozprestrelo. Narežte kožu tesne pod prsiami a prevlečie cez ňu spodné stehná ak vidíte na obrázku. Aby ste mali lepšiu predstavu, pozrite si toto video.
- Bylinky nasekajte na drobno, pridajte soľ, korenie aj citrónovú kôru a zmiešajte s maslom. Takto ochutené bylinkové maslo votrite pod kožu na prsia aj stehná. Ak vám trochu ostane môžete dať aj na kožu. Len radšej menej, bylinky majú tendenciu sa na povrchu kože spiecť.
- Položte kura na rošt a na spodok pekáča pridajte 2 dcl vody. Tak sa počas pečenia pekne premieša tuk s vodou a vznikne parádny výpek.
- Ak máte, zapichnite sondu do najhrubšej časti pŕs, nastavte požadovanú teplotu 75 stupňov a dajte piecť. Moja rúra na základe tejto funkcie dá vedieť, keď kura dosiahne teplotu 75 stupňov. Funkciu Perfect Roast používam často aje to super pomocník. Ak takúto funkciu nemáte, pečte kura približne 45 minút. Potom je ideálne použiť vpichový teplomer a pred dopečením skontrolovať teplotu.
- Keď je teda kura upečené na 75 stupňov, potrite ho ešte zmesou oleja a papriky a dajte na 5 minút dopiecť pod gril. Ja zvyknem zvýšiť teplotu na 200 stupňov a robím to len preto, aby sa koža ešte poriadne prepiekla, mám ju totiž rada extra chrumkavú.
Keď som zvykla piecť kura v celku trvalo to aj hodinu a pol, takže týmto spôsobom skrátite dobu pečenia o polovicu a to je celkom veľká úspora času. Občas si takto kura pripravíme aj cez týždeň pretože je to naozaj jednoduché.
A to najlepšie nakoniec. Zvyškový vývar. Robievame ho vždy, keď takto pečieme celé kura. Je to super chutný vývar, ktorého síce nebude za kýbel, aby ste ho znovu podávali v nedeľu ako polievku, ale bude tvoriť chutný základ na omáčky, rizoto alebo kamkoľvek, kde potrebujete pridať chuť. Aj originálny vývar sa predsa robí z pečených kostí.
Dôležité je nechať na kostiach aspoň trochu mäsa. Teda ak kura oholíte až na kosť, už z neho viac nedostanete, ale ak vám zostane z krídla, prípadne z toho ako ste orezávali prsia z kosti, tak to máte. Samozrejme to ako ste pred pečením kura dochutili bude mať vplyv na výslednú chuť tohto vývaru. Takže ak ste použili indické korenie, je jasné, že bude bude mať práve podobnú chuť.
Stačí teda vziať kosti, dať ich do menšieho hrnca a zaliať vodou. Nezabudnite pridať aj akýkoľvek výpek, ktorý vám zostal a ten chrbát, ktorý ste odložili. Varte ho tesne pod bodom varu približne 2 hodiny. Ale môžete aj 4. Čím dlhšie ho budete variť, tým intenzívnejšia bude jeho chuť. Potom ho len stačí precediť, už nadobro sa zbaviť kostí a vývar je hotový. Môžete ho zamraziť vo forme na ľad a vyberať podľa potreby. Ja ním podlievam napríklad šošovicu, používam na všakovaké omáčky a hodí sa aj ak budete robiť kura na paprike.
Takýto vývar považujem za super spôsob ako aj niečo čo by ste možno vyhodili, zužitkujete. A ak chcete viac tipov ako v kuchychyni neplytvať, zahrajte si so mnou na instagrame o dve kuchárske knihy “Zachraň jídlo v kuchyni”, ktorá vyšla v rámci iniciatívy Zachraň jídlo!
Ak máte aj vy nejaké tipy ako využiť zvyšky v kuchyni dajte mi vedieť, inšpirácie nie je nikdy dosť.
Monika
Čo si myslíte