Keď som rozmýšľala aký ďalší recept s vynikajúcou jazmínovou ryžou SOS pripravím, napadol mi práve pilaf. Viete, čo to vlastne je?
Je to ryžový pokrm, ktorého história siaha až do Perzie. Na rozdiel od klasickej, ochutenej ryže sa pilaf varí vo vývare a môže sa podávať ako samostatné jedlo, alebo ako netradičnejšia príloha. U nás sme zvykli jesť ako prílohu len dusenú ryžu. Ale máte chuť vyskúšať niečo nové poďte do toho.
Dobrý pilaf potrebujete len ryžu, korenie, hrozienka a oriešky. Čo sa týka korenia, práve toto je recept , kde konečne využijete kurkumu a rímsku rascu, ktorú verím, že máte v poličke s koreninami a občas dumáte, čo s nimi. Kukrkuma dodá krásnu farbu a chuť, rímska rasca pridá trochu orientálnej chuti. Vďaka tomu, že sa ryža varí vo vývare má intenzívnu plnú chuť, oriešky jej dodajú chrukavosť a nezabudnite na hrozienka. Je to taká zvláštna sladká bodka na záver.
Pilaf môžete podávať ako samostatné jedlo, rýchlu večeru ale je aj skvelou prílohou k mäsu alebo rybe.
PrintRyžový pilaf
- Čas prípravy: 20 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Recept na exotickú ryžu,ktorú môžete podávať samostatne alebo s prílohou
Suroviny
300g jazmínovej ryže SOS
2 PL repkového oleja
425 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
1/2 stredne veľkej cibule
1 strúčik cesnaku
1 ks celej škorice
4 klinčeky
1/4 ČL mletej kurkumy
1/2 ČL mletej rímskej rasce
50g hrozienok
75 g mandlí
soľ a čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať
Postup
Ryžu premyte pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať. Vo väčšej panvici/hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a na miernom plameni restujte, kým cibuľa nezhnedne. Potom pridajte cesnak, nechajte ho prevoňať, a pridajte škoricu, klinčeky, kurkumu a rímsku rascu. Dobre premiešajte a pridajte aj ryžu. Restujte za občasného miešania približne 2-3 minúty. Pridajte aj soľ a korenie.
Nakoniec podlejte teplým vývarom, nechajte zovrieť, prikryte pokrievkou a duste 10 minút. Potom panvicu odstavte a nechajte ešte ďalších 10 minút odpočinúť.
Mandle nasekajte nahrubo a opečte na suchej panvici.
Odpočinutú ryžu potom premiešajte, pridajte do nej nasekanú petržlenovú vňať, hrozienka aj mandle. Dobre premiešajte a môžete podávať.
- Čas prípravy: 10
- Čas varenia: 10
- Kategória: Hlavné jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
Čo si myslíte