Ani som vám veľmi nestihla popriať šťastný Nový rok a už je tu koniec januára:) Neviem ako vy ale ja si každý rok dávam predsavzatia alebo sú to možno skôr plány a prvý krát som si ich hodila aj na papier. A normálne s deadlinami, nech sa neustále dokola nevyhováram a nemám stále niečo iné na práci. Mala som to tak aj na výške. Až pokiaľ sa fakt neblížila skúška, tak ten pocit zodpovednosti a toho, že niečo naozaj musím, neprichádzal:), však mám čas. Deň pre skúškou potom non-stop učenie a vstávanie skoro ráno po pár hodinách spánku. Toto mám už za sebou ale dať si aspoň rámec toho, čo v rámci bežných povinností a potom radostí chcem urobiť, vôbec nie je zlé.
A prečo to vlastne píšem? Na jemné, páperové, škoricové rolky plné masla myslím už naozaj dlho:) Je to jeden z receptov, ktoré nosím v hlavne už naozaj roky ale nikdy som sa nerozhýbala k činu. Možno preto, že mi kysnuté cesto príde zložité na prípravu alebo skôr to nekonečné miesenie a niekde v podvedomí sa mu vyhýbam. Minulý týždeň som však dostala nového pomocníka do kuchyne (aj sa volá kitchen assistent) a všetky výhovorky padli + plus som mala narodeniny a torty veľmi nepečiem:)
Anyway, večer som napiekla a viete ako mám rada sladké raňajky. Potom stačilo len uvariť si kávu a čaj na zahriatie a perfektné ráno napriek príšernému počasiu za oknom mohlo začať. Toto sú tie chvíle, kedy si zababušená v župane sadnem na sedačku, skrútim si nohy pod seba pretože sú ešte studené a v kľude si prelistujem časopis, kuknem, čo je nové na pintereste a pomaly sa prebudím. Stihnem v hlavne rozmyslieť plán na víkend, a pokiaľ sa dá, leňoším aspoň hodinku.
Tentokrát je recept z klasickej hladkej múky ale použila som kokosový cukor KOSPA, ktorý má nízky glykemický index a je v bio kvalite z trvalo udržateľného zdroja.
[left]Recept je na 12 škoricových roliek a na cesto budete potrebovať:180 ml rastlinného mlieka
1 balenie čerstvého droždia
1 PL trstinového cukru
1 ČL soli
3 vajcia
170 g masla
500 g hladkej múky + na kysnutie a váľkanie
1 ČL vanilkového cukru[/left] [right]Škoricovú plnku pripravíte z:
90 g masla
100 g kokosového cukru
50 g pekanových orechov
2 PL mletej škorice
štipka muškátového oriešku
štipka soli[/right]
Postup
- Pripravte si kvások. Tretinu mlieka mierne zohrejte, pridajte cukor a nadrobené droždie. Nechajte vzísť kvások na telom mieste (trvá to pár minút).
- Pridajte zbytok mlieka, soľ, vajcia a roztopené maslo a dobre premiešajte, postupne pridávajte múku a ak máte robot na miesenie cesta tak ho zapnite. Ak nie, cesto si dajte na pomúčenú dosku a ručne mieste, pokiaľ nebude cesto hladké, perfektne spojené a prestane sa lepiť.
- Cesto vyberte z misky, pomúčte ju, vložte naspäť cesto a nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu, prípadne pokiaľ sa zdvojnásobí jeho objem.
- Cesto potom vyváľkajte do tvaru obdĺžika (približne:) a natrite mäkkým (ale nie roztopeným) maslom.
- Zmiešajte cukor so škoricou, nasekanými pekanovými orechmi a soľou. Premiešajte nech plnka chutí všade rovnako a posypte ňou cesto.
- Cesto zrolujte do rolády po dlhšom okraji. Nakrájajte asi na 1-2 cm kolieska a dajte na vymazaný plech. Medzi jednotlivými rolkami nechajte priestor aspoň 1 cm, pretože rolky budú ešte cca 30 minút kysnúť a zväčšia svoj objem.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 170 stupňov (tu je to obzvlášť dôležité lebo cesto obsahuje veľa masla a nechcete asi sa začalo skôr topiť ako sa začne piecť múka) približne 45 – 50 minút.
- Po upečení nechajte vychladnúť, posypte trošičkou práškového cukru a nezjedzte ich všetky naraz:)
Ak ste zástancom polevy alebo frostingu (mne nechutí tak ju nerobím) tak môžete zmiešať či už philadelphiu, hladký tvaroh alebo mascarpone s trochou cukru, pridajte vanilku a možno na zriedenie trochu mlieka. Tak z týchto roliek urobíte už úplnú bombu! Ale vynikajúcu!
U nás rolky pôjdu kolegom do práce a niečo som nechala aj na tie rána. Aby som si aj cez týdžeň mohla vychutnať parádne raňajky s kávou v ruke a rozmýšľaním nad novými receptami na blog:)
Monika
Čo si myslíte