Čo je teraz viac sezónne a lokálne ako špargľa zo Záhoria? Snáď len jahody a na tie sa už obzvlášť teším:) ale späť k špargle. Neviem ako vy, ale mne tá zelená chutí viac, príde mi viac chrumkavá akosi je v nej cítiť viac slnka. Špargľa je veľmi vďačná a ľahko sa s ňou pracuje. U nás doma z nej dokážem vykúzliť raňajky, obed aj večeru. S raňajkovým receptom sa s vami podelím na facebooku, obed si predstavíme teraz a večer ju stačí chvíľu povariť, pridať stratené vajce a večera je za 10 minút na stole.
Risotto je moje guilty pleasure. Už sa budem asi opakovať ale je to moje prvé jedlo, ktoré som sa naučila poriadne a dúfam, že ani v takom Masterchefovi by na za neho nevyhodili. Nie je to najviac easy jedlo, ktoré sa pripraví samo, ale tá námaha, ktorú do neho vložíte sa vám vráti.
Jar je v plnom prúde a okrem špargle som mala doma aj jarný hrášok. Síce mrazený ale naozaj mladý. Menšie guľôčky boli plné chuti a oplatí sa neho investovať. Navyše hrášok + špargľa = super kombinácia. Veď uvidíteJ a keď k tomu pridáte extra chuť bazalkového pesta, ktoré je krásne slané, v ústach vám vybuchne explózia chutí. Chrumkavá špargľa, krémová ryža, výrazné pesto. Mňam.
Na 4 porcie potrebujeme:
[left]300 g ryže na risotto (napr. carnarolli/arborio)150 g mladého hrášku
10 ks zelenej špargle
50 g masla
2 menšie šalotky
100 ml bieleho vína[/left] [right]
cca 600 ml zeleninového vývaru
100 g parmezánu
olivový olej, soľ, korenie
2-4 ČL bazalkového pesta
čerstvá bazalka na ozdobu
30 g píniových orieškov[/right]
Špargľu umyjeme a odrežeme hlavičky (cca 6 cm), zvyšok nakrájame na tenšie kolieska a spolu s hráškom uvaríme vo vode.
Hlavičky sa budú variť dlhšie ale kolieska špargle a hrášku vyberieme skôr a rozmixujeme ich čo najviac do hladka (pridáme trochu vody, v ktorej sa varili ak by mixér neposlúchal) a dáme bokom. Uvarené hlavičky si necháme na servírovanie.
Na lyžici olivového oleja speníme na drobno nakrájanú šalotku (nesmie zhnednúť), pridáme ryžu a premiešame. Ryžu necháme zosklovatieť (okraje ryžových zrniek budú akoby priehľadné), zalejeme vínom, ktoré necháme odpariť. Podlejeme trochou vývaru, premiešame a vždy keď sa bude vývar odparovať, podlejeme znova. Dôležité je, nenechať ryžu bez tekutiny.
Po cca 20 -25 minútach bude ryža akurát (nesmie byť rozvarená ako v školskej jedálni, niečo ako al dente pri cestovinách), a 5 min pred dovarením pridáme hráškovo-špargľové pyré a dobre premiešame. Po uvarení odstavíme a primiešame maslo a parmezán. Risotto by malo mať krémovejšiu konzisteniciu a rozlievať sa po tanieri (ja som tak dlho fotila, až mi ryža vsiakla skoro všetko:)
Nakoniec ochutnáme, dosolíme, dokoreníme a môžeme podávať:) Na každú porciu risotta rozdelíme uvarené hlavičky špargle, čerstvú bazalku, trochu bazalkového pesta a opečené píniové oriešky. A kto miluje parmezám tak ako ja, ešte si svoje porciu posype.
A záver jeden tip: Ak sa vám nechce alebo si nemôžete urobiť čerstvé pesto siahnite po kupovanom. Avšak aj tu platí, že je dôležité aby obsahovalo aspoň tie správne základné suroviny ako olivový olej, bazalku a píniové oriešky. Ak bude zo slnečnicového oleja a kešu orieškov, nie je to pesto a je úplne zbytočné pridávať ho na chuť:)
A čo vy, aké sú vaše obľúbené recepty zo špargle?
Alexandra
26 mája, 2015Som strašne rada za objavenie tohto blogu a aj za tento recept… Dnes uvarený, odskúšaný a všetci doma si ho nevieme vynachváliť! Ďakujem :)
LaPetit
27 mája, 2015Super Alexandra, to sa veľmi teším!
Monika Gregor
6 mája, 2024Dnes som tento recept varila priamo z vašej kuchárskej knihy a výborne sme si na ňom doma pochutili.
Petra
6 apríla, 2020Výborný recept a kombinácie, všetci sme si pochutnali, ďakujem :)