Paradajky, uhorka, sem tam chrumkavý a sem tam mäkký kúsok upečeného chleba, k tomu šťavnaté kuracie prsia a moja obľúbená bazalka. Ak sú vám tieto chute sympatické, pozývam vás na šalát panzanella.
Robievam ho už roky, a svoje miesto si našiel aj u mňa v knihe. Ale myslím, že patrí aj na blog. Jar je konečne tu a tak aj tie večere sú také farebnejšie a sviežejšie.
Na tento šalát stačí pripraviť krutóny zo staršieho chleba, ktoré ochutíte olivovým olejom a trochou parmezánu, nakrájať zeleninu, urobiť zálievku a všetko spolu premiešať. Ideálne je, aby tento šalát chvíľu postál. Opečený chlieb nasiakne šťavu z paradajok a dressingu a všetky chute sa pekne prepoja.
Potom sa stačí pustiť do kuracích pŕs a máte hotovo! Šťavnaté kuracie prsia viem pripraviť aj poslepiačky. Robila som ich už toľko krát, že naozaj viem od oka, kedy sú správne pripravené. Nevysušia sa vďaka tomu, že sa najprv opečú na koži, a potom sa dorobia v rúre. Ak si nie ste istý, či sú už správne upečené lebo veď kuracie mäso musí byť dobre prepečené, odporúčam vám vyskúšať teplotu vpichovým teplomerom. Správne šťavnaté ale pritom bezpečne upravené mäso má mať teplotu 75 stupňov. Ak má menej ešte pečte, ak viac, tak si nabudúce ustrážte čas a teplotu skontrolujte skôr.
Na takúto prípravu mäsa používam Extra Mild olivový olej od Borges, ktorý má neutrálnu chuť a hodí sa práve na prípravu takýchto jedál.
Tak, čo páči sa vám takáto farebná a veselá večera? Ja som ju brala hneď! A ideálne dostať tanier rovno pod nos:)
PrintŠalát panzanella s kuracím mäsom
- Čas prípravy: 35 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Rýchly a chutný šalát, ideálny na večeru
Suroviny
Šalát
500 g cherry paradajok
1 šalátová uhorka
aspoň deň starý chlieb (cca 2-3 krajce) alebo bageta (ideálne kváskové)
10 g parmezánu
2 kuracie prsia s kožou
3 PL olivového oleja Borges extra mild
pár lístkov čerstvej bazalky
soľ a čierne korenie
Dressing
3 PL extra panenského olivového borges
1 PL šťavy z citrónu
1 PL červeného vínneho octu
Postup
Všetky suroviny na dressing dobre premiešajte aby sa krásne spojili.
Chlieb alebo bagetu nakrájajte na približne rovnako veľké kocky, polejte 1 PL olivového oleja, posypte parmezánom a dajte na približne 10 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečte pokial krutóny nezozlatnú.
Cherry paradajky prekrojte na polovicu a uhorku nakrájajte na približne rovnako veľké kúsky. V mise zmiešajte nakrájanú zeleninu, krutóny aj dressing. Kým urobíte kuracie prsia, chute a šťavy sa krásne spoja a krutóny pekne zmäkknú.
Nakoniec rozohrejte v liatinovej panvici (resp. takej, ktorá môže ísť aj do rúry) zvyšný olivový olej, a na panvicu vložte kuracie prsia kožou dole. Opekajte kým nebude koža krásne do zlata opečená. Potom prsia otočte, nechajte zatiahnuť (cca 2-3 minúty) a dajte aj s panvicou do rúry vyhriatej na 200 stupňov na približne 10 – 15 minút. Závisí to od veľkosti kuracích pŕs. Ideálna teplota kedy je kuracie mäso akurát šťavnaté a ešte nevysušené je 75 stupňov (merajte v najhrubšej časti).
Keď je mäso urobené vyberte ho z panvice a nakrájajte na tenké plátky a podľa chuti osoľte a okoreňte. Ideálne ak použijete vločkovú soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
Šalát rozložte do veľkej servírovacej misy, položte naň kúsky upečených kuracích pŕs aj s výpekom a výdatne posypte čerstvou bazalkou.
- Čas prípravy: 10
- Čas varenia: 25
- Kategória: Šaláty
- Spôsob prípravy : varenie + pečenie
- Druh kuchyne: Talianska
Čo si myslíte