Vianoce 2024 ú za rohom a ja sa veľmi teším, že vám môžem predstaviť môj ďalší vianočný recept. Striekané linecké koláčiky v dvoch príchutiach. Jedna klasická vanilková a druhú, trochu netradične s chuťou BB pudingu. Recept totiž vznikol vrámci mojej vianočnej spolupráce so značkou Dr.Oetker.
Toto linecké sa na rozdiel od tradičného lineckého naozaj strieka na plech. Po upečený a hlavne uležaní je krásne krehké a maslové. Mňam! Poznáte ho?
Recept som skúšala už minulé Vianoce, na Veľkú noc a teraz opäť. Mám preto pre vás niekoľko tipov, aby bolo čo najlahodnejšie a dobre sa vám s cestom pracovalo.
Maslo – na rozdiel od klasického lineckého, kde sa dá pracovať z maslom priamo z chladničky, pri striekanom je dôležité aby malo izbovú teplotu. To platí aj o všetkých ostatných surovinách ako žĺtky, ale aj pomarančová šťava. Maslo sa totiž najprv „utrie“ a celé ceto musí zostať mäkké a poddajné aby sa dalo nastriekať.
Vanilka – linecké koláčiky si bez nej ani len neviem predstaviť. Použila som mletú vanilku od Dr. Oetker, ktorá krásne voní a zároveň je sypká a tak zbytočne nenariedi cesto (napríklad narozdiel od vanilkového extraktu).
Kôra a šťava z bio pomaranča – četstvá kôra a šťava dodá lineckému presne tú správnu chuť a arómu.
Zlatý klas od Dr. Oetker– ten pomôže aby boli linecké ešte krehkejšie tak ho nevynechajte.
BB puding d Dr. Oetker – ten som sa rozhodla použiť namiesto klasického kakaa, pretože má svoju špecifickú chuť, zároveň cesto zafarbil podobne ako kakao a navyše obsahuje aj škrob, ktorý robí linecké koláčkiky krehkejšie. Určite to vyskúšajte!
Postup je potom veľmi jednoduchý, stačí utrieť alebo vymiešať maslo so žĺtkami, pridať všetko ostatné a vymiešať cesto, ktoré sa bude dobre nanášať. Čo som sa pri testovaní receptu naučila je, že cesto neľúbi odpočívať v chladničke. Použite ho teda hneď ako ho vymiesite.
Čo má striekané linecké spoločné s klasickým je to, že koláčiky sa pečú doružova a ľúbia odstáť. Takže si ich môžete upiecť vopred (pokojne dva týždne pred Vianocami) a pár dni pred naplniť džemom alebo namočiť do čokolády. Na plnenie džemom použite cukrásrky sáčok, ide to s ním totiž omnoho ľahšie. Ak vás zaujíma celý video proces, kuknite sa na môj instagram.
Tak hurá do pečenia a som zvedavá, ako budú tieto striekané linecké chuťit vám!
PrintStriekané linecké koláčiky
- Čas prípravy: 35 minút
- Počet porcií: 24 1x
Description
Menej tradičné ale vynikajúce linecké koláčiky.
Suroviny
200g masla
110 g práškového cukru
2 žĺtky
1 čl mletej vanilky Dr. Oetker
kôra z 1 bio pomaranča
šťava z 1/2 pomaranča
250g hladkej múky
1 Zlatý klas Dr. Oetker
40g BB Pudingu dr. Oetker
na dozdobenie ríbezľový džem, mliečna čokoláda a práškový cukor
Postup
Maslo, žĺtky aj pomaranč musia byť izbovej teploty.
V mise vymiešajte zmäknuté maslo, buď pomocou nádstavca robotu, ručného šľahača alebo ručne varechou. Pridajte práškový cukor a miešajte ďalej kým maslová zmes naberie trochu objemu.
Do vyšľahaného masla pridajte najprv prvý žĺtok a až keď sa zapracuje do cesta pridajte aj druhé.
Pridajte mletú vanilku, pomarančovú kôru aj pomarančovú šťavu a múku, a dobre premiešajte.
Potom cesto rozdeľte na dve rovnako veľké časti a do jednej pridajte zlatý klas a do druhej BB puding.
Cestá preneste do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a naneste na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov na programe teplovzduch približne 12 minút. Tak ako klasické linecké, je správne upečené, tesne pred tým ako okraje chytia farbu.
Vanilkové linecké potrite džemom a spojte, BB pudingové linecké môžete namočiť do roztopenej čokolády.
Poznámky
Dĺžka pečenia lineckého závisí od hrúbky použitej špičky. Čím bude špička tenšia tým bude linecké menšie a piecť sa kratšie. To ovplyvní aj výsledný počet kusov pečiva.
- Čas prípravy: 20
- Čas varenia: 15
- Kategória: Koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte