Od založenia blogu som nikdy nestihla pripraviť recept na štedrovečernú rybu. Tento rok som však rada, že mi to zhoda okolností konečne dovolila. Sviatky trávime v zahraničí, takže som si to nemohla odpustiť, a pripravila som môj obľúbený recept už skôr.
Na vianočnom stole sme vždy mávali kapra, ale mne nidky veľmi nechutil. Losos tiež nie je ryba pre mňa, ale treska, to je úplne iný príbeh. Má krásne jemné biele mäso a mám veľmi rada jej čistú chuť. Okrem toho nemá takmer žiadne kosti, takže ju môžete jesť bez strachu. Najdôležitejšie je, že dnes si už môžete kúpiť čerstvú tresku v každom supermarkete.
Neviem, či to tiež tak máte, že si každý priniesol zo svojej rodiny vlastné recepty na vianočné jedlo. U nás je Roman zvyknutý na zemiakový šalát s jablkom, mne chutí šalát mojej maminky a preto sediac pri jednom stole máme aj tri druhy šalátov. Ja mám však najradšej ten náš.
Viem, každý z vás má nejaký svoj recept, ale ak hľadáte malú obmenu klasiky, skúste tento recept. Špecifickú chuť šalátu dodá jemne pikantná zelenina a tučná majonéza. Je to predsa len raz za rok.
Rybu vyprážam vždy na repkovom oleji. Repkový olej si dlho zachováva čerstvosť, pretože sa vyznačuje veľmi dobrou oxidačnou stabilitou. Je vhodný na vyprážanie (ten v rafinovanej verzii je odolný voči zmenám teploty počas vyprážania), pečenie, prípravu šalátov. Jeho chuť a vône sú stabilné, smaženie nespôsobuje nepríjemné zápachy. V porovnaní s ostatnými tukmi má repkový olej o 5-10% nižšiu energetickú hodnotu, pretože ľahko odteká z vypraženého pokrmu. Jeho vynikajúce vlastnosti fungujú tiež pri pečení – tekutý repkový olej je ideálny na prípravu koláčovz piškótového cesta alebo na prípravu zálievok, šalátov a majonéz ¹. Viac informácií o tomto produkte nájdete na www.zamilujsadorepkovehooleja.eu
Na 4 porcie potrebujete nasledujúce ingrediencie:
4 filety čerstvej tresky
strúhanku
2 vajcia
hladkú múku
20 g strúhaného parmezánu
15 g pažítky + na posypanie šalátu
repkový olej na vysmážanie
1 kg zemiakov
250 g kvalitnej majonézy
1 balenie sterilizovanej zeleniny
5 kyslých uhoriek
soľ
čierne korenie
Postup:
- Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Môžete to urobiť už deň vopred.
- Uvarené zemiaky ošúpte a nakrájajte na krátke “hranolky”.
- Sterilizovanú zeleninu a uhorky nakrájajte na drobné kocky. Nálev zo zeleniny si odložte.
- Pridajte ich k zemiakom spolu s majonézou a šalát jemne premiešajte. Prilejte trochu nálevu z konzervovanej zeleniny, aby nebol šalát príliš hustý a nakoniec ho ochuťte soľou, korením a posypte pažítkou.
- Filety z tresky osušte papierovou utierkou, jemne osoľte a okoreňte.
- Strúhanku zmiešajte s parmezánom a na drobno nasekanou pažítkou.
- Rybu obaľte najprv v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.
- Olej pomaly zohrejte v panvici a filety smažte z každej strany na miernom ohni do zlata.
Rybu podávajte so šalátom a pamätajte aj na plátok citrónu. Ten sa k rybe vždy hodí:)
Ja dúfam, že vaše Vianoce budú štastné, veselé a pokojné, a strávite ich v kruhu rodiny.
Monika
1)Krygier K. „Właściwości użytkowe rafinowanego oleju rzepakowego”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 89-92
Čo si myslíte