U nás doma sa šúľance zvykli robiť ako vedľajší produkt pri slivkových guliach. Keď už došli slivky, a nebolo čo obaľovať, robili sa šúľance. Ale myslím, že si zaslúžia aj samostaný recept. Pretože s makon, preliate maslom a cukrom si zaslúžia mať svoje vlastné miesto. Jednoduchý múčnik, ktorý poteší nielen deti ale aj dospelých. Tak poďte si ho spolu so mnou uvariť.
Recept je to veľmi jednoduchý a skúpi na suroviny, ale predsalen vám k nim niečo napíšem.
Zemiaky – ideálne je použiť varný typ C. To sú zemiaky, ktoré varením krehnú a mäknú, a škob v týchto zemiakoch pôsobí ako super pojivo medzi jednotlivými surovinami. Ak C nezoženiete, druhá varianta je varný typ B. Nie sú také múčne, ale ešte stále poslúžia:)
Mak – moja rada je, kupujte mak v špecializovaných predajniach, či na trhu od pestovateľov. Overte si dátum zberu a vyberajte vždy úrodu z aktuálneho roku. Každý jeden výrobca to na svojom maku uvádza. Bežný mak v supermarkete je zväčša z tej predchádzajúcej sezóny a je jednoducho taký akoby stuchnutý, čo sa odrazí na jeho chuti. Tak, ak nie ste veľkým fanúšikom maku, lebo vám jednoducho nechutí, môže to byť aj týmto. Tento mak je trochu drahší, ale predstavte si že je ručne zberaný! Ja som raz skúsila pestovať mak (kvôli kvetom) a teda za mňa klobúk dole. Odporúčam napríklad Mak z jarnej, prípadne aj od suseda v dedine, ak máte naokolo. Určite bude taký mak chutiť lepšie. A ešte jedna vec, mak si nameľte doma, ja to robím buď v mlynčeku na kávu (keď meliem malé množstvo) alebo naopak použijem veľký stolový mixér. Ale ide to aj odschoolovo, ak máte ten ručný mlynček.
A teraz už k receptu, maslom ani cukrom sa v tomto prípade nešetrí:)
PrintZemiakové šúľance s makom
- Čas prípravy: 50 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Jednoduchý ale chutný múčnik pre malých aj veľkých.
Suroviny
500 g zemiakov (varný typ C)
200 g hrubej múky
1 vajce (veľ. M)
1⁄2 ČL soli
100 g masla
150 g maku
75 g práškového cukru
Postup
Očistené zemiaky (so šupkou) dajte do veľkého hrnca, zalejte vodou, pridajte soľ a varte na miernom plameni do mäkka. Či sú uverené zistíte, ak do zemiakov pichnete nôž a pôjde ľahko dnu aj von:) Uvarené zemiaky nechajte úplne vychladnúť. Prácu si uľahčíte, ak zemiaky uvaríte večer pred tým, dlho totiž chlanú:) Potom ich ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
K zemiakom pridajte múku, vajce a soľ a vypracujte cesto. Cesto by malo byť hladké a mierne lepivé. Netreba ho zbytočne premiesiť. Stačí len všetko ručne premiešať a nedávať zbytočne veľa múky, aby boli šúľance ľahké a nadýchané.
Cesto rpotom rozdeľte na 4 časti aby sa s ním lepšie pracovalo, a z každej urobte alček hrubý približne 1 cm. Potom ho nakrájajte na cca 2 cm dlhé kusky a každý ešte ručne zašúlajte aby mali šúlance pekný tvar.
Šúlance potom varte vo vriacej osolenej vode. Hotové sú keď vyplávajú na povrch.
Kým sa varia šúľance, rozohrejte si maslo a pomelte si mak.
Uvarené šúlance polejte maslom, posypte makom a práškovým cukrom a zľahka premiešajte.
- Čas prípravy: 45
- Čas varenia: 5
- Kategória: Sladké jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná
A na záver ešte tip lenivej mamy (ikeď také neexistujú:)) Ak sa vám nechce ísť do šúľancov, aj tieto rezance s makom sú dobrota!
Dobrú chuť!
Čo si myslíte