Keď som sa po rokoch opýtala Romana, či už môžem zverejniť tento recept, tak sa zasmial a povedal jasné. Svojho času to bol jeho či náš majsteštuk. Šalát, ktorý sme ochunali na našich cestách len si už ani jeden neviem spomenúť kde. Či to bol Nový Zéland, ktorý nás pred rokmi prekvapil svojou pokrokovou kuchyňou alebo Londýn. Tak či tak je to jedno, ale odkedy ho doma pripravujeme, a hoci to nevyzerá, každý kto ho u nás ochutnal, pýtal recept.
Tajomstvom tohto recepte je, že má úplne všetko. Všetky chute a textúry. Je slaný, sladký, pikantný, kyselý aj chrumkavý a mäkký. Každé jedno sústo je výbuch chutí. Cícer je upečený do chrumkava, karfiol je mäkký ale jemne prihorený pod grilom a to všetko dochutené výrazným korením. Okrem toho je zaliaty dressingom z javorového sirupu a horčice, a posypaný slnečnicovými semiačkami.
A akokoľvek je šalát jednoduchý na prípravu dôležité je dať cícer piecť do studenej rúry a počkať, kým začne praskať. Trvá to približne 15 – 20 minút a jedine tak bude naozaj chrumkavý. Potom ide na rad na karfiol, ktorý sa najprv upečie na horkovzduch a potom sa dopečie pod grilom. Funkcia grilu na veľkú plochu, ktorá má moja rúra Bosch najlepšie funguje vtedy, ak mriežku na ktorej pečiem dám na do najvyššej polohy. Potom stačí naozaj 2-3 minút a gril urobí svoju prácu a kafriol získa tú správnu opečenú kôrku. My ich voláme burnt ends.
Táto funkcia na rúre je u nás veľmi využívaná a krásne funguje nielen na karfiol aj na dopekanie kože na kuraťi či kačke, a na všetko čo potrebujeme zvrchu krásne dopiecť.
Šalát sa nám osvedčil ako rýchla večera ale dá sa pripraviť naozaj vo veľkom a tak sme ho často podávali na grilovačkách. Šalát chutí najlepšie čerstvý, keď sa cícer aj karfiol vytiahnutí priamo z rúry, ale často som ho aj zohrievala a balila do práce.
Môžete ho jesť samostatne lebo aj ako prílohu, či už ku kuraciemu mäso k steakom alebo tofu. To je na vás. My sme ho už jedli na všetky spôsoby. Rozpis surovín je na cca 2 porcie keď beriete šalát ako hlavné jedlo. Ak ako prílohu, vystačí aj pre štyroch.
PrintKarfiolovo-cícerový šalát
- Čas prípravy: 50 minút
- Počet porcií: 2 1x
Description
Rýchly, chutný teplý šalát
Suroviny
Šalát:
300 g surového karfiolu (cca 1/2 väčšieho karfiolu)
1 plechovka cíceru (cca 420 g)
2 PL olivového oleja
3 ČL výrazného korenie ako garam masala, marockého alebo iného blízkovýchodného korenia*
soľ
Dressing:
30 ml javorového sirupu
50 ml olivového oleja
šťava z 1 citrónu
1 ČL dijinskej horčice
Na podávanie:
3 PL slnečnicových semienok
Postup
Cícer z konzervy opláchnite pod tečúcou vodou a pomocou papierovej útierky osušte. Dajte ho väčšej misky, pridajte 1 PL oleja a 1 a 1/2 lyžičky korenia. Dobre premiešajte tak aby korenie a olej obalila všetok cícer. Jemne osoľte.
Menší plech na pečenie vystlite papierom na pečenie a cícer rozprestrite tak aby bol na plechu len v jednej vrstve.
Takto pripravený cícer dajte do studenej rúry a nastavte ju na horkovzduch a teplotu 200 stupňov. Cícer sa týmto spôsobom vysuší a nakoniec upečie do chrumkava. Trvá to približne 15 – 20 minút a môžete to pokojne kontrolovať.
Medzitým si pripravte karfiol. Nakrájajte ho na približne rovnako veľké ružičky. Ideálne také, aby jeden kúsok bol jedno sústo na vidličku. Tiež ho dajte do väčšej misky, pridajte zvyšný olej a korenie a dobre obaľte, aby sa korenie dostalo všade,a mierne osoľte. Použite druhý plech vystlaný papierom na pečenie a karfiol na neho rovnako rovnomerne rozprestrite.
Keď je cícer upečený do chrumkava, vyberte ho a namiesto neho dajte do rúry karfiol a pečte na 200 stupňov. Po 10 minútach ho skontrolujte a keď bude už mäkký, vyberte ho spolu s roštom, dajte ho na najvyššie poschodie v rúre a zapnite funkciu grilu (vrchného). Grilujte približne 2-3 minúty, kým nezbadáte do chrumkava opečené okraje. Môj gril je veľmi silný, preto to trvá veľmi krátko. Ak váš gril hreje trochu pomalšie, grilujte karfiol trochu dlhšie.
Všetky suroviny na dressing spolu dobre premiešajte.
Slnečnicové semiačka dajte do suchej panvice a na miernom ohni opekajte kým nezačú hnednúť.
Nakoniec zmiešajte chrumkavý cícer spolu s upečeným karfiolom, všetko zalejte dressingom a posypte opečenými slnečnicovými semiačkami. Ak treba, šalát ešte jemne posoľte.
Poznámky
*čo sa týka použitého korenia. Za tie roky sme šalát robili s množstvom rôzneho korenie od indického ako garam masala, ktoré sme mali zo špeciálneho obchodu až po to kupované v supermarkete. Marocké máme napríklad z Lidla. Dôležité je len to aby malo korenie blízkovýchodný alebo indický charakter, teda ideálne niečo s rímskou rascou. Osvedčilo sa nám aj tieto korenia kombinovať. Napríklad na cícer sme použilo jeden druh korenia a na kafriol iný druh.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 35
- Spôsob prípravy : pečenie
Čo si myslíte