Z tohto receptu mám veľkú radosť! Niečo tak dobré som už dávno neupiekla. Jemné kysnuté cesto, potreté mandľovým krémom, ktorý sa volá frangipane, a na vrchu vrstva šťavnatých hrušiek. Poviem vám, lepší hruškový koláč ste nejedli.
Aby som bola úprimná poviem, že recept som si nevymyslela sama, ale jedla som ho minulý rok v reštaurácií, kam sa radi vraciame. Hoci som sa hanbila vypýtať si recept, 4 pokusy v kuchyni, a myslím, že ho mám! A vrelo vám ho odporúčam vyskúšať, verím, že budete rovnako nadšení ako ja.
Od klasického kysnutého koláča sa líši tým, že medzi cestom a ovocím je vrstva mandľového krému, ktorý sa volá frangipane (vyslovuje sa zjednodušene franžipan). Je to francúzsky krém, v ktorom sa zmieša maslo a cukor, pridajú sa mleté mandle, vajíčko a trocha múky. Chodila som okolo receptov s frangipanom už dlho, ale akosi na neho nikdy neprišlo. A to bola chyba! Mňam! To je niečo tak úžasné, že ho teraz budem dávať asi všade. Tento krém sa pečie, pretože obsahuje surové vajcia, ale po upečení je stále vláčny, a s každým sústom tohto koláču úplne úžasný.
Okrem toho som na tento recept použila aj môjho nového pomocníka Kenwood Chef Titanium Patissier. Ktorý nielen, že všetky suroviny naváži priamo v mise a cesto parádne vymiesi, ale aj urýchly jeho kysnutie. Je to vďaka špeciálnej miske Miska EasyWarm™, ktorá okrem roztopenia čokolády, či masla, práve pomôže aj s kysnutím cesta. Stačilo aby som nastavila kysnutie cesta na 30 minút, robot mi po uplynutí času zapípal, a cesto bolo krásne vykysnuté.
A čo sa týka samotného váženia surovín. To je veľmi praktické, robot krásne reaguje ak potrebujete váhu vynulovať a okrem váženia sypkých surovín v gramoch, dokáže odvážiť aj tekutiny v mililitroch. Preskakovanie medzi jednotkami je navyše veľmi jednoduché. Čiže za mňa super pomoc a menej zašpinených misiek:)
A na počudovanie je inak recept veľmi jednuduchý, nevyžaduje žiadne špeciálne suroviny. A keď som ho piekla po štvrtý krát, recept som už vedela spamäti. K surovinám vám ešte trochu napíšem. Ako to pri väčšine sladkých receptoch býva, aj tu je dôležité, aby mali suroviny izbovú teplotu. Najmä maslo na frangipane a vajcia. Tak na to myslite a pokojne ich vytiahnite z chladničky pár hodín vopred. Vďaka tomu sa suroviny lepšie spoja a nestane sa, že maslo pridaním studených vajec ztuhne a miešanie bude trvať omnoho dlhšie.
Múka – do receptu som použila hladkú múku, hoci na kysnuté cestá ide tradične polohrubá. Prišlo mi, že cesto je jemnejšie. Múka samozrejme najprv preosejte.
Mandľová múka – na frangipane môžete použiť mandľovú múku alebo inak povedané mleté mandle. Dostanete ju bežne kúpiť v supermarketoch. Prípadne si môžete mandle namlieť doma. Použite však tie bez šupky.
Vanilková pasta – na toto sa často pýtate, osobne mám doma po ruke niekoľko zdrojov vanilky. Najdrahšie sú samozrejme samotné vanilkové struky, ktoré ale dodajú neuveriteľnú chuť. Potom sú rôzne pasty či mleté vanilky. Jednoducho použite to najlepšie, čo máte po ruke.
Vajcia – používam vajcia z voľného výbehu, ktoré majú väčšinou veľkosť M. A viete na čo sa veľmi teším? Na jar plánujeme postaviť kurník a chovať vlastné sliepky! Juchú ako sa ja teším!
Hrušky – odrodu hrušky nechám na vás, skúšala som z rôznych a boli rovnako dobré, lepšie sa vám ale bude pracovať s tvrdšími rhuškami. Budú sa lepšie krájať, a plátky sa vám nebudú rozpadať v ruke.
A teraz už k samotnému receptu. Použila som veľký plech s rozmerom cca 45 x 37 cm a po koláči sa zľahla zem.
PrintKysnutý hruškový koláč s mandľovým krémom
- Čas prípravy: 1 hour
- Počet porcií: 12 1x
Description
Jemný, šťavnatý a krémový kysnutý koláč, ktorý si zamilujete.
Suroviny
Cesto:
500g hladkej múky
5g soli
250g plnotučného mlieka
60g kryštálového cukru
42g čerstvého droždia (1 kocka)
2 žĺtky
150g roztopeného masla
kôra z 1 bio citróna
Mandľový krém (Frangipane):
125g masla izbovej teploty
125g kryštálového cukru
125g mletých mandlí
1 vajce (veľkosť M)
50g hladkej múky
kôra z 1 bio citróna
1 PL vanilkovej pasty
Na dokončenie:
800g hrušiek
100g marhuľového džemu
25g mandľových plátkov
práškový cukor na pocukrovanie
Postup
Najprv si pripravte kvások. Mlieko mierne zahrajte, ale len tak aby bolo teplé na dotyk. Do misky dajte teplé mlieko, pridajte cukor, premiešajte a nadrobte droždie. Nechajte na teplom mieste vzísť kvások. Trvá to približne 10 minút.
Do veľkej misy preosejte všetku múku, pridajte soľ a v strede urobte lyžicou priestor pre ostatné suroviny. Maslo roztopte a nechajte mierne vychladnúť. Oddelte žĺtky od bielok. Do preosiatej múky potom prilejte vzídený kvások, roztopené maslo a žĺtky. Ak používate robot, použite hák na miesenie cesta a miernych otáčkach cesto vymieste do hladka. S robotom to trvá približne 10 minút. Vzniknuté cesto bude jemné, pružné a bude sa odlepovať od stien. V mojom robote Kenwood Titanium Chef Patissier XL som pužila fuknciu kysnutia cesta, takže som nemusela nič robiť, stačilo len stlačiť gombík. Inak cesto prikryte utierkou a nechajte nakysnúť približne hodinu, respektíve kým zdvojnásobí svoj objem.
Kým kysne cesto pustite sa do mandľovej náplne. Maslo takzvane utrite s cukrom. To znamená, že ho vymiešate, kým sa nezačne cukor topiť a celá hmota nabere mierne na objeme. Potom pridajte mandľovú múku, vajíčko, múku, citrónovú kôru a vanilku, a dobre premiešajte.
Keď je cesto vykysnuté, preneste ho na plech vystlaný papierom na pečenie a pomocou malého valčeka rozváľkajte na veľkosť plechu. Lyžicou naneste hrudky mandľového krému a pomocou cukárskej špachtle krém rovnomerne rozotrite tak, aby zostali po bokoch približne 1 cm okraje cesta.
Na mandľový krém dajte sem tam čajovú lyžičku marhuľového džemu a pustite sa do hrušiek. Hrušky najprv dobre ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Ak sa obávate aby vám hrušky nezhnedli, môžete ich dať do vody s trochou citrónovej šťavy. Potom ich však dobre sceďte a osušte papierovou utierkou. Takto pripravené hrušky naukladajte na mandľový krém a zakryte mini aj džem.
Pred pečením hrušky posypte lyžicou trstinového cukru a posypte plátkami mandlí.
Koláč dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov, a pečte približne 30 minút na programe telovzduch, teda s ventilátorom. Po 30 minútach koláč skontrolujte, mal by mať krásne hnedé okraje.
Upečený koláč nechajte chvíľu vychladnúť, a pred podávaním ho môžete nakrájať a pocukrovať práškovým cukrom.
Poznámky
Suroviny sú na koláč na štandardný veľký plech s rozmerni cca 45 x 37 cm.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 30
- Kategória: Koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Michaela
19 augusta, 2024Famózny koláčik, lahodný, jemný, recept skvelo spisaný ako vždy, ďakujem
★★★★★