V zimných mesiacoch trávim v kuchyni ďaleko viac času a milujem pomaly dusené jedlá. Hustá omáčka, ktorá dlhým varením len získava na chuti a k tomu mäso, ktoré sa dá krájať lyžicou. Presne také je j toto hovädzie na víne.
Aby sa mäso krásne rozpadávalo, bolo jemné ale stále šťavnaté je potrebné pomalé varenie, a samozrejme správny kus mäsa. Na dusenie sú vhodné mäsá ako kližka, krk, nožina (oso bucco), či líčka. Všetky tie časti mäsa, kde je veľa kolagénu. Ten sa pomalým varením premení na to najjemnejšie mäso. A môžete si byť istý, že sa vám vždy podarí. Častá otázka je kde ho kúpite. Ideálne u svojho mäsiara:) Ja mám o prísun kvalitného hovädzieho postarané vďaka môjmu mužovi, tak napríklad aj tam:)
Recept je inak jednoduchý a zládnete ho ľavou zadnou. Tak poďte na to!
PrintHovädzie na víne
- Čas prípravy: 2 hodín 15 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Jednoduchý recept na skvelé a šťavňaté hovädzie
Suroviny
1 kg hovädzieho mäsa – ideálne nožina (osso bucco)
250 g mrkvy nastrúhanej nahrubo
250 g petržlenu nastrúhaného nahrubo
2 PL olivového oleja
50 g slaniny
4 vetvičky čerstvého tymianu
3 bobkové listy
5 guličiek nového korenia
100 ml červeného vína
500 ml vývaru
2 PL hladkej múky
150 g mrkvy
150 g malých šampiňónov
150 g nakladaných cibuliek
1 PL oleja
1 PL masla
čerstvý tymian
na podávanie napríklad zemiaková kaša.
Postup
Vo väčšom hrnci rozohrejte 1 PL oleja. Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a nechajte vypiecť. Na výpeku sprudka opečte mäso z každej strany. Mäso sa zatiahne a zostane krásne šťavnaté. Potom mäso vyberte a udržiavajte v teple.
Do výpeku pridajte strúhanú mrkvu a petržlen a restujte, kým zelenina nezhnedne. Pridajte soľ, korenie, tymian, bobkový list a všetko zalejte vínom. Nechajte ho mierne odpariť, vložte orestované mäso a zalejte vývarom. Hrniec prikryte a nechajte pomaly variť približne 1,5-2 hodiny. Všetko môžete urýchliť použitím tlakového hrnca. Doba varenia sa skráti tak na polovicu.
Keď je mäso uvarené a mäkké, vyberte ho, zbavte sa guličiek korenia a bobkového listu, a zeleninu s vývarom rozmixujte do hladka.
Na zahustenie omáčky si urobte klasickú zásmažku. Do hrnca dajte 1 PL oleja, pridajte múku a za stáleho miešania urobte zásmažku. Postupne pridávajte omáčku a miešajte, kým sa omáčka nespojí a nezhustne. Do omáčky vložte mäso a urdžiavajte teplé.
Mrkvu očistite na nakrájajte na väčšie kúsky, šampiňóny umyte a cibuľky osušte. Všetko spolu sprudka orestujte na troche oleja. Zelenina má zostať chrumkavá. Na záver ju ochuťte trochou masla, čerstvým tymianom a soľou a čiernym korením.
Mäso podávajte napríklad so zemiakovou kašou bohato poliate omáčkou a doplnené chrumkavou zeleninou z panvice.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 120
- Kategória: Hlavné jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte