U mňa je to tak, že niektoré recepty vznikajú celkom bizardným spôsobom, A táto bábovka je jedným z nich. V našej dedine totiž kvitlo makové pole a ja som si nechcela nechať újsť príležitosť zvečniť tam niečo, čo by sa k makovému poľu tematicky hodilo.
A tak bolo jasné, že siahnem po nejakom makovom recepte. Aby to spolu ladilo a dávalo zmysel. A čo je lepšie ako dobrý makový koláč, a v tomto prípade bábovka? Ja bábovky milujem, rovnako ako ten pocit, že môžem tvoriť a zachytiť niečo krásne. Úprimne mám pocit, že toho krásna je okolo nás stále menej a takéto vzácne chvíle sú pre mňa jedinečné. Čo ma na celom zážitku najviac teší je, že keby som ho nejak veľmi plánovala, pravdepodobne by to nevyšlo. Pamätám si ako som z posledných síl večer skúsila upiecť túto bábovku a po jej odkrojení na mieste činu dúfala, že recept bude hodný zverejnenia. A bol!
Bábovka je z treného maslového cesta, kde do polovice cesta ide mletý mak. A aby bola bábovka aj šťavnatá, pridala som mrazené višne. Jednoduchá, ale veľmi chutná a osvedčená kombinácia. Ideálna k nedeľnej kávičke alebo pre deti ako sladká bodka.
Trená bábovka je vláčna, takže žiadna droliaca sa suchotinka. A keď zakusnete do šťavnatej a kyselkavej višne. Mňam! Ako pri každom trenom ceste. ideálne je, aby suroviny ako maslo, vajcia aj mlieko mali izbovú teplotu.
Nejdem vás teda viac napínať a recept nájdete nižšie, hoci ešte musíte prebehnúť fotky, z ktorých som nevedela vybrať len pár, ale musela som ich sem dať koro všetky:)
Makovo višňová bábovka
- Čas prípravy: 1 hodina 15 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Jednoduchá a šťavnatá trená bábovka s makom a višňami.
Suroviny
250g masla izbovej teploty
225g kryštálového cukru
6 vajec
400g hladkej múky
8g prášku do pečiva
200 ml plnotučného mlieka
125g mletého maku
150g mrazených višní (môžu byť aj kompótové)
maslo a polohrubá múka na vymazanie formy
Postup
Rúry si rozohteje na 175 stupňov (horný a dolný ohrev) a bábovkovú formu si vymažte maslom a vysypte múkou.
V mise vyšľahajte maslo do peny. Pridajte cukor a opäť zašľahajte. Potom za stáleho šľahania pridávajte vajcia. Po jednom a keď sa zapracuje do cesta pridajte daľšie. Nakoniec pridajte múku práškom do pečiva, mlieko a dobre premiešajte.
Polovicu cesta dajte do druhej misky, pridajte k nemu mletý mak a dobre premiešajte.
Cestá striedavo nalejte do bábovkovej formy a pomedzi jednotlivé vrsty dajte višne. Môžu tam ísť rovno mrazené. Ak používate kompótové, nechajte ich len odkvapkať.
Pečte približne 60 minút. Či je bábovka upečená zistíte buď teplomerom alebo pomocou špajdle, ktorá po zapichnutí vyjde čistá.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 60
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Dobrú chuť!
Renata
12 júla, 2024Prosim Vas, cesto je upecene, ked ma kolko stupnov, pri kontrole teplomerom? Dakujem
LaPetit
12 júla, 2024Dobrý deň, je to od cca 90 – 95 stupňov.