Ja by som vymenila všetku čokoládu sveta za jahody, maliny, ríbezle, marhule a všetko naše ovocie <3 Viem, v tomto som úplne zvláštna a čokoláda položená vedľa mňa so mnou vôbec nič nerobí:) Zato naše ovocie chodím okukávať do záhrady aj dva krát denne. A keďže maliny sa už pomaly začínajú červenať, bolo na čase zbaviť sa starých, mrazených zásob.
Tak vznikol nápad pripraviť knedličky alebo guľky (ako chcete) s malinovou omáčkou. V archíve blogu som našla recepty na jahodové tofu guľky a parené marhuľové knedle, tak som si do tretice povedala, že vyskúšam nahé knedličky, pre zmenu.
Cesta k nim však nebola taká jednoduchá ako som si myslela. Prvý pokus o čisto bezlepkovú verziu mi nechutil, druhý pokus už bol lepší ale veľmi nedržal, až konečne na tretí pokus všetko klaplo. Takže bordel v kuchyni fenomenálny, ale stálo to za to. A úprimne, hneď som zabudla na všetky nepodarky pretože knedličky sú parádne.
Prezradím vám, že najskôr som vyskúšala čisto ricottu so semolinou, ale toto vôbec nefungovalo. Ako by som jedla knedľu:) Nič to, potom som skombinovala ricottu s tvarohom a už to bolo lepšie. Namiesto polenty som použila kukuričnú múku (sedela na polici a prosila aby som ju použila) ale knedličky boli príliš mäkké, tak som pridala klasickú polohrubú múku a voilá, vyšli knedličky ako lusk. Možno som len mohla pridať viac kukuričnej múky a dotiahnuť bezlepkový recept ale keďže nie sme celiatici, tak som sa uskromnila, že teda radšej 50 g múky ako 200 g:)
A teda pri tomto recepte som bola vyslovene sebecká, muž sa na mňa iba pozeral pretože ricottu nemôže, ale na druhej strane, dostal veľký gril a celé dni sa môže hrať. Takže som sa trochu rozmaznala a odložila som si aj do mrazničky:)
Na 2- 3 porcie, a teda cca 10 – 12 knedličiek budete potrebovať:
250 g ricotty
180 g bezlatkózového tvarohu
125 g kukuričnej múky
50 g polohrubej múky
1 vajíčko
2 PL práškového cukru
300 g mrazených malín
2 PL medu
125 ml vody
soľ
čerstvé maliny a jahody na ozdobu
Naschvál uvádzam, že som použila bezlaktózový tvaroh. Je ho v krabičke totiž menej ako klasického a môže trošičku ovplyvniť konzistenciu. Kľudne použite aj klasický, ale musí byť hrudkovitý, nie ten našľahaný.
Tiež mi úplne stačili 3 knedličky, a tých 5 z taniera som vyjedala pol dňa. Sú totiž celkom sýte a každá mala pred varením cca 46 g gramov:) Nejak som to mala v ruke. Ak chcete aby knedličky boli aspoň cca rovnaké, nie je zlý nápad si ich odvážiť. Ale nemusíte, je to možno len moja profesionálna deformácia.
Najprv sa pustite do knedličiek. Vo väčšej miske zmiešajte tvaroh, ricottu, múky, cukor a štipku soli. Pridajte vajíčko a dobre premiešajte. Vznikne mierne vlhké cesto, z ktorého sa ale dobre formujú guličky. Nelepí ale pri tom je nadýchané. Presne také ho chcete mať. Ak by sa príliš lepilo, pridajte trošičku múky, ale nepreháňajte to. Inak budú knedličky zbytočne tuhé.
Knedličky varte v osolenej vriacej vode približne 10 – 12 minút na strednom plameni. Občas premiešajte, aby sa knedličky neprilepili na dno.
Uvarené knedle vyberte, nechajte odkvapkať a potom vychladnúť (chutia tak lepšie ako úplne horúce).
Na omáčku si pripravte menší kastól. Pridajte maliny, med a vodu a dajte variť na mierny plameň. Nechajte maliny rozpustiť a potom ich prepasírujte cez sitko. Čím viac budete pasírovať, tým lepšiu omáčku budete mať.
Prepasírované maliny dajte naspäť do kastróla a opäť varte na miernom plameni a nechajte omáčku vyredukovať o cca polovicu. Trvá to asi 10 minút. Omáčku pred podávaním nechajte aspoň 5 minút vychladnúť.
Hotové knedličky dajte na tanier, ozdobte čerstvým ovocím ako maliny, jahody alebo čokoľvek iné, a polejte omáčkou.
Omáčka je krásne sladko kyslá, knedličky sú jemné a čerstvé ovocie vám bude vyslovene pukať v ústach. Ja som z týchto jedál hotová:) Fakt ich mám rada a veľmi ma bavia. Máte aj vy obľúbené letné maškrty? Dajte vedieť, nech nie som sama v tomto sladkom varení:)
Monika
zuzana koščova
25 júna, 2017najkrajši slovenský blog ever.. :)
LaPetit
25 júna, 2017Jáj, ďakujem veľmi pekne Zuzka! <3