Nepoznám teraz väčšiu radosť ako ísť ráno do záhrady a pozrieť sa, čo práve dozrelo. Nedávno to bol hrášok a musím povedať, že som ho už hypnotizovala očami. Zasadila som ho trochu neskôr ako skúsení zahrádkári, a tak bola u nás hrášková sezóna až koncom júna. Nakoniec sa krásne jemné kvietky premenili na veľké a šťavnaté struky s tým najsladším hráškom aký som už dávno nemala. Na budúci rok budem trochu múdrejšia a vyhradím hrášku viac priestoru, a zasadím ho postupne aby som mohla zbierať dlhší čas, a hádam zostane čo to aj do mrazničky (už chápem ľudí s dvojitými mrazákmi v pivnici).
A prečo som sa rozhodla pre polievkuk v lete? Ja si ako dieťa pamätám, že sme ich jedávali každý deň, buď na prázdninách, u jednej aj druhej babky ale najradšej som mala polievku od tety Žofinky. Taká číra, sem tam zemiak, mrkva a hrášok a k tomu čerstvé huby, ktoré strejda deň pred tým nazbieral. Takže polievky podľa mňa k letu patria, nemôžeme jesť len samé nanuky a zmrzliny:)
Na prípravu tejto polievky som opäť použila MioMat. Takže je to môj druhý recept zo série na prácu s touto mašinkou. Navyše som pri jej použití vôbec nemala pocit, že stojím pri sporáku. A v tomto teple to celkom pomáha. Navyše som sa celých 25 minút vôbec nestarala, že sa niečo varí a pokojne som som okopávala v záhrade:)
Na 4 porcie polievky budete potrebovať:
200 g hrášku (môžeme použiť aj mrazený)
1 menšiu šalotku
75 g čerstvého špenátu
2 stredne veľké zemiaky
2 strúčiky cesnaku
štipka muškátového oriešku
soľ
čierne korenie
voda/ zeleninový vývar
na ozdobu môžete použiť opražené plátky mandlí, biely/sójový jogurt a čierny sezam
Postup:
- Cesnak prelisujte, cibuľu nakrájajte na drobno a zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Všetko vložte do Miomatu.
- Pridajte hrášok, na hrubo nasekaný špenát, korenie a zalejte vodou alebo vývarom po rysku. Ak použije vývar, polievka bude mať intenzívnejšiu chuť. Ak vodu, musíte počítať, že polievka síce bude chutiť, ale s vývarom je všetko lepšie:)
- Zapnite program Soup a za 25 minút vám prístroj zapípa, a polievku máte hotovú.
Pred dovarením polievky môžete na suchej panvici opiecť 2 PL mandľových lupienkov a polievku nimi spolu s lyžicou jogurtu posypať. Vždy je na chuť lepšie ak k jedlu, ktoré je jemné pridáte chrumkavý element. Takže posýpkou nešetrite a polievku pekne ozdobte aj sezamom.
Ak varíte kalsicky v hrnci, tak táto polievka sa dá:) Stačí dať všetko do hrnca a zaliať cca 750 ml tekutiny. Nakoniec polievku dobre rozmixujte a ochutnajte. To je hádam najdôležitejšie:) Pekne dosoľte, dokoreňte a prípadne cvknite trochu citrónovej šťavy, ako hovorí môj muž.
Dobrú chuť!
Monika
Michaela
14 decembra, 2021Výborná, lahodná polievka, rýchla na prípravu,chutila všetkým
LaPetit
14 decembra, 2021Ďakujem, som rada, že chutila!