Voľakedy mi prišla kombínacia ovocia a mäsa ako niečo, čo by som nikdy nejedla. Ale časom sa ozaj menia chute. Citrusové ovocie v zime (ešte stále je v noci chladno:) milujem. Takže rada experimentujem, skúšam a vymýšľam, kde všade by sa dalo ovocie použiť. Krásne červené pomaranče mám doma už nejaký ten čas a dočkali sa aj slanej podoby, hoci sú výnimočne sladké. Ak ak sa ma chcete opýtať od kiaľ ich mám, rovno vám poviem, že z Rakúska. Červené pomaranče sú tam naozaj červené a už pár rokov dozadu som zistila, že ovocie tam chutí lepšie. Nie vždy a na 100 % ale či už sú to broskyne, jahody či mango, chutia tie rakúske lepšie. Neviem, čím to je, ale keď chcem ísť na istotu, nakupujem za hranicami:) Ak už červené pomaranče nezoženiete, nič sa nedeje, použite obyčajné. chutiť budú (skoro) rovnako.
Ale späť k šalátu. Ryby nejedávame často. Viem, hovorí sa, že by sa mali jesť častejšie. Ale má to aj druhú stranu. Ich kvalita. V bežných reťazcoch nie je práve najlepšia, a ak chcete lososa z rybolovu (nie chovu) tak si ho poriadne zaplatíte, a ešte k tomu musíte ísť do špecializovaného obchodu. Mám pár tipov kam sa vybrať ale timemanagement jednoducho niekedy nepustí. Osobne poznám predajňu rýb vo Fresh Markete, v potravinách Yeme a ešte ešte jeden obchod za Istropolisom. Čo je ale dôležitejšie, je vedieť rybu dobre pripraviť. Načo by bola všetka tá námaha, ak vy vám nakoniec nechutilo. A tu musím poďakovať aj Romanovi (môj muž, ak by ste náhodou nevedeli:), ktorý sa zhostil úlohy nakladania feniklu a vyrábača dressingu. Ja kyselé veľmi nemusím a dressing robím len jeden. A poviem vám, lepšiu (rýchlo) nakladanú zeleninu a dressing som ešte nemala.
Vopred hovorím, že je to šalát, takže pre nás ľahký obed alebo večera. Nie je to guláš ani steak, po ktorom si budete chcieť ísť ľahnúť:) Ale za to sa pôjdete radi prejsť alebo ešte do kina.
Na dve porcie si pripravte:
[col1]2 x 200 g filet lososa s kožou1 červený pomarnč
1 klasický pomaranč
1 ružový grep
100 g šalátu polníček
1 menšiu hlavičku feniklu[/col1] [col2]na nálev:
225 ml vody
125 ml ryžového octu
6 PL cukru
2 1/2 ČL soli[/col2] [col3]a na dressing:
šťavu z 1 citrónu
olivový olej v objeme 1/3 šťavy z citrónu
1 ČL horčice
1 ČL javorového sirupu[/col3]
Postup:
- Najprv si pripravte nálev. Do vody pridajte zvyšné suroviny a nechajte prejsť varom. Ešte teplým nálevom zalejte na tenko nakrájaný fenikel a nechajte cca 20 minút marinovať. Medzitým si pripravíte zvyšok.
- Ak má losos šupiny, zbavte sa ich. Ideálne tupou stranou noža a rybu osušte papierovou útiekou.
- Panvicu potrite trochou oleja a nechajte na jemnom ohni rozohriať.
- Do vyhriatej panvice dajte lososa kožou dole a na miernom ohni opekajte cca 4 – 5 minúty. Potom rybu otočte a pečte ďalšie 3 minúty. Keď sa vám bude zdať ryba v strede ešte neprepečená, opečete ju aj po stranách. Losos by nemal byť surový ale tiež nie prepečený úplne do svetla. Zbytočne sa vysuší.
- Citrusové ovocie ošúpte, orežte biele zvytky kôry a nakrájajte na kolieska.
- Šalát umyte a pripravte zálievku. V miske zmiešajte všetky suroviny na dressing a nechajte chvíľu postáť aby sa spojili všetky chute.
- Na tanier dajte šalát, poukladajte ovocie a marinovaný fenikel, a nakoniec položte lososa a zalejte pripravenou zálievkou. Nakoniec môžete šalát ešte jemne osoliť a okoreniť.
Ja mám chrumkavú kožu na lososovi veľmi rada, ale už sa mi pár krát stalo, že sa úplne roztrhala. Neviem či som mala tento krát šťastie, ale ak panvicu jemne potriete, necháte pomaly rozohriať a vložíte osušenú rybu kožou dole, mala by sa podariť aj vám. Do zlata opečená koža dodá celému jedlu ten potrebný element chrumkavosti a vy sa budete určite zalizovať.
Tento recept je výnimočný aj tým, že zálievku aj dressing robil môj Roman. Ja osobne nie som veľký fanúšik nakladanej zeleniny a ako dressing by som všade dala len olej s citrónom, ale tušila som, že toto jedlo si zaslúži viac. Tak som ho poprosila, či by niečo nevymyslel, ale tak, aby to chutilo aj mne. A podarilo sa mu to parádne. Fenikel bol veľmi jemne kyslý, bez výraznej chuti octu a zálievka, tá spievala. Ešte teraz si pamätám ako som mu počas fotenia kričala do kuchyne, že je to tá najlepšia závlievka v mojom živote <3.
A ak tento jednoduchý a rýchly šalátik vyskúšate, nezabudnite vaše výtvory otagovať #spolupristole. Budem vám najviac vďačná:)
P.S. krásny biely tanier mám z Butlers, ak by ste sa pýtali.
Dobrú chuť!
Monika
Čo si myslíte