Týchto koláčov sa akosi neviem dojesť. Ovocie je v najlepšej sezóne a popri všetkých džemoch a sirupoch zostane vždy aj na sladké raňajky. Egreše sú krásne kyslé, a s bazovým sirupom tvoria fantastickú dvojku. Navyše cesto vymiešate za 5 minút a za ďalších 30 máte domáci koláč na stole.
Práve dnes sa mi na facebooku vynorila spomienka spred 6 rokov. Fotka, ako stojím v obchode Jamieho Olivera v Brightone. Uvedomila som si, že práve tam, sa začalo moje smerovanie k jedlu:) Krásny malý obchodík a bistro spolu so školou varenia, kam som sa ešte roky vracala. Najlepšie café latte, skvelé raňajky a môj prvý dotyk s ázijskou kuchyňou. Koncept Recepease už bohužiaľ nefunguje ale ja som ho milovala. Mám naň krásne spomienky:) A také mám aj na tento koláč.
Na koláč s priemerom cca 30 cm potrebujete:
[left]2 vajcia100 g trstinového cukru + práškový na posypanie
200 g bieleho jogurtu alebo 250 ml kokosovej smotany (alebo inej rastlinnej náhrady)[/left] [right]50 ml bazového sirupu
200 g špaldovej celozrnnej múky
1/2 prášku do pečiva
400 g egrešov[/right]
Postup:
- Žĺtka zmiešajte s cukrom a sirupom a trochu našľahajte.
- Pridajte smotanu alebo jogurt, premiešajte a potom pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne vmiešajte do cesta.
- Cesto vylejte do vymúčenej formy.
- Egreše umyte, zbavte stopiek a rovnomerne poukladajte na koláč.
- Podľa kyslosti egrešov môžete mierne koláč pocukrovať.
- Pečte pri 175 stupňoch cca 30 minút.
Počkajte kým koláč vychladne a podávajte. Egrešový koláč je nádherne vláčny a mierne kyslý a určite sa ňom zľahne zem:)
Dobrú chuť a užite si leto!
Monika
Katka
24 júla, 2017výborný koláčik s kokosovou smotanou ani bielka som neslahala a jemný len sa tak po ňom zaprasilo v nedeľu :-)
LaPetit
26 júla, 2017Super Katka, ďakujem za feedback a som rada, že vám koláčik chutil.
Lenka
6 júla, 2018Ďakujem veľmi pekne za recept! Dnes som upiekla, aj keď namiesto egrešov som dala josty, je to vynikajúci recept! Urobila som k nemu aj egrešový džem s chia semiačkami, čo si hodila na Facebook, perfektne sa to k tomu hodí :).
Inak ja len, že ako som robila recept podľa postupu, tak som si uvedomila dve veci:
– v recepte je, že vajcia máme zmiešať s cukrom a sirupom a potom neskôr píšeš, že bielka treba vyšľahať, možno by bolo fajn napísať v tom prvom kroku, že žĺtka vyšľaháme. Ja som dala celé vajcia a potom som už sneh nerobila a síce to vyšlo, no bolo mi to ľúto potom, že som si to nevšimla :)
– namiesto pocukrovania práškovým cukrom po upečení je celom fajn obaliť plody v strúhanom kokose a tak ich poukladať do cesta, plody nespadnú na dno koláča úplne a aj ho pekne osladia a ovoňajú :).
Ďakujem, budem určite sledovať ďalšie recepty ;)