Odkedy je Romi na svete, tak varím hlavne efektívne. Väčšinou si najprv všetko pripravím, hodím do chladničky a keď je vhodná chvíľa rýchlo uvarím. A také je aj toto citrónové kura v smotanovej omáčke. Rýchle, jednoduché a super dobré.
K môjmu tyčovému mixéru Bosch ErgoMixx je aj vákuovací nádstavec a tak som ho konečne vyskúšala. Mäso sa tak rýchlejšie namarinuje a má lepšiu chuť. Na druhú stranu, tým, že odsajem vzduch, mäso zostane aj dlhšie čerstvé. Niekedy treba mäso rýchlo spracovať, ale nie je čas z neho hneď niečo pripraviť. V takom prípade tohto pomocníka veľmi oceňujem. Mám väčšiu istotu, že všetko zostane čerstvé. Plastovová miska je bez BPA, je umývateľná v umývačke, jeodolná voči škvrnám a neuchováva pachy. Takže raz ju použijem na marinácu s cesnakom, inokedy pokojne aj na ovocie. Čo vy? Vákuujete?
Ale späť k receptu. Na dve-tri porcie tohto kuraťa v citrónovo – smotanovej omáčke som použila:
2 kuracie prsia bez kože
šťavu z 1 citróna
3 PL panenského olivového oleja
trocha čerstvého tymianu
soľ a čierne korenie
1 PL masla
1-2 strúčiky cesnaku
300 ml kuracieho vývaru
250 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Kuracie prsia som pozdĺžne prerezala, aby z nich vznikli cca štyri rovnaké kúsky. Môžete aj zľahka naklepať. Rovnomerne som ich osolila a okorenila, pridala šťavu z citróna, 2 PL oleja a tymian.
- Takto pripravené som ich zavákuovala a odložila do chladničky. Ak nemáte vákuovačku, tak len jednoducho dlhšie marinujte. Vo vakuovačke stačí aj 30 minút bez aspoň 2x toľko.
- Potom som prsia vybrala, osušila papierovou útierkou a marinádu odložila na neskôr.
- V liatinovom hrnci som rozohriala maslo spolu s 1 PL oleja. Postupne sprudka opiekla prsia z každej strany a vybrala ich von. Do výpeku som najprv dala pretlačený cesnak, nechala ho prevoňať a zaliala vývarom. Zoškrabala som všetko čo sa pripieklo, pridala marinádu aj smotanu a nechala prevrieť. Vrátila som do omáčky mäso a ešte chvíľu povarila. Prsia sú hotové rýchlo tak ich zbytočne nevysušte. A servírovala som so zemiakovou kašou a dusený špenátom, ale hodí sa aj ryžou alebo opekanými či vareným zemiakmi
Dobrú chut!
Čo si myslíte