Neverím, že mi trvalo neuveriteľných 10 rokov, kým sa tento recept dostal na blog. Kura na paprike je totiž jedno z mojich najobľúbenejších jedál vôbec. Od detstva. Doma sme omáčku ani len nerozmixovali, tak sme sa naň tešili.
Za tie roky čo ho varím som prešla viacerými verziami. Raz so smotanou, potom bez laktózy a nakoniec aj pre Romi bez soli. Tak či tak, vždy mi chutilo. A dúfam, že bude aj vám.
Vždy ma fascinovalo, že aj z úplne jednoduchých a základných surovín sa dá vytvoriť skvelé a tak chuťovo perfektné jedlo. Tu sa o to stará najmä cibuľa a sladká paprika. Pri paprike je extrémne dôležité ju nespáliť, inak zhorkne. Potom už stačí len dobré mäso a kvalitný olivový olej a je to. Ja som použila olivový olej od Borges, konkrétne typ Classic, ktorý je práve vhodný na restovanie a dusenie. Značka Borges oslavuje tento rok 125. výročie a ja som rada, že som pre vás mohla v tejto krásnej spolupráci pripraviť práve tento recept.
Na kura na paprike môžete použiť akékoľvek kuracie mäso, mne sa najviac osvedčili vykostené kuracie stehná bez kosti. Kožu mám síce rada, ale keď je upečená do chrumkava, preto tu uprednostňujem už mäso bez kože. Vykostené stehná sa dajú krásne v celku orestovať , čo je rýchlejšie a krájam ich až potom keď rozmixujem omáčku. Ale recept funguje rovnako aj celými stehnami. Jedine prsia sú také suchšie a na túto prípravu sa až tak nehodia.
Tak isto používam aj kúsok slaniny. Tá je tam na chuť, takže musí byť údená. Ak slaninu nemáte, alebo nechcete použiť, vyskúšajte pridať trochu údenej papriky.
Omáčku vždy rozmixujem vo vysokootáčkom mixéri a je potom úplne krémová. Keď varím všetkým naraz vynechám smotanu. Alebo rozdelím do troch hrncov. Romi bez soli, Romanovi s mandľovou smotanou a mne s tou klasickou, ako je uvedené v recepte. Kto to má doma rovnako?
PrintKura na paprike
- Čas prípravy: 45 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Rýchly jednoduchý recept na každý deň.
Suroviny
3 vykostené kuracie stehná cez kože
2 PL Borges olivového oleja Classic
15 g údenej slaniny
3 stredne veľké cibule
1 vrchovatú ČL sladkej mletej papriky
500 ml kuracieho vývaru
100 ml smotany na šľahanie
soľ
Postup
V hrnci rozohrejte 1 PL oleja. Mäso z každej stran osoľte a postupne orestujte do zlata z každej strany. Nemusí byť úplne prepečené, stačí len aby sa zatiahlo. Orestované mäso dajte bokom a udržiavajte v teple, napríklad pod pokrievkou.
Nakrájajte cibuľu a slaninu. Do hrnca s výpekom z kuraťa dajte zvyšný olej, pridajte cibuľa spolu so slaninou a na miernom plameni restujte, kým cibuľa nezosklovatie. Restujte ešte chvíľu a tesne pred tým ako cibuľa začne hnednúť pridajte papriku. Rýchlo premiešajte, naozaj nie dlhšie ako minútu restujte. Pridajte mäso aj vývar, a varte približne 20 – 30 minút.
Potom mäso vyberte, a omáčku rozmixujte do hladka. Ochutnajte a prípadne ešte osoľte. Podľa toho ako hustú omáčku máte radi, môžete ju nechať ešte vyvrieť. Prípadne urobiť zátrepku či zásmažku. Keď má omáčka požadovanú konzistenciu prilejte smotanu a priveďte ešte do varu. Ale už nemusíte variť. Stačí, keď sa objavia bublinky.
Mäso nakrájajte na kúsky, vložte do omáčky a môžete servírovať.
Poznámky
Ako prílohu môžete podávať cestoviny, gnocchi, ale aj domáce halušky či ňoky. A jedlo dozdobiť čerstvými bylinkami.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 30
- Kategória: Mäso
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Viki
22 novembra, 2021Vyborny recept, dnes odskusany ta slaninka v omacke tam troska urobila chut svieckovej
Viktoria
23 novembra, 2021Idem písať koment a vidím, že jedna Viki už tiež varila, najskôr som sa zľakla, že mi už šibe alebo čo :))))). No k téme, ja som varila dnes a véééľmi dobré, teda pridala som nakoniec brusnice, lebo sa mi to tam pýtalo a mňam. Ďakujem za recept Monika, určite ešte budem variť :).