Po jednoduchý a dobrý recept na závin netrebalo chodiť ďaleko. Záviny milujem, najviac asi ťahanú štrúdľu, ale tento závin mám chuťovo na rovnakom mieste. Skvelé cesto, s ktorým sa dobre pracuje, dlho vydrží čerstvý a pomer medzi plnkou a cestom je tak 50:50. A keď som písala, že po dobrý závin netrebalo chodiť ďaleko, je to preto, že ide o tradičný recept na závin z bratislavského cesta. Poznáte bratislavské rožky? Tak toto je presno ono, len nemusíte vyrábať tie malé rožky a chuťovo je to veľmi podobné.
Bratislavské rožky sú prvou tradičnou špecialitou mesta, ktorú chráni Európska únia ako výrobok s geografickým označením pôvodu. A tak sa len lokálne rožky podľa pôvodného receptu smú nazývať Bratislavskými. Úprimne, na šúlanie rožkov a trpezlivé plnenie nemám čas, a tak som skúsila upiecť jednoduchšiu verziu závinu z bratislavského cesta. To je kysnuté, ale obsahuje viac tuku ako klasické kysnuté cesto a je to taký mix. Je to aj kysnuté cesto ale nie také nadýchané ako parené buchty, aj veľmi vláčne vďaka maslu alebo bravčovej masti.
Tak či tak, z mojej skúsenosti je to jeden z najlepších závinov bez ohľadu na plnku. Na obrázku vidíte jeho orechovú verziu, ale skúsila som aj makovú, či makovo višňovú. Osobne som do receptu dala bravčovú masť ale rovnako dobre funguje aj s maslom. Je to na vás.
Čo je pre tento závin typické je jeho mramorový povrch, ktorý sa dosiahne tým, že sa závin potrie žĺtkom, potom sa odloží na chladné miesto (u mňa do chladničky) asi na 20 minút, vyberie sa, nechá sa ešte chvíľu podkysnúť, a tesne pred pečením sa ešte potrie znovu žĺtkom. Tento proces má okrem estetického efektu aj tú výhodu, že na potieranie miniete celý žĺtok.
K receptu poviem ešte toľko, že na podobné ale aj rovnaké určite narazíte aj na iných stránkach. Robila som si rešerš receptov, skúsila som asi 3 druhy ale najlepšie z nich vyšiel ten, ktorý vám sem pridávam. S cestom sa pracovalo krásne, netrhalo a dalo sa krásne zarolovať. Takže za mňa vám ho jednoznačne odporúčam, je otestovaný a fakt skvelý. A ak máte veľkú rodinu alebo veľa hladošov, odporúčam vám upiecť ho rovno z dvojitej dávky. Jeden orechový a druhý napríklad makovo – višnový. Recept nižšie je na 1 závin, tak ak plánujete vyskúšať obe plnky, jednoducho ho zdvojnásobte.
PrintOrechový závin z bratislavského cesta
- Čas prípravy: 1 hodina 20 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Tradičný orechový závin z bratislavského cesta a k tomu recept aj na makovo-višňovú plnku.
Suroviny
Cesto:
75ml plnotučného mlieka
1/2 kocky čerstvého droždia (21g)
1 PL kryštálového cukru
150g polohrubej múky
150g hladkej múky
30g práškového cukru
2 žĺtky
90g bravčovej masti (masla)
Orechová plnka:
125 ml plnotučného mlieka
125 g práškového cukru
250 g mletých vlašškých orechov
za hrsť hrozienok namočených v rume
1 bielko
Makovo – višňová plnka:
125 ml vody
120 g kryštálového cukru
200 g mletého maku
2–3 PL marhuľového džemu
130g mrazených višní
Postup
Cesto
Mlieko mierne zohrejte, tak aby bolo teplé. Pridajte doň lyžicu cukru, rozdrobené droždie a dajte na teplé miesto na cca 10 minút nakysnúť.
Do veľkej misy dajte obe múky, cukor, 1 žĺtok, roztopenú bravčovú masť (maslo) a vykysnutý kvások. Vymieste hladké cesto alebo použite robota a nádstavec hák. Trvá to iba chvíľu.
Hladké a nelepivé cesto dajte na teplé miesto podkysnúť cca na 30 minút. Nenafúkne sa tak ako klasické kysnuté tak sa nezľaknite.
Medzitým si urobte plnku.
Orechová plnka:
Zohrejte si mlieko aby bolo teplé. Pridajte doň mleté orechy, práškový cukor, hrozienka (bez rumu) a dobre premiešajte. Z bielka si vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho zamiešajte do plnky.
Makovo-višňová plnka:
Vodu spolu s cukrom zahrievajte kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom pridajte namletý mak, džem a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte aj višne (rovno mrazené, teplom sa poddajú).
Dokončenie
Podkysnuté cestom potom vyváľkajte natenko (cca 0, 3 mm) do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne potrite pripravenou plnkou. Kratšie okraje zahnite a po dlhšej strane zarolujte do závinu tak, aby bol spoj na spodku závinu.
Závin preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným žĺtkom a uložte do chladničky na cca 20 minút. Závin potom vyberte. nechajte na kuchynskej linke ešte ďalších 20 minút podkysnúť.
Rúru predohrejte na 180 stupňov teplovzuch, a tesne pred pečením závin ešte raz potrite žĺtkom a popichajte vidličkou. Pečte najprv 10 – 15 minút na teplote 180 tupňov, a potom znížte teplotu na 170 stupňov, a pečete ďaľších cca 15 – 20 minút.
Závin po upečení nechajte úplne vychladnúť a môžete sa do neho pustiť.
Poznámky
Množstvo cesta je na 1 závin. A každá plnka vyjde na jeden závin, podľa toho, ktorú sa rozhodnete vyskúšať. Teda recept funguje nasledovne 1 cesto + 1 plnka. Ak si chcete upiecť oba záviny, recept na cesto musíte urobiť z dvojitej dávky.
- Čas prípravy: 45
- Čas varenia: 35
- Kategória: Koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Drevotok
25 apríla, 2024Skvelý recept mňamky…
LaPetit
27 apríla, 2024Ďakujem krásne! som rada, že vám chutilo.