Veľmi dlho som rozmýšľala a špekulovala, čo také úžasné pripraviť na Veľkú noc. Urobila som niekoľko plniek, ale s nijakou som nebola spokojná. Potom mi napadla mrkvová torta, ale na tú som nemala všetky suroviny a tak som sa vrátila k úplnej klasike a môjmu prvému receptu, ktorý som kedy upiekla.
Jednoduchá bábovka bola stálica ešte v rodičovskej kuchyni, kde som ju piekla skoro každú nedeľu. Recept som vedela od spredu od zadu a budem si ho pamätať už asi navždy. Časy kedy som do bábovky dala 250 g cukru sú už za mnou a tak som túto veľkonočnú verziu poriadne upravila. Bielu múku nahradila celozrnná špaldová, a biely cukor nahradil ten trstinový ale v podstatne menšom objeme. A aj keď nemám rada oriešky v akejkoľvek čokoláde (áno, vždy som ju dostávala na nejaký sviatok, a nikdy som ju nezjedla), v bábovke mi náramne chutia. S nimi som teda nešetrila:)
A ak nie ste uber šikovní ako ja, a stále neviete poriadne pracovať s cukrárskym vreckom a napriek tomu chcete pripraviť pekný dezert, vitajte. S bábovkou totiž nikdy nič nepokazíte.
Na bábovku budete potrebovať:
100 g trstinového cukru
5 vajec (žĺtka a bielka zvlášť)
1 PL vanilkového cukru
250 g špaldovej celozrnnej múky
125 g masla
80 ml vody
½ vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva)
100 g nasekaných vlašských orechov
30 g plátkových mandlí (plus trochu nechajte na ozdobu)
a trochu masla a múky na vymazanie formy
Na polevu z bielej čokolády (moja jediná čokoládová guilty pleasure) budete potrebovať:
70 g kvalitnej bielej čokolády
50 ml sladkej smotany
Postup je veľmi tradičný. Cukor s vanilkovým cukrom vymiešajte so žĺtkami. Pridajte múku, prášok do pečiva, rozpustené maslo a počas miešania pridávajte vodu. Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne to primiešajte k cestu. Na záver pridajte nasekané orecha a mandle. Dajte do vymastenej a vymúčenej formy na bábovku a pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 45 – 55 minút. Pred tým než bábovku vyberiete z rúry urobte test. Pomocou špajdle zistite, či sa cesto nelepí a ak nie, bábovku vyberte. Nechajte vychladnúť a vyklopte.
Vo vodnom kúpeli rozpustite nalámanú bielu čokoládu a smotanu na šlahanie. Dávajte si pozor aby sa horná miska nedytýkala vody v hrnci pod ňou, mohlo by to pokaziť čokoládu, kde by došlo k oddeleniu kakaového masla. Premiešajte a prelejte polevu do omáčnika, kde ju nechajte trochu vychladnúť. Bude tak trochu hustejšia a lepšie držať na bábovke. Bábovku potom polejte a môžete podávať.
A ak ste taký milovník bielej čokolády, kľudne si polejte aj ten svoj kúsok:) Recept na bábovku je tak jednoduchý a univerzálny, že si ho môžete upraviť ako len chcete. Milujete mramorovú bábovku? Máte radi hrozienka? Alebo mandle,či pekanové oriešky. Nie je problém. Vždy sa snažím dodržať približný pomer surovín a výsledok je zaručený. Na bábovke predsa nie je čo pokaziť:) Alebo ak máte formu na zajačika, barančeka či veľkonočné vajíčko kľudne sa pohrajte.
A ak ste skôr na kysnuté cesto, mrknite na môj recept na veľkonočný mazanec. Je krásne vláčny a keď pookrie, pripravíte z neho tej najlepší frech toast na svete:) Máte aj vy svoje obľúbené veľkonočné recepty alebo rodinné poklady? Budem rada ak sa podelíte.
Hlavne vám želám takto v predstihu a vo svetle dnešných dní, aby ste si užili sviatky s blízkymi, v kruhu svojich najbližších, v pokoji a s dobrým jedlom:)
Monika
Katka
23 marca, 2016Kolko masla prosim ide do babovky? dakujem
LaPetit
23 marca, 2016Katka, už som to doplnila, je to 125 g masla.
Monika
Katka
23 marca, 2016Dakujem. Vyskusam. Ten puding z avokada ma milo prekvapil :)
LaPetit
23 marca, 2016Aj mňa:) a od vtedy je u nás častým návštevníkom:)
Julia
25 marca, 2016dobry den,chcem sa opytat ak nemam doma ten vinny kamen,kolko mam pridat normálneho prášku do pečiva?
LaPetit
25 marca, 2016Júlia, také isté množstvo, čiže 1/2 sáčku.